Putin'den Karabağ yorumu

Güncelleme Tarihi:

Putinden Karabağ yorumu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 14, 2013 01:03

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, resmi temaslarda bulunmak için geldiği Azerbaycan'da, mevkidaşı İlham Aliyev ile bir araya geldi.

Haberin Devamı

Heyetlerarası ve başabaş gerçekleştirilen görüşmelerin ardından Rusya ve Azerbaycan arasında petrol taşımacılığı, ulaştırma, olağanüstü hallerde işbirliği, sivil uçak kazalarında ve arama kurtarma alanında işbirliği gibi birtakım anlaşmalar imzalandı. İmza töreninin ardından ortak basın toplantısı düzenlendi.

Aliyev, toplantıda yaptığı konuşmada iki ülke arasında askeri ve pek çok alanda işbirliğinin arttığını belirterek bugün iki ülke arasındaki askeri-teknik ticaret hacminin dört milyar doları bulduğunu söyledi. Bu işbirliğinin daha da ilerleyeceğinden emin olduğunu ifade eden Aliyev, Azerbaycan'ın, dünyanın en iyilerinden olan Rus teknolojisinin önemli müşterilerinden olduğunu belirtti. Yukarı Karabağ sorununa da değinen Aliyev, bu konunun bir an önce adaletli bir şekilde çözülmesi gerektiğini vurguladı. Azerbaycan topraklarının 20 yıldır Ermeni işgali altında olduğunu ve uluslararası kurumların konuya yönelik kararlarının Ermeniler tarafında hiçe sayıldığını hatırlatan Aliyev, sorun çözüldüğü takdirde bölgenin barış ve istikrara kavuşacağını ifade etti.

Rusya'nın, Karabağ sorununun çözümü için görüşmelerin koordinasyonunu yürüten AGİT Minsk Grubu eşbaşkan ülkelerden biri olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Aliyev, "Karabağ sorununun çözüm sürecinde Rusya önemli rol oynuyor. Azerbaycan'la Rusya arasındaki sağlam temeller üzerine kurulan dostluk ve iyi komşuluk ilişkileri, halklarımızın tarihine, aynı kadere sahip olmasına ve karşılıklı çıkarlarımıza dayanıyor. Bugün siyasi ilişkilerimiz gelişiyor, uluslararası kurumlarda dost ve ortak gibi işbirliği yapıyoruz. Birbirimizi destekliyoruz ve gelecekte de bu politikamızı sürdüreceğiz" dedi.

İlham Aliyev'le gerçekleştirdiği görüşmede uluslararası ve bölgesel birçok konu üzerinde fikir alışverişi yaptıklarını söyleyen Putin ise Yukarı Karabağ konusunu da görüştüklerini, bu konunun çözümünde Rusya'nın aktif şekilde görev aldığını, sorunun siyasi yolla çözülmesi gerektiği kaydetti. Hazar Bölgesi'ni barış ve istikrar içerisinde görmek istediklerini söyleyen Putin, bölgede çözülmesi gereken birçok sorun olduğunu ifade ederek, "Hazar'da güvenlik, sınırların belirlenmesi, bio-çeşitliliğin korunması gibi bazı konular var. Biz bu konuların, bölgenin bütün ülkelerinin çıkarları dikkate alınarak çözülmesinden yanayız" diye konuştu.

Rusya'nın Hazar Deniz Filosu'na ait Dağıstan ve Volgodonsk savaş gemilerinin dostluk ziyareti kapsamında Bakü'ye gelmesini hatırlatan Putin, yıl sonunda Azerbaycan gemilerinin de Astarhan'a iadei ziyarette bulunacağını ifade etti. Vladimir Putin, Azerbaycan ziyaretine çok sayıda bakan ve üst düzey yöneticiyi de beraberinde getirdi. Bakü ziyaretinde Putine, Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Enerji Bakanı Aleksandr Novak, Olağanüstü Haller Bakanı Vladimir Puçkov, Ulaştırma Bakanı Maksim Sokolov, Ekonomik Kalkınma Bakanı Aleksey Ulyukayev, "Rosoboroneksport" şirketinin genel müdürü Anatoli İsaykin, Rosneft Başkanı İgor Seçin, Lukoil Başkanı Vahit Elekberov ve başka yetkililer eşlik ediyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!