Öndeki uçak yüzünden olabilir

Güncelleme Tarihi:

Öndeki uçak yüzünden olabilir
OluÅŸturulma Tarihi: Åžubat 26, 2009 00:00

THY uçağından önce Schiphol Havalimanı’na Sao Paulo’dan gelen Boeing 777 tipi geniş gövdeli bir yolcu uçağı indi. Uzmanlar, uçağın arkasında bıraktığı "vorteks" olarak adlandırılan bozuk ve türbülanslı hava kütlelerinin arkadan gelen uçaklar için büyük tehlike yarattığına dikkat çekerek, THY uçağının vortekse girmiş olabileceği ihtimalini ortaya attı.

Haberin Devamı

 


  

 

 


MUCİZE KURTULUŞUN FOTOĞRAFLARI

DÜŞEN UÇAKTAN İLK GÖRÜNTÜLER / VİDEO 

YOLCU YAKINLARI HAVALÄ°MANLARINA KOÅžTU

Ä°ÅžTE AMSTERDAM'DA DÜŞEN TEKÄ°RDAÄž UÇAÄžIÂ

THY'DE 1973'TEN BERİ 844 ÖLÜYOLCULARIN UÇAĞA BİNERKEN SON GÖRÜNTÜLERİ 

THY’nin TK 1951 sefer sayılı Boeing 737-800 uçağından önce Schiphol Havalimanı’na Sao Paulo’dan gelen KLM Havayolları’na ait Boeing 777 tipi geniÅŸ gövdeli bir yolcu uçağı indi.Â

http://dosyalar.hurriyet.com.tr/haber_resim/DSDSDSSS.jpgUzmanlar, uçağın arkasında bıraktığı "vorteks" olarak adlandırılan bozuk ve türbülanslı hava kütlelerinin arkadan gelen uçaklar için büyük tehlike yarattığına dikkat çekerek, THY uçağının vortekse girmiş olabileceği ihtimalini ortaya attı.

Nasıl oluşur

Tıpkı denizde yol alan gemilerin arkalarından oluşturdukları girdaplar gibi, uçakların da geçtikleri yerde vorteks meydana geliyor. Bu girdaplar uçağın büyüklüğünün yanı sıra tasarımına göre de değişiyor. Boeing 777 gibi büyük uçakların yanı sıra orta sınıfta 757’ler de ciddi vorteks oluşturuyor.

http://dosyalar.hurriyet.com.tr/haber_resim/nedendustu.gifArkadan gelen uçakların etkilenmemesi için iniş-kalkış trafiklerinin arası açılıyor. Bazen havalimanına 10-15 dakika uçak indirilmeden, vorteksin etkilerinin azalması bekleniyor.

54 kaza oldu

Bugüne kadar vorteks nedeniyle 54 uçak kazası meydana geldi. En son Meksika’da 4 Kasım’da meydana gelen olayda İçişleri Bakanı’nı taşıyan uçak vorteks nedeniyle düşmüştü.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!