Otel odasında ölüm olmasın

Güncelleme Tarihi:

Otel odasında ölüm olmasın
Oluşturulma Tarihi: Nisan 13, 2010 00:00

Telif haklarından yararlanmak isteyen oyuncular, "Birleşik Oyuncular Meslek Birliği" (BİROY) adı altında örgütlendi. Oluşumun kurucularından Nejat İşler, "Artık 'fakir sanatçı otelde öldü' haberleri olmayacak" dedi.

Haberin Devamı

OTEL ODASINDA YAPAYALNIZ ÖLEN ÜNLÜLER- Foto-analiz

Türkiye’deki oyuncuların haklarının korunmasını ve telif haklarından faydalanmasını sağlamak amacıyla harekete geçen bir grup oyuncu, “Birleşik Oyuncular Meslek Birliği” (BİROY) adı altında örgütlendi. BİROY üyeleri Nejat İşler, Hatice Aslan, Nurgül Yeşilçay, Zafer Algöz, Ulvi Alacakaptan ve Janset, önceki gün BİROY’un Beyoğlu’ndaki ofisinde bir basın toplantısı düzenleyerek oluşum hakkında bilgi verdi.

50 YILLIK MÜCADELE

BİROY Geçici Yönetim Kurulu Başkanı Atilla Engin, “Türkiye’de ilk kez sinema endüstrisinin en önemli organı olan yapımcılar, yazarlar, yönetmenler ve oyuncular bir araya gelerek güç birliği oluşturdu. Bundan sonra telif hakları takibini tüm bu organlar birlikte yapacak. 50 yıllık mücadelemizi nihayete erdireceğimizden eminiz. Yasa tasarılarımız, önerilerimiz hazır. Ancak yasal düzenlemelerin meclisten hızla geçmesi, siyasi partilerin bu konuda hassasiyet göstermesi gerekiyor. Sanıyoruz bu yıl içinde oyuncuların, yazarların, yönetmenlerin telif aldığı bir ülke haline geleceğiz. Yani üçüncü dünya ülkesi olmaktan bir anlamda çıkacağız” dedi.

Haberin Devamı

Kültür Bakanlığı’nın da desteğini aldıklarını ifade eden Engin, “Sadece bizler için değil, yitirdiğimiz sanatçılar için de yasal varislere telif ödenmesini sağlamak istiyoruz. Öte yandan sinema oyuncuları, yönetmenler ve yazarlar bir lira dahi telif almıyor ancak müzisyenlerin her yıl çok büyük rakamlar aldığını biliyoruz” diye konuştu.

GEREKİRSE GREVE GİDECEĞİZ

Bir zamanların ünlü oyuncularının ilerleyen yaşlarda zor günler geçirdiğini belirten Nejat ışler ise telif hakları yasasının çıkarılmasıyla bu görüntülere engel olunabileceğini belirtti: “Haber bültenlerinde, acıklı müzikler eşliğinde ‘Bir zamanlar Yeşilçam’ın nesiydi, şimdi fakir sanatçı veya otel odasında öldü’ haberlerini veremeyeceksiniz artık, yani umudumuz o. Biz gerekli adımları attık, görev artık devlete düşüyor.”
İşler, sözlerine şöyle devam etti: “Bizim canımız çok yanmaya başladı. Artık yan yanayız ve ne kadar sorun varsa hepsinin üstesinden gelmeye çalışacağız. Çalışma şartları veya telif haklarında yaşanabilecek sorunlarda yurtdışındaki oyuncular gibi greve gidebileceğiz.”

Haberin Devamı

OYUNCU, FUTBOLCUDAN DAHA ÇOK VERGİ ÖDÜYOR

Toplantıda konuşan Janset, vergiler konusunda futbolcuları örnek gösterdi: “Futbolcular bizden çok daha fazla kazanıyor, fakat biz sanatçılar onlardan daha fazla vergi ödüyoruz.”

ASLINDA GARİBAN İNSANLARIZ

Nurgül Yeşilçay, konuşmasında şunları söyledi: “Uzaktan çok paralar kazanıyoruz, şahane bir hayat yaşıyoruz gibi görünüyor ama aslında hiç öyle değil. Biz çok gariban insanlarız. ılerisini bilmiyoruz ve artık önümüzü görebilmek istiyoruz. Elimizle, yüzümüzle, bedenimizle para kazanan insanlarız. Yarın öbür gün ne olacağımız belli değil, ilerisi için bir güvencemiz yok. Her an her şey olabilir. Bu telif hakları denen şey, bizim güvencemizi sağlayan tek şey. şimdiye kadar yapılamamış ama bundan sonra yapılacak.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!