Özgürlükleri takip edecek

Güncelleme Tarihi:

Özgürlükleri takip edecek
Oluşturulma Tarihi: Mart 18, 2016 23:42

CHP Ankara Milletvekili Gülsün Bilgehan, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Medya Alt Komitesi Başkanlığına seçildi.

Haberin Devamı

Komite, Avrupa Konseyi’nin 47 ülkesinde ifade özgürlüğü, kişilerin özel hayat ve itibarlarını gözeterek, gazetecilerin güvenliğini ve haklarını savunmayı amaçlıyor.

Avrupa Konseyi’nin anayasal konulardaki danışma organı Venedik Komisyonu’nun Türkiye’de ‘Cumhurbaşkanı’na hakaret’ suçunu düzenleyen Türk Ceza Kanunu’nun 299’uncu maddesinin kaldırılması yönündeki görüşü de Komite’nin gündemindeki konular arasında olacak.

Hürriyet’in sorularını yanıtlayan Bilgehan, bu konuda özellikle medya çalışanlarına yönelik üst üste açılan soruşturmaların Komite tarafından dikkatle takip edileceğini belirtti. Adalet Bakanlığı’nın Cumhurbaşkanı’na hakaretten 1845 dosyaya yargılama izni verdiğini söyleyen Bilgehan özetle şöyle konuştu:

ORANTISIZ KULLANILIYOR
“Venedik Komisyonu’nun raporundan sonra bu konu Avrupa Konseyi’nin ve başkanı seçildiğim Alt Komitenin gündemine daha çok gelecektir. Komisyon, bu maddenin Türkiye’de orantısız ve demokratik değerlere aykırı biçimde kullanıldığını vurguluyor. Türkiye, Cumhuriyet’in birinci ve ikinci Cumhurbaşkanlarına hakaretin serbest, sonuncuya eleştirinin yasak olduğu bir ülke haline geldi.”

Venedik Komisyonu, Türk Ceza Kanunu’nun 299’uncu maddesinin kaldırılmasını önermiş ve “Madde kaldırılsa bile Cumhurbaşkanı’nı hukuk yasalarıyla koruyacak düzenlemeler mevcuttur” görüşünü bildirmişti.

BAKMADAN GEÇME!