PKK militanı gibi

Güncelleme Tarihi:

PKK militanı gibi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 20, 1999 00:00

Haberin Devamı

Münih'te konser veren Ahmet Kaya, Türkiye'ye hakaretler yağdırdı. Türkiye'ye ‘‘şerefsizlerin ülkesi’’ derken bebek katili Abdullah Öcalan'ı kastederek ‘‘arslan gibi tavır koydu’’ dedi.

Şarkıcı Ahmet Kaya, konser verdiği Münih'te ekmeğini yediği, paralar kazandığı Türkiye'ye yine kin kustu. Şarkıcı, ‘‘Arabamı, şerefsizlerin memleketinde bıraktım’’ diyerek 64 milyonluk ülkeye hakaret etti.

Zafer işaretiyle sahneye çıkan Ahmet Kaya konserde savaş, kavga ve barıştan söz etti. Yaklaşık bin kişinin izlediği konser boyunca PKK yanlısı sloganlar atıldı. Konseri izlemek isteyen Türk gazetecilerin fotoğraf makinelerine el konuldu.

Ahmet Kaya, acı, hüzün, zindan, ölüm ve kavga içerikli türkülerinin arasında yaptığı konuşmalarda şöyle dedi:

‘‘Magazin gazetelerinde boy göstermek, bir Kürt insanının haysiyetini taşımaktan daha önemli değildir. Yeni aldığım arabamı Türkiye'de, şerefsizlerin memleketinde bıraktım. Benim hesabım Türk halkıyla, Türkiye Cumhuriyetiyle değil, benim sorunum kendim gibi ağlayan Kürt ulusuyladır. Şöhreti buldum, iyi para kazandım, vergide 42. oldum. Böyle bir vatan hainliğini çok seviyorum. Kimliğimle Kürt realitesini kabul ettirmek, Kürt Ahmet olarak yaşamımı sürdürmek istiyorum. Bu savaş, bu göz yaşının bitmesi lazım.’’

RUMLARLA BARIŞTILAR KÜRTLERLE BARIŞAMADILAR

Konserde hem savaş ve kavga hem de barıştan söz eden Ahmet Kaya konuşmasını şöyle sürdürdü:

‘‘Türk aydınları Rumlarla barış yaptı, bin 500 yıldır birlikte olduğu Kürtlerle barış yapamadı. Bana sünnetsiz pezevenk diye bağırdılar, bunun senin için ne mahzuru var? Anama küfretseler bir şey demem, ama Kürt yoktur diyemez. Burada Türkiye Cumhuriyeti'nin muhbirleri var, gazeteciler var. Hiç bir şeyden korkmuyoruz. Biz ülkeyi bölmüyoruz. İnsanlar çok rahat 'ben lazım, Çerkezim, Rumum' diyor. Ama biz Kürdüz diyemiyoruz. Eğer bizi bunun için yargılayacaklarsa, yargılasınlar. Sırtını teslimiyete dönmeden, onurunu ayaklar altına almadan bir savaşa hazır mısınız arkadaşlar. Biz bu ülkeyi böldürtmeyeceğiz. Kimliğimizi biz de bir kere şöyle alıp öpelim. Bu yüreğin hesap soracağı saatler yakındır. Bunu kin ve intikam anlamında demiyorum. Yaşama hakkı istedik vermediler, ölme hakkı istiyoruz onu da vermiyorlar. Salozun Mavalı adlı bir tiyatro parçasında bir söz vardır: Ölmek için yaşadık, yaşamak için ölelim birazda...’’

APO ARSLAN GİBİ TAVIR KOYDU

Ahmet Kaya, konuşmasında PKK elebaşısı Abdullah Öcalan'a da atıfta bulundu ve şöyle dedi:

‘‘Biz ne insanlar gördük. 3 aydır işkence görmesine rağmen, arslan gibi tavır koydu. Burada gazeteciler var. Bir kere daha söylüyorum. Ben bölünmeyi savunmuyorum, barışı savunuyorum. Korkuyu olaya dönüştürün adlı bir kitap yazıyorum. Yakında çıkacak. Korkuyu olaya dönüştürelim arkadaşlar'.

Ahmet Kaya'nın bu sözlerine bir grup 'intikam' sloganıyla eşlik etti.

Polise ‘Sana ne ulan’ dedim

Yurtdışına çıkış yasağının kaldırılması konusunda mahkemeye başvurduğunu ve mahkemenin yasağı kaldırdığını söyleyen Ahmet Kaya, şöyle konuştu:

‘‘Havaalanına geldim. Pasaportumu verdim. Oradaki memur, 'Allah Allah, sen nasıl çıkarsın' diye sordu. Pasaportu alıp gitti. Üstlerine sordu. Çıkabilir denmesine rağmen halen pasaportu eline almış vermiyor. Pasaportsuz geçebilir miyim dedim. Memur bana 'Ne zaman Türkiye'ye döneceksin' diye sordu. Ben de sana ne ulan' dedim.

10.5 yıl hapsi isteniyor

Almanya'da verdiği bir konser sırasında ve Magazin Gazetecileri Derneği'nin ödül töreninde yaptığı konuşmalardan dolayı hakkında TCK. 169 ve 312. maddeleri gereği 10.5 yıla kadar ağır hapis cezası istenen Ahmet Kaya halen İstanbul 6 No'lu DGM'de yargılanıyor.

İfade için DGM savcılığı'na geldiğinde çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklanan Kaya, cezaevine konduktan birkaç saat sonra bir üst mahkemeye yapılan itiraz üzerine serbest bırakılmıştı.

İlk celseye gelerek ifade veren Kaya, hakkındaki iddiaları reddederek bölücü örgüt PKK ile bağlantısı olmadığını iddia etmişti. Kaya, ifadesinde Kürtçe bilmediği halde Kürtçe bir kaset doldurmak istediğini söylerek Kürt ve Türk halkının kardeş olduğunu belirtmişti. Konser programı nedeniyle yurtdışına çıkış yasağının kaldırılmasını isteyen Ahmet Kaya'nın talebini mahkeme heyeti adresinin belli olması nedeniyle kabul etmişti. Daha sonra adı bölücübaşı Abdullah Öcalan'ın ifadelerinde geçen Kaya için İstanbul DGM'de ikinci kez soruşturma başlatılmıştı.

Eşi: Ahmet asi bir sanatçı

Sanatçının Münih konserinde yanında olan eşi Gülten Kaya, kaldıkları Novotel'de gazetecilerle yaptığı sohbette günah çıkardı. Konserde yaşanan bazı olaylardan sanatçının sorumlu tutulamayacağını belirten Gülten Kaya, ‘‘Sanatçının işi sahneye çıkıp türkü söylemek, sanat yapmaktır’’ dedi.

Bir ailede uslu çocukların yanında asilerin de çıktığını ve Ahmet Kaya'nın asi bir sanatçı olarak kabul edilmesi gerektiğini belirtti.

Ahmet Kaya Almanya'da kalırken eşi ve kızı dün Türkiye'ye döndü.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!