Polis gözüyle Bosna

Güncelleme Tarihi:

Polis gözüyle Bosna
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 03, 1998 00:00

Haberin Devamı

İzmir Emniyet Müdür Yardımcısı Burhan Tansu, ‘‘Bosna'dan’’ isimli fotoğraf sergisini pazartesi günü Ulusal Egemenlik Evi'inde açacak. Tansu, Bosna'da görev yaptığı sırada insanların çektiği eziyet ve onulmaz acılara tanık olduğunu, bu acıları birkez daha gözler önüne sermek istediğini belirtiyor. Sergisinin ‘‘Barıştan değil savaştan yana olanlara ibret olmasını’’ istiyor.

Leonardo 20 yaşında

1978'de Ankara'da sanata merhaba diyen, 1983'ten bu yana da İzmir'de çok sayıda sanatçıya ev sahipliği yapan Leonardo Sanat Galerisi, kuruluşunun 20'nci yılını kutluyor. Sanatın nitelikli eserlerini sanatseverlerle buluşturan galerinin 20'nci onur yılı şerefine dört usta sanatçının eserlerinin yer aldığı karma sergi açıldı. Sergiye Cuma Ocaklı 7, Habib Aydoğdu 21 tablosuyla, Heykeltraş Yunus Tonkuş 14 ve Mahmut Akbulut 7 tasarımıyla katıldı. Sergi 20 Mayıs tarihine kadar gezilebilecek.

Deneysel Çalışmalar

Ressam Sevgi Ürüm, deneysel çalışmalarından oluşan sergisini İletişim Kitabevi'nde açtı. Resimlerinde karşıtlık, ritm, renk değişimleri ve simgelerden hoşlanan Sevgi Ürüm, şimdiye kadar 20 kişisel sergi açmış. Karadeniz'in üretken kadınlarını konu alan çalışmalarından sonra, tasarlanmış objelerden oluşan toplulukları nesnel yapısını bozmadan plastik öğelerle bağdaştıran sanatçı, çalışmalarında özellikle limon sarısını tercih ediyor. Sergi, 12 Mayıs'a kadar görülebilecek.

Doğa ve insan

Devlet Sanatçısı Ressam Devrim Erbil, Mazhar Zorlu Sanat Galerisi' nde İzmirli sanatseverlerle buluştu. Eserlerinde, doğadan yola çıkarak soyutlamalar yapan sanatçı, doğanın insanı etkileyen ve ürperten yanlarını şiirsel bir dille incelediğini söylüyor. Erbil'in eserleri 8 Mayıs tarihine kadar görülebilir.

Küçük bir İzmir sergisi

Ressam Rafet Ekiz, onyedinci kişisel sergisini GF Sanat Galerisi' nde açtı. Yurt çapında onbeş ödülün sahibi olan Rafet Ekiz, çalışmalarını küçük boyutlarda bir İzmir sergisi olarak nitelendiriyor. Sergi 16 Mayıs'a kadar gezilebilir.

Kadın Ressamlar

Ankaralı Kadın Ressamlar Derneği'nin üyelerinden 42'sinin birer eseriyle katıldığı, ‘‘Ankaralı Kadın Ressamlar Sergisi’’ İşbank Sanat Galerisi'nde açıldı. 1975 yılında Kültür Bakanlığı'nın desteği ile Türkiye çapında, o güne kadar hiç sergi açmamış kadın sanatçılar arasında ödüllü resim yarışması açan ve eserleri çeşitli yörelerde sergileyen dernek, UNESCO - Türkiye Milli Komisyonu desteğiyle aynı sergiyi Viyana'ya da taşıdı. 15 Mayıs'a kadar açık kalacak.

Sergiler

Ressam Özer Kabaş'ın son dönem çalışmaları 9 Mayıs tarihine kadar Yapı Kredi Kazım Taşkent Sanat Galerisi'nde sergileniyor.

Eskişehir Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğretim üyelerinden Devrim Erbaş'ın Türk ahşap süsleme sanatı sergisi, 10 Mayıs tarihine kadar Ataköy Yunus Emre Kültür Merkezi'nde.

Ressam Meryem Arıbacak'ın tabloları 4 Mayıs tarihine kadar Kadıköy Belediyesi Sanat Galerisi'nde sergileniyor.

Opera- Bale

İstanbul Devlet Opera ve Balesi, Çaykovski'nin unutulmaz eseri Uyuyan Güzel'i 11 yıllık bir aradan sonra yeniden sahneliyor. Derek Deane'in sahneye koyduğu eser 6 Mayıs'ta Atatürk Kültür Merkezi'nde izlenebilecek. Orkestrayı Elşad Bagirov'un yöneteceği Uyuyan Güzel'de Hülya Aksular, Oktay Keresteci, Tan Sağtürk Agnes Oaks ve Thomas Edur başrolleri dönüşümlü olarak paylaşıyor.

Bizet'nin Carmen operası 2 Mayıs'ta Atatürk Kültür Merkezi'nde sanatseverlerle buluşuyor.

İstanbul Devlet Opera ve Balesi, ünlü besteci Verdi'nin Aida operasını Yekta Kara'nın yorumuyla sahneliyor. Eser 7 Mayızs'ta Atatürk Kültür Merkezi'rde izlenebilir.

Tiyatro

İstanbul Devlet Tiyatrosu, Roberto Athayde'nin Miss Margarida Yöntemi adlı oyununu hafta boyunca AKM Oda Tiyatrosu'nda sahneliyor.

Dario Fo'nun yazdığı Bir Anarşistin Kaza Sonucu Ölümü adlı oyunu hafta boyunca Taksim Sahnesi'nde perde açıyor.

AKM Aziz Nesin Sahnesi'nde Küçük Bir İş İçin Yaşlı Soytarı Aranıyor adlı oyun, 5 Mayıs'tan başlayarak hafta boyunca izlenebilir.

Dormen Tiyatrosu, Olacak Şey Değil adlı komediyi 6 Mayıs'tan itibaren Kadıköy Halk Eğitim Merkezi'nde sahneliyor.

Sinemalar

Leonardo Di Caprio ile Kate Winslet'in başrolleri paylaştığı Titanic, Adana Arı sinemaları Salon 1'de 11'inci haftayı doldurdu.

Robert De Niro ve Ethan Hawke'ın filmi Büyük Umutlar, Arı Sinemaları Salon 2'de gösterime girdi.

Keanu Reeves ile Al Pacino'nun oynadığı Şeytanın Avukatı, Galleria Salon 2'de ve Sun Sinemasında.

Morgan Freeman ile Ashley Judd'un başrolleri paylaştığı Kızları Öp, Metro sinemasında.

Helen Hunt ile Jack Nicholson ödüllü filmi Benden Bu Kadar Metropol'de gösterime girdi.

Tezhip sergisi

Tezhip ustası Yöntem Sunar Yılmaz, Antalya'daki ikinci sergisini Suna & İnan Kıraç Akdeniz Medeniyetleri Araştırma Enstitüsü'nde açtı. İlk sergisini 1997 yılında AKM'de açan sanatçının enstitüdeki sergisi 15 Mayıs'a kadar açık kalacak.

Sinemalar

Dilan Sineması'nda bugünden itibaren Türk Sineması'nın en ilginç filmlerinden biri var: Karışık Pizza. Başrollerde Cem Özer, Meltem Cumbul, Olgun Şimşek, Erkan Taşdöğen'i izleyebilirsiniz. Emek Sineması'nda da Türk yapımı bir film var: Kuşatma Altında Aşk. Erdal Uğurlu ve Sevtap Çapan'ın başrolleri paylaştığı filmin senaryosunu Ersin Petan yazdı ve yönetti. Site Sineması'nda ise Marco Polo ve Kadını Seveceksin adlı filmler gösterimde.

Tiyatro

Devlet Tiyatrosu'nda 4 Mayıs'ta Anadolu Sanat Tiyatrosu'nun iki perdelik bir komedisi sahnelenecek. Kılıbık adlı oyunu Muammer Karaca yazdı, Salih Doğan yönetti.

Söyleşi ve fuar

Cezmi Ersöz bugün Kebikeç Kültür ve Sanat Merkezi'nde bir söyleşiye katılacak. Kebikeç ayrıca 10-20 Mayıs arası devlet tiyatrosu salonunda kitap fuarı açıyor.

Konser

Muazzez Ersoy 5 Mayıs'ta Atatürk stadyumunda bir konser verecek. Konser saati: 13.00.

Sergiler

Aysen Kullukçu'nun resimleri Da Vinci Sanat Evi'nde görülebilir. Soyut çalışmaları ile dikkat çeken Kullukçu içindeki coşkuyu tablolarına yansıtıyor. Beyaz Atları yanında nü çalışmalara da yer veren sanatçının sergisi 12 Mayıs tarihine kadar açık kalacak.

Çiçek Bozkuş'un resim sergisi Başak Sigorta Sanat Galerisi'nde sürüyor. Baskı resimleri ile dikkat çeken sanatçı, bireyin iç dünyasını tablolarına taşıyor. Doğanın yabancılaşmasını da eserlerine konu alan sanatçının sergisi 11 Mayıs'a kadar görülebilir.

KKTC Cumhurbaşkanı ve sanatçı Rauf Denktaş'ın fotoğraf çalışmaları Toprakbank Sanat Galerisi'nde görülebilir. Doğa görüntüleri yanında çarpıcı insan fotoğrafları ile dikkat çeken Denktaş'ın sergisi 9 Mayıs tarihine kadar sürecek.

Sinemalar

Başrollerini Dustin Hoffman ve Sharon Stone'un paylaştığı soluk kesen macera filmi Küre, Akün, Mithatpaşa, Büyülü Fener, On ve Koru Sinemalarında gösteriliyor.

11 dalda Oscar ödülü kazanan Titanic Batı ve Derya Sinemalarında. 10. haftasına giren film hala izleyicilerin büyük kuyruklar oluşturmalarına neden oluyor.

Gösteriler

15. Uluslararası Ankara Müzik Festivali bünyesinde pazartesi akşamı İsrail'in en başarılı grupları arasında kabul edilen David De'Or ve Grubu sahne alıyor. Konser Milli Eğitim Bakanlığı Şura Salonu'nda saat 20.30'da başlayacak.

15. Uluslararası Ankara Müzik Festivali kapsamında 5 Mayıs Salı günü Borusan Oda Orkestrası sahne alacak. Mozart ve Dvorak'ın eserlerinin sunulacağı konser Milli Eğitim Şura Salonu'nda saat 20.30'da başlayacak.

15. Uluslararası Ankara Müzik Festivali bünyesinde 6 ve 7 Mayıs'ta Dresden Filarmoni Orkestrası izleyici karşısına çıkıyor. Topluluk, Beethoven ve Brahms'ın eserlerini seslendirecek. Konserler Milli Eğitim Bakanlığı Şura Salon'nda saat 20.30'da gerçekleşecek.

Tiyatro

Tiyatro İstanbul tarafından hazırlanan Sanat Art isimli oyun Şinasi Sahnesi'nde devam ediyor. Oyunda, Cihan Ünal, Can Gürzap ve Cüneyt Türel rol alıyor.

Işığın olduğu yer

Şeyda Gürsoy Çoban'ın resim sergisi İstanbul Caddebostan'daki Ürün Sanat Galerisi'nde açıldı. 30 Mayıs'a kadar sürecek olan sergi sanatçının beşinci kişisel sergisi. Sanatçı, ‘‘Yalnızca ışığı istiyorlar, yalnızca. Ben de onları ışığın olduğu yere götürüyorum’’ diyor.

Renk imiş her ne varsa

Genç ressam Nilgün Yönter Ercantürk'ün Fransız ressamlardan yaptığı reprodüksiyonlar Atölye A Part'ta görülebilir. Ercantürk'ün tablolarındaki cıvıl cıvıl renkler gözalıcı. Bu reprodüksiyonun adı: Şapkacı Dükkanı.

Mola, ekin, kar...

Saim Dursun 41'nci kişisel resim sergisini Antalya Orkun&Ozan Sanat Galerisi'nde açtı. Sanatçının 45 yağlı boya tablosunun bulunduğu sergi 18 Mayıs'a kadar açık kalacak. Mola, Ekin, Kar, Kış, Kırmızılı (Yukarıda) ve Köy Düğünü, sergideki eserlerden birkaçı.

Onlar'dan biri

Türk resim sanatının kilometre taşlarından biri olan ve Onlar Grubu adıyla bilinen ekolün temsilcilerinden Leyla Gamsız'ın yapıtları 5 Mayıs'tan başlayarak İş Bankası İstanbul Parmakkapı Sanat Galerisi'nde sergileniyor. Sergi, 27 Mayıs tarihine kadar sürecek.

Resme adanan ömür

‘‘Anadolu kadınının ressamı’’ Nuri iyem, 5-27 Mayıs tarihleri arasında Türkiye İş Bankası Ankara Sanat Galerisi'nde sanatseverlerle buluşuyor. Sergiyle aynı tarihte Dr. Kıymet Giray'ın İyem'in sanat serüvenini kaleme aldığı kitap İş Bankası Kültür Yayınları'ndan çıkıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!