ÖÄŸretmenlik kutsaldır, ya ÅŸoförlük?

Güncelleme Tarihi:

Öğretmenlik kutsaldır, ya şoförlük
OluÅŸturulma Tarihi: Nisan 19, 2004 13:25

Peşinen bir endişemi bertaraf etmek üzere kısa bir açıklama yapayım, yazmaya öyle başlayayım. Bu başlığa bakıp da sakın öğretmenliği küçümsemek gibi bir haddini bilmezliğe kalkıştığım ya da şoförlüğü kutsamaya niyetlendiğim sanılmasın. Hani alıngan milletizdir ya o bakımdan belirtiyorum. Ne artık kırsala kadar sirayet eden teknolojiyle ünsiyetimiz ne de küreselleşme hevesimiz bu alınganlığımızı zerre kadar azaltamadı.

Haberin Devamı

Düşünüyorum da belki de o yüzden televizyondaki komedilerin çoğu ev içinde geçiyor. Sokağa çıkılamıyor. Karı, koca, çocuklar, damatlar, gelinler hadi bilemediniz kapıcılarla kotarılıp gidiyor. Böylece kimse de üstüne bir şeyler alınmıyor. Damatlar derneği yok ki toplanıp, "Bütün damatlar üçkağıtçı değildir. Yani siz şimdi ne demek istiyorsunuz?" diye diziyi protesto etsin. Kapıcılar da zamanında ayaklana ayaklana hoşgörüyü en önce öğrenen meslek gurubu olmuşa benziyor.

 

Uzun lafın kısası, maksadım hiçbir mesleği kayırmadan ya da yermeden beyin jimnastiği yapmak, sadece. Çünkü mesleklerle ilgili çocukluğumdan beri cevaplayamadığım pek çok soru var. Umarım siz de küçükken gördüğüm tepkilerin benzerlerini vermezsiniz. "İşin gücün yok mu senin böyle tuhaf tuhaf sorular soruyorsun, eski köye yeni adet mi getirmeye çalışıyorsun?" demezsiniz.

Haberin Devamı

 

Başlıyorum:

 

-        ÂTiyatroculuk neden kutsal mesleklerden biridir ve neden gösteri mutlaka devam etmelidir? Bir defalığına gösteri iptal edilse ölümcül durumlar mı ortaya çıkar?

-        ÂNeden satılık ikinci el bir otomobilin "doktordan" olması güvenilirliÄŸini artırır? Bir doktorun otomobilini hor kullanması hekimlik mesleÄŸinin kurallarına mı aykırıdır?

-        ÂTürkçe metinler yazacağı halde Ä°ngilizceyi çok iyi derecede bilmeyen bir reklam yazarı asla iÅŸ bulamazken, Türkçe bilmeyen magazin yazarları neden bu kadar raÄŸbet görmektedir?

-        ÂGörev başında bir devlet memuruna hakaret bütün zamanlarda suç sayıldığı halde neden görev başındaki futbol hakemine koro halinde sövmek olaÄŸandır?

-        ÂSipariÅŸ üzerine iÅŸ yapan meslek sahipleri (marangoz, elektrikçi, terzi vs.) iÅŸi teslim tarihiyle ilgili sözlerinde durmamalarıyla ünlüdürler de neden bu ünlerinden ÅŸikayetçi oldukları halde düzeltmeye çalışmazlar?

-        ÂÇöken bir binanın neden sadece müteahhidinin kimliÄŸi cümle aleme duyurulurken o yapının mimarının, mühendisinin kim olduÄŸunu kimsecikler bilmez de yarışma kazanmış bir bina sadece mimarının ve mühendisinin adıyla birlikte anılır?

Haberin Devamı

-        ÂTerziler neden mesleklerinin ismiyle bir türlü barışamazlar, kendilerini günün eÄŸilimlerine göre modacı, tasarımcı veya dizaynır diye tanımlarlar?

-        ÂBenzer bir vaka daha. Acaba neden iÅŸi sadece telefonlara bakmaktan ibaret olan kiÅŸileri "haberleÅŸmeyi saÄŸlayan, yazışma yapabilen görevli" ÅŸeklindeki sözlük anlamıyla tam da yaptıkları iÅŸi tanımlayan "sekreter" kelimesi kesmez de, sözlükte "yardımcı" karşılığıyla yer alan "asistan"lık cezbeder? Hal böyleyken yöneticiyi yedekleyebilecek niteliklere sahip yardımcısı nasıl tanımlanmalıdır?

-        ÂHadi halkımızı anladık da anlı ÅŸanlı fakültelerden mezun televizyoncuların ve bir kısım gazetecinin sanatçı derken kastettikleri neden sadece popüler müzik icracıları olmaktadır?

Haberin Devamı

-        ÂMesleÄŸi sorulduÄŸunda "Serbest meslek" diyen kiÅŸi ki son zamanların modasıdır, aslında "boÅŸta gezer mi" demek istemektedir, "ne iÅŸ olsa yapar" mı, "kayıt dışı çalışır" mı ya da benim aklıma gelmeyen bir baÅŸka ÅŸey mi?

 

Ve şimdi en hayati sorularda sıra. Geçen hafta tren altında can veren lise öğrencilerinin acısı yıllardır trafik kazaları yüzünden yüreğimizde açılan yaralara öyle şiddetle tuz bastı ki.

 

    Â-  ÂÖğretmenlik kutsaldır da ÅŸoförlük neden deÄŸildir?

-        ÂÖğretmenlik kutsal meslek olduÄŸundan mı iÅŸin ucunda öğrencilerini öldürme ihtimalleri olmadığı halde öğretmenler alkollü olarak derse giremezler veya derste uyuklayamazlar da ÅŸoförler bunları rahatlıkla yapabilirler?

Haberin Devamı

-        ÂÖğretmenler, dört yıl öğrenimden ve bir sürü sınavdan geçip kapı gibi diploma aldıkları halde neden belli aralıklarla teftiÅŸ edilip yeterliliklerine bakılır da ÅŸoförler 60 küsur saatlik bir eÄŸitimle sürücü belgesini edindikten sonra o belgeleri iptal olunacak kadar trafik suçu iÅŸlemedikçe mesleki yeterlilik açısından bir daha denetlenmezler?

 

Aklımdan onlarcası geçerken, yerim bu kadar soruyu sıralamaya yetti, şimdilik. Bir yandan yazarken bir yandan da cevaplarını tekrar düşünme fırsatı buldum. Ama şu kutsallık meselesine yine bir türlü akıl erdiremedim. Ya siz?

 

nkarsan@superonline.com

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!