'Özel' müdür vefat etti

Güncelleme Tarihi:

Özel müdür vefat etti
Oluşturulma Tarihi: Ocak 30, 2017 21:28

29 yıl görev yaptı, 28 bakan, 6 cumhurbaşkanıyla çalıştı. Anıtkabir Müzesi ve Ankara Resim Heykel Müzesi ile devlet galerilerinin mimarıydı.

Haberin Devamı

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nda 29 yıl Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü görevinde kalarak, 28 bakan ve 6 cumhurbaşkanı ile çalışan Mehmet Özel hayatını kaybetti. Özel, Anıtkabir Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi, Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi, devlet güzel sanatlar galerileri, devlet koro ve halk dansları topluluklarının oluşturulmalarında önemli rol üstlendi. Alzheimer hastalığı ile mücadele eden Özel, 85 yaşındaydı. Özel için bugün 10.30’da Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü’nde tören düzenlenecek. Özel, Kocatepe Camisi’nde öğlen kılınacak cenaze namazının ardından Karşıyaka Mezarlığı’na defnedilecek.

Köy Enstitüsü mezunu olan Özel, iş hayatına köy okullarında öğretmenlik yaparak başladı; Gazi Eğitim Enstitüsü Resim İş Bölümü’nü bitirdikten sonra resim ve sanat tarihi alanlarında öğretmenlik yaptı. 1971’de Başbakan danışmanı olan Özel, aynı yılın sonunda 29 yıl sürdüreceği Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü koltuğuna oturdu.

Haberin Devamı

İNÖNÜ ORKESTRA İSTEDİ

Özel, yeni görevine geldiğinde orkestra olarak sadece Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası bulunuyordu. İsmet İnönü’nün kendisine yönelttiği “Delikanlı, yalnız Ankara senfoni izlemesin. İstanbul’da senfoni açmanın zamanı gelmedi mi” sözleri üzerine çalışmalarına başladı. Kısa sürede İstanbul Senfoni Orkestrası’nın kurulmasını sağladı.

Özel, genel müdürlük görevi sırasında pek çok önemli projenin altına imzasını attı. Bunların en başında da devlet güzel sanatlar galerilerinin ve 1980’de hizmete giren Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi’nin kurulması geliyor. Özel, devlet koroları, dans topluluklarının oluşturulması, anıtların yaptırılması gibi önemli sanat-kültür projelerinin koordinatörlüğünü yürüttü. Yaptığı resimlerle de öne çıkan Özel, ilk sergisini de 1969’da Ankara’da açtı. Özel, suluboya ve yağlıboya teknikleri ile ağırlıklı olarak manzara resimleri yaptı.

Genelkurmay Başkanlığı’nın sanat danışmanlığını da üstlenen Özel’in, görevi sırasında en son yaptığı çalışmalardan biri de Anıtkabir’de bulunan Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi’nin kuruluşunun koordinatörlüğünü üstlenmek oldu. Atatürk’ün mozolesinin bulunduğu Şeref Salonu’nun altındaki 3 bin metrekarelik sütunlu alanda bulunan müze, 2002’de ziyarete açılmıştı.

Haberin Devamı

Görevi sırasında Kültür Bakanlığı dört defa kapandı ve yeniden açıldı. Ancak genel müdürlük görevine devam etti. 6 cumhurbaşkanıyla çalıştı.
Özel, 29 bakan değişmesine rağmen görevinde kalabilmesini, “Politikaya karışmadan, baştaki kişinin, bakanın siyasi görüşlerini düşünmeden, Atatürk ve Cumhuriyet ilkeleri doğrultusunda Türk kültür sanatına yardımcı olmaya çalışıyordum” sözleriyle açıklıyordu. Özel, 2001’de emekli olmasının ardından da Başbakanlık, Genelkurmay Başkanlığı gibi kurumlara sanat danışmanlığı yapmaya devam etti. 

BAKMADAN GEÇME!