Özel öğrencilere özel çadır

Güncelleme Tarihi:

Özel öğrencilere özel çadır
Oluşturulma Tarihi: Mart 04, 2023 07:00

Millî Eğitim Bakanlığı, deprem bölgesindeki özel gereksinimli çocukların eğitim hayatına devam edebilmesi için Özel Eğitim Destek Çadırı uygulamasını başlattı. Fiziksel ve zihinsel engelli depremzede çocuklar, kendileri için kurulan çadırlarda birebir eğitim alıyor. 11 ilde faaliyete başlayan çadırların en büyüğü Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi içindeki çadırkentte kuruldu. 20 özel öğrenci 8 gönüllü özel eğitim öğretmeni gözetiminde eğitimlerini sürdürürken afetin izlerinin silinmesi için de psikolojik destek alıyorlar.

Haberin Devamı

Kahramanmaraş’taki çadırda projenin koordinasyonunu sağlayan İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü Özel Eğitim ve Rehberlik Şube Müdürü Gülşen Özer bu yeni projenin detaylarını şöyle anlattı:

Özel öğrencilere özel çadır

“Afetin ilk günlerinden itibaren Millî Eğitim Bakanlığı psikolojik ilk yardım kapsamında danışman öğretmenlerimizi deprem bölgesine gönderme kararı aldı. Bu grubun içinde özel eğitim öğretmenleri de vardı ve onlar da psikososyal destek çadırlarında çocuklarımıza destek oluyordu. Şimdi ise ihtiyaca binaen çadırkentlere özel eğitim destek çadırları kurulması kararı alındı. Çünkü bu çocuklarımızdan özellikle ağır tanılı olanları daha özel bir eğitim alması gerekiyor. Depremden önce özel eğitim okullarına giden bu çocuklarımız depremle şiddetli bir psikolojik sarsıntı geçirdiler. Bu yavrularımızın süreci daha sağlıklı atlatması için buna ihtiyaç vardı.

Haberin Devamı

ÖNCE DURUM DEĞERLENDİRMESİ SONRA DESTEK
Özel eğitim destek çadırına ilk kez gelen çocuklarımız için bir durum değerlendirilmesi yapılıyor. Tanıya ve yaşadığı travmaya göre eğitim programları düzenlenip uygulanıyor. Olağan zamanda yaptığımız faaliyetleri buradaki şartların el verdiği ölçüde yerine getirmeye çalışıyoruz. Burada bir öğretmene 4 veya en fazla 8 çocuk düşüyor. Yani her çocukla çok daha yakından ilgileniyoruz. Velilerimiz normalde olduğu gibi çocuklarını getiriyorlar ve eğer onların da psikolojik desteğe ihtiyaçları varsa uzmanlara yönlendiriyoruz.

KAYIT OLAN ÇOCUKLARI TAKİP EDİYORUZ
Bölgede yaşanan şartlardan dolayı devamlılık sağlamakta zorlanacak, şehri terk edecek ya da evinin yakınına dönecek ailelerin olacağını ön görüyoruz. Onlarla ilgili de eğitim sürecinin takibi için özel çalışma yapmaya hazırlanıyoruz. Çadırkent dışında yaşayan ve ulaşım zorluğu çeken çocuklarımıza servis gönderip çadır okuluna getiriyoruz. . Tespit ettiğimiz sayıları dikkate alarak uygun yerlere özel eğitim destek çadırları açmaya devam edeceğiz.

Özel öğrencilere özel çadır

FİRDEVS’İN YÜZÜ BİR TEK OKULDA GÜLÜYOR
Pınar Orçan (Veli): Down sendromlu kızım Firdevs 15 yaşında ve Kahramanmaraş Özel Eğitim Uygulama Okulunda 8’înci sınıfa gidiyor. Depreme merkezdeki evimizde uykuda yakalandım. Korkuyla yataktan kalktım ve kızıma koştum. Odasına gittiğimde yatakta oturuyordu. Çok korktu ve en çok okulunda ayrı kaldığına üzüldü çünkü okulu ve öğretmenlerini çok seviyordu. Kaldığımız çadırın yakınına kurulan bu okul onun için çok iyi oldu. Yüzü bir tek buradayken gülüyor ve burada rahatlıyor.
Firdevs Orçan: Annem beni günlerdir okula götürmediği için ona kızmıştım. Şimdi okula geliyorum ve öğretmenimle sayıları çalışıyoruz.

Haberin Devamı

ÖĞRETMENLERİ ALİ’YLE ÖZEL İLGİLENİYOR
Orhan Karapınar: Oğlum Ali Karapınar havale geçirdiği için zihinsel engelli. Deprem günü hastaydı uyanıktık, evimiz hasarlı olduğu için çadırda yaşıyoruz. Burada oğlumla vakit geçiriyoruz, çocuklarla vakit geçirirken sıkılıyor o nedenle öğretmenleri ilgileniyor.

BAKMADAN GEÇME!