Regaip Kandili'nde hangi dualar okunur? İşte, hayırlarla dolu Regaib Kandili gecesi okunacak dualar ve sureler

Güncelleme Tarihi:

Regaip Kandilinde hangi dualar okunur İşte, hayırlarla dolu Regaib Kandili gecesi okunacak dualar ve sureler
Oluşturulma Tarihi: Şubat 18, 2021 23:26

Regaib Kandili'nde okunacak dualar, bu mübarek gecede Allah'ın affına mahzar olmak isteyen Müslümanların ibadetlerinde yer alacak. 18 Şubat Perşembe gecesi idrak edilen Regaib Kandili gecesinde, nasıl dua edileceği de merak edilen konulardan oldu. Kandil gecelerinde Müslümanların günahları için tövbe etmesi, dua ederek, Kur’an-ı Kerim okuyup anlamaya çalışması büyük önem taşıyor. Eksiksiz ibadetlerini gerçekleştirmek isteyenler, 'Regaip Kandili'nde hangi dualar okunur?' sorusuna Diyanet bilgisi ile yanıt arıyor. İşte, Regaib Kandili gecesi okunacak dualar ve surelerle ilgili ayrıntılı bilgiler...

Haberin Devamı

Regaip Kandili'nde okunacak dualar, bu mübarek günde ibadetlerine kandil duaları ile anlam kazandıracak olan Müslümanlar tarafından araştırılıyor. Peki, kandil duası nedir ve kandil gecesi okunacak olan dualar nelerdir? İşte, Regaip Kandili'nde okunacak dualar hakkında detaylı bilgiler

KANDİL DUASI NEDİR?

Kandil gecesi nasıl dua edilmeli sorusu, gün sonuna doğru birçok vatandaşın gündeminde yer alıyor. Kulluk görevlerini yerine getirmek ve bu geceyi dualar, ibadetlerle geçirmek isteyen Müslümanlar, internet üzerinden kandil duası hakkında araştırmalarına devam ediyor.

Hz. Peygamber (s.a.s.), bazı mübarek gün ve gecelerin değerlendirilmesini tavsiye etmiştir (Tirmizî, Savm, 39). Ancak bu gün ve gecelere ait özel bir namaz veya ibadet şeklinden bahsetmemiştir. Bu bağlamda mübarek gün ve geceleri, bağışlanma ve hayatımıza çekidüzen vermek için fırsat anı olarak görmemiz gerekmektedir. Dolayısıyla müminler kandil gecelerinde, hayatlarının gidişatını gözden geçirmeli; hata ve günahları için tövbe etmeli, dua ederek, Kur’an-ı Kerim okuyup anlamaya çalışarak, kaza veya nafile namaz kılarak bu fırsatları değerlendirmelidirler.

Kandil gecelerinin gündüzlerinde yani geceyi takip eden ertesi günde oruç tutmak müstehaptır. Zira Hz. Peygamber (s.a.s.), “Şaban’ın ortasında (yani berat gecesinde) ibadet ediniz, gündüz oruç tutunuz. Allah o gece güneşin batmasıyla dünya semasında tecelli eder ve fecir doğana kadar, ‘Yok mu benden af isteyen onu affedeyim, yok mu benden rızık isteyen ona rızık vereyim, yok mu bir musibete uğrayan ona afiyet vereyim, yok mu isteyen…’ der.” (İbn Mâce, İkâmetü’s-Salat, 191) buyurmuştur.

Haberin Devamı

İSTİĞFAR DUASI NEDİR?

İstiğfar, işlenen günahlardan ve hatalardan dolayı Allah’tan af ve mağfiret niyaz etmek demektir. Kur’an-ı Kerim’de işledikleri kötülüklerden pişman olup tövbe-istiğfarda bulunanlar övülmektedir (Âl-i İmrân, 3/135). Kaynaklarda içeriği bakımından “istiğfar” anlamı taşıyan pek çok dua vardır. Hz. Peygamberin (s.a.s.) “Seyyidü’l-istiğfâr” (İstiğfârın en güzeli) diye nitelediği dua şöyledir:

(Allah’ım! Sen benim Rabbimsin! Senden başka hiçbir ilâh yoktur. Beni sen yarattın. Ben Senin kulunum; gücüm yettiği kadarıyla Senin ahdin ve va’din üzere bulunuyorum. Yaptığım fenalıkların şerrinden Sana sığınırım. Üzerimde olan nimetlerini itiraf ederim; günahımı da itiraf ederim. Beni bağışla; çünkü Senden başka hiçbir kimse günahları bağışlamaz.) (Buhârî, Deavât, 2)

Haberin Devamı

Aslında kişinin Rabbine yönelerek içinden geldiği gibi dile getirdiği her türlü bağışlanma duası zaten bir istiğfardır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!