'Panik havasını dağıttık'

Güncelleme Tarihi:

Panik havasını dağıttık
Oluşturulma Tarihi: Ocak 20, 2022 07:00

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Millete Sesleniş konuşmasında ekonomide yaşanan panik havasını dağıttıklarını belirterek “Ülkemizin bir daha geçtiğimiz aylardakine benzer dalgalanmalar yaşamaması için gereken her tedbiri alıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beştepe’de Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’nin ardından Millete Sesleniş konuşmasında özetle şunları söyledi: 

“Siyasetinden ekonomisine kadar tüm unsurlarıyla küçük iç sarsıntılar ve dış baskılarla yerle yeksan olan Türkiye fotoğrafı geride kalmıştır. Geçtiğimiz aylarda yaşadığımız ekonomimizin gerçekleriyle uyumlu olmayan belli kesimlerin oluşturduğu suni panik halinin etkisiyle ortaya çıkan döviz kuru dalgalanmasında şahit olduğumuz konudur. Kendi içinde dinmesini beklediğimiz bu dengesizlik hali devam edince bir tedbir paketiyle panik havasını dağıtmak mecburiyetinde kaldık.

Her şey bitip kur yeniden dengeye oturduğunda görüldü ki aslında ortaya böyle bir sert çıkış yaşanmasını gerektirecek hiçbir sebep, tehdit, tehlike mevcut değildir. Kur korumalı TL mevduatına bireylerin ve yatırımcıların ciddi ilgi gösterdiğini görüyoruz. Şu ana kadar 163 milyar TL’lik mevduat kur korumalı sisteme geçti. Yastık altı altınları ekonomiye kazandırmaya yönelik çalışmalarımız sürüyor.

Haberin Devamı

HERKESTEN DESTEK BEKLİYORUZ

Ülkemizin bir daha geçtiğimiz aylardakine benzer dalgalanmalar yaşamaması için her türlü tedbiri alıyoruz. Kendi ülkesinin ve ekonomisinin felaketi pahasına açgözlülük yapanlara hareket alanı bırakmamakta kararlıyız. Kısır hesaplarla hareket ederek kritik süreçte ülkemize zarar verenleri kusura bakmasınlar, affetmeyeceğiz. Bu ekonomi programımızı başarıya ulaştıracağız. Türkiye’yi çift paralı bir ülke olmaktan çıkartarak, dış ticaretle iştigal edenler dışında herkesin işini de, tasarrufunu da Türk Lirası olarak bir yer haline getirmek için herkesten destek istiyoruz.

KDV’DE ÇALIŞMA HAZIRLANIYOR

Tutarı 250 milyar lirayı katılımcı sayısı 13.2 milyon kişiyi bulan BES’teki devlet katkısını yüzde 30’a çıkaran kanun teklifi Meclis Genel Kurulu’ndadır. Girişimci sermayesi yatırım fonu katılma paylarıyla, yatırım ortaklıkların hisse senetlerinden elde edilen kazançları kurumlar vergisinden istisna tutuyoruz. Çeşitli fonlardan elde edilen kâr paylarının iştirak kazançlarını da bu kapsama alıyoruz. Kredi Garanti Fonu desteğiyle istihdamı koruma öncelikli işletme ve yatırım kredileri vermeye yönelik paketin hazırlığı da bitmek üzeredir. Sermaye artırımlarını teşvik ettiğimiz bankaların kredi tahsisini yapabilmelerini sağlayacak altyapı kurduk. Böylece proje odaklı bankacılığı yaygınlaştırmayı amaçlıyoruz. KDV’de etkinliği ve basitleştirmeyi sağlayacak çalışma hazırlanıyor.

Haberin Devamı

MİLLETİMİZ MÜSTERİH OLSUN

Son dönemde vatandaşımızdan gelen serzenişleri biliyoruz. Milletimiz müsterih olsun. Bugün de yarın da bu ülkenin ve insanlarının çözülmedik hiçbir sorununu bırakmayacağız. Yılbaşından itibaren doğalgazda, elektrikte fiyat artışı mümkün olabilecek en alt seviyede yapıldı; devlet bu konuda fedakârlığı sürdürüyor. 2021’de yaşanan yangın ve sel afetlerinde zarar gören vatandaşlarımıza 2 bin 90 işyeri ve muhtelif ev eşyası yardımı kapsamında 354 milyon lira ödeme yapılmıştır. Şimdi de tarım ürünleri zararlarının karşılanması konusunda eksiklikleri tamamlamak için 200 milyon liralık bir kaynak ayırıyoruz.

Pancar alım fiyatını kilogramda 42 kuruştan 80 kuruşa çıkardık. Son 3 senede yıllık ortalama 2.1 milyon haneye 6.4 milyar lira kaynak tahsis edilmiştir. Elektrik desteği kapsamını kronik hastalığı sebebiyle cihaz kullanan maddi imkanı yetersiz vatandaşlarımızın sıkıntı yaşamalarının önüne geçecek şekilde destekliyoruz. Bu şekilde 50.4 milyon liralık ilave kaynakla 20 bin aileyi daha elektrik desteği kapsamına alıyoruz.

BAKMADAN GEÇME!