Putin’e muhalif tokadı

Güncelleme Tarihi:

Putin’e muhalif tokadı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 10, 2013 01:29

Rusya’da hafta sonu yapılan yerel seçimlerde Moskova Belediye Başkanlığı’nı Devlet Başkanı Vladimir Putin’in desteklediği Sergel Sobyanin oyların yüzde 51.3’ünü alarak kazandı.

Haberin Devamı

Ancak yerel seçimler Putin’in ‘bir avuç çapulcu’ dediği muhaliflerinin çıkışına sahne oldu. Ülkenin en büyük dördüncü kenti Yekaterinburg’da uyuşturucu karşıtı kampanyasıyla ön plana çıkan muhalif aday Yevgeni Roizman, oyların yüzde 33’ünü alarak Putin’in kurduğu Birleşik Rusya Partisi’nin adayı Yakov Silin’i mağlup etti. Roizman, böylece Sovyetlerin dağılmasından beri ülkede büyük bir kentte iktidar partisi adayını yenen ilk muhalif belediye başkan adayı oldu.

PUTİN'İ ŞAŞIRTAN YEREL SEÇİMLER / FOTO GALERİ

Navalniy yeniden seçim istedi

Yerel seçimlerde Putin muhaliflerinin en önemli isimlerinde Aleksey Navalniy de ön plana çıktı. Moskova Belediye Başkanlığı’na aday olan Navalniy neredeyse hiç destek almadan yürüttüğü kampanya ile oyların yüzde 27.2’sini almaya başardı. Seçimlere katılımın yüzde 32’de kaldığına dikkat çeken muhalif aday, “Seçim sandıkları dışında, evde oy kullanma hakkı kötüye kullanılarak on binlerce pusula iktidar lehine atıldı. Sonuçları kabul etmiyorum” dedi. Navalniy kendisini destekleyen Moskova halkını sokaklara çıkarak protesto gösteri düzenlemeye davet etti.

Haberin Devamı

Hapis cezasına çarptırılmıştı

Beklentilerin üstünde oy toplayan 37 yaşındaki Navalniy, Putin’nin Birleşik Rusya Partisi’ne karşı yürüttüğü kampanya ve yolsuzluk iddiaları hakkında yazdığı makalelerle tanınıyor. Temmuz ayında zimmetine para geçirme suçlamasıyla beş yıl hapis cezasına çarptırılması ardından kefaletle serbest bırakılmıştı. Sonuçların açıklanmasından sonra Bolatnaya meydanında taraftarlarına seslenen Sobyanin ise “Moskova tarihinin en dürüst, en açık seçimini düzenledik” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!