Okullarda mahkum hizmetli dönemi

Güncelleme Tarihi:

Okullarda mahkum hizmetli dönemi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 20, 2010 15:40

ADANA’da ilköğretim okulları ve liselerde mahkumların hizmetli olarak çalıştırılabilmesi için çalışma başlatıldı.

Bir çok okul yönetimi aylık 80 TL ücret ödenen mahkum kadrosundan yararlanabilmek için başvururken, Eğitim-Sen Adana Şuba Başkanı Güven Boğa, bu proje ile öğrencilerin mahkumları rol model alacağına dikkat çekti.

Adana, geçen hafta açık cezaevi olarak kullanılan adliye çay ocağında mahkumiyetini doldururken, aşkına karşılık vermeyen katip Derya Boğa’yı öldüren Deniz Çulhaoğulları’nı konuşurken, okullarda hizmetli mahkum görevlendirilmesi kararı şaşkınlık yarattı. Kaymakamlıklar tarafından tüm ilköğretim okulları ve liselere gönderilen ‘Hükümlülerin çalıştırılması’ başlıklı resmi yazıda, okul yönetimlerine kaç mahkum çalıştırabileceği soruldu. Ekte gönderilen yazıda ise mahkumların kamu yararına bir işte çalıştırılabileceği belirtiliyor. Ayrıca yazıda, ‘2 yıl veya daha az süre ile hapis cezasına mahkum olanlardan hükümlülük süresinin yarısını iyi halle geçirenlerin, istekleri olmak koşuluyla kendilerinin veya yasal temsilcilerinin veya Cumhuriyet Başsavcılığı’nın istemi üzerine mahkumiyet sürelerinin geriye kalan yarısının ücretsiz olarak kamuya yararlı bir işte çalıştırılması suretiyle yerine getirilir’ diye belirtiliyor.
Resmi yazının okullara gönderilmesinin ardından bir çok okul yönetiminin maliyeti çok düşük olan mahkum kadrosundan yararlanabilmek için başvurduğu öğrenildi.

Hizmetli mahkumların öğretim yılının ikinci döneminde göreve başlatılması için hazırlık yapıldığını belirten Eğitim-Sen Adana Şube Başkanı Güven Boğa, bu projenin çok büyük problemleri birlikte getireceğini savundu. Hükümlülerin topluma kazandırılması gerektiğini ancak bunun yerinin okullar olmaması gerektiğini belirten Boğa, “Çocuklarımızın okullarda istihdam edilecek görevlileri rol modeli olarak göreceği unutulmamalıdır. Bu yüzden yapılacak böyle bir istihdam çok sakıncalı hale gelmektedir. Okullar, mahkumların cezasını çekeceği yer olmamalıdır. Yoksa bunun acısı şimdi olmasa da yıllar sonra çıkacaktır” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!