Gündemdeki Pi Day nedir? Pi Day ile 3,14 gündemi

Güncelleme Tarihi:

Gündemdeki Pi Day nedir Pi Day ile 3,14 gündemi
Oluşturulma Tarihi: Mart 14, 2018 00:00

Pİ Day dikkatleri üzerine toplamaya devam ediyor. Google'ın güzel bir görsel ile ana sayfasına taşığı Pi Day, detayları ile birçok kişinin araştırdığı konu oldu. Pi sayısının varoluşunun bir kutlamasını niteliği taşıyan Pi Day, internet üzerinden araştırılmaya devam ediliyor. Peki, Pi Day nedir ve ne anlama gelmektedir. İşte, bu güne özel olarak hazırlanan video

Haberin Devamı

Google tarafından Doodle yapılmasının ardından Pi Day'in ne anlama geldiği merak konusu oldu. Pi sayısını atfedilen bir gün olan Pi Day, 30 yıldır kutlanmaya devam ediyor. Peki Pi Day nedir? Pi sayısı nedir? Pi Day neden kutlanır? İşte detaylar...

Pİ Day (Pi Günü) dünyaca ünlü arama motoru Google'ın doodle tasarımı ile bir kez daha hatırlatıldı. Öte yandan NASA, halkı , çözülmesi gereken çocuklar ve yetişkinler için bir dizi kozmik hesaplamayı paylaşarak Pi Day'i (14 Mart) kutlamaya davet etti. Önceki yıla ait Pi Daychallenge problemleri de web sitesinde bulunabilir. Peki Pi Day nedir, neden kutlanır?

Pi Günü, ünlü matematik sabiti pi sayısı anısına özel kabul edilmiştir ve her yıl 14 Mart'ta kutlanmaktadır. Bunun sebebi ise Amerikan tarih formatında bu günün 3/14 olarak geçmesi ve bunun pi sayısının en yaygın kullanımını anımsatmasıdır.

Haberin Devamı

NASA'DAN Pİ GÜNÜ'NE ÖZEL ETKİNLİK

NASA, halkı, çözülmesi gereken çocuklar ve yetişkinler için bir dizi kozmik hesaplamayı paylaşarak Pi Günü'nü (14 Mart) kutlamaya davet ediyor.

“Gökyüzünde Pi” mücadelesi NASA'nın Pasadena, California'daki Jet Propulsion Laboratuvarı (JPL) Eğitim Ofisi tarafından oluşturuldu ve şimdi beşinci yılında. Meydan okuma, Mars depremleri, Jüpiter üzerindeki helyum yağmuru ve keşfedilen ilk yıldızlar arası ziyaretçinin dönme hızını hesaplamak için matematik problemlerini, asteroit 'Oumuamua'yı içerecek. Geçen yılın Pi Day yarışmasının konuları arasında kelebek şeklindeki ejekta kraterleri ya da atılan materyal ve toplam güneş tutulması yer alıyordu.

NASA’ya göre, resimli soruların çözümleri 15 Mart’ta yayınlanacak. Önceki yıla ait Pi Daychallenge problemleri de web sitesinde bulunabilir .

Pi sayısı kaçtır?

Pi sayısı için en yaygın yaklaşım 3,14'tür. Gerçek değeri ise 3,141592653589793238462643383... şeklinde devam etmektedir. Çemberin çevresinin ve alanın hesaplanması başta olmak üzere matematik, geometri ve fizik gibi bilimlerde büyük bir öneme sahiptir.

Pi Day'in tarihi

Pi Günü'nün bilinen ilk resmi ya da büyük ölçekli kutlanması Larry Shaw ve diğer çalışanlar ile birlikte tarafından 1988'de, Shaw'ın fizikçi olarak çalıştığı, San Francisco Exploratorium'da gerçekleşmiştir.

Haberin Devamı

12 Mart 2009'da ABD Temsilciler Meclisi, 14 Mart 2009 tarihini Ulusal Pi Günü ilan etti.

2010 Pi Günü için Google, "Google" sözcüğünü çemberler ve pi sembolü içeren çizimlerle şekillendirerek ana sayfasında yayınladı.

Pl SAYISINA ÖZEL ŞİİR

Pi için şiirler de yazıldı. Dila Ergül isimli öğrenci “Pilish” denilen ve arka arkaya gelen her kelimedeki harf sayısının Pi sayısındaki sıraya göre yazıldığı kısaltmalı bir teknikle şiir kaleme aldı. İçinde aşk sözcüklerinin de olduğu şiirde şu ifadeler yer verildi. İşte o şiirin dizeleri:

“Biz

O Zeki,

O tatlı geleceğin,

Ya geçmiş?

Karar ile fikir

Geçmişin gizemleri sağlığı etkilerse?

Ben ve sen birlikte.

Veya ayrıca,

Ve geçmiş bize aşık.

Biz birlikte: Aşk”

BAKMADAN GEÇME!