'O hakim örgüt üyesi ise verdiği mahkumiyet yok sayılsın'

Güncelleme Tarihi:

O hakim örgüt üyesi ise verdiği mahkumiyet yok sayılsın
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 04, 2015 16:44

"Terör örgütü üyesi olmak" ve "Patlayıcı madde bulundurmak" gerekçesiyle 25 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılan Zennur Durdi'nin avukatı, mahkumiyet cezası veren mahkemenin o tarihteki başkanı olan Metin Özçelik'in "Darbe" ve "Terör örgütü üyeliği" suçundan tutuklandığına dikkat çekerek, 4,5 yıldır cezaevinde bulunan Durdi'nin yeniden yargılanmasını istedi.

Haberin Devamı

Hidayet Karaca ile bazı emniyet personelinin de aralarında bulunduğu tutukluların avukatlarınca yapılan reddi hakim talebini kabul eden 29 Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Metin Özçelik, Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından, "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasına kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek" ve "Silahlı Örgüt üyesi olmak" suçlarından tutuklanarak cezaevine gönderilmişti. Hakim Özçelik'in, "Özel Yetkili" mahkemeler döneminde davasını gördüğü ve 25 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılan Zennur Durdi'nin avukatı Baran Doğan, bugün 11. Ağır Ceza Mahkemesi'ne başvurarak yeniden yargılama talebinde bulundu.

O hakim örgüt üyesi ise verdiği mahkumiyet yok sayılsın
O hakimler hakkında sıcak gelişme

CEZASI ONANDI

Avukat Baran Doğan, verdiği dilekçede "Müvekkil Zennur Durdi, mahkemenizin 'özel yetkili' olduğu dönemde yargılanarak toplam 25 yıl 6 ay hapis cezasına mahkum edilmiştir. Bu karar belli bir misyonla hareket ettiği alenileşen ve tüm üyeleri başka dairelere dağıtılan Yargıtay 9. Ceza Dairesi tarafından onanarak kesinleşmiştir" ifadesinde bulundu.

Haberin Devamı

YASAYI GEREKÇE GÖSTERDİ

Dilekçede, 5237 Sayılı CMK'nın ilgili maddesinde yer alan "Hükme katılmış olan hakimlerden biri, hükümlünün neden olduğu kusurların dışında, aleyhine ceza kovuşturmasını veya bir cezayla mahkumiyetini gerektirecek biçimde görevlerini yapmada kusur etmişse hükümlünün lehine olarak yargılanmanın yenilenmesi talebinde bulunulabilir" ifadesine atıf yapıldı.

"MAHKEME BAŞKANININ ÖRGÜT ÜYESİ OLDUĞU..."

Dilekçede, "Müvekkilin yargılandığı dönemdeki mahkeme başkanı Metin Özçelik hakkında, Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından TCK 312/1, 314/2 maddelerinden tutuklama kararı verilmiştir. Mahkeme başkanının örgüt üyesi olduğu, emir-talimat çerçevesinde hareket ettiği, sistematik bir şekilde taraflı davrandığı iddia edilmektedir. Örgüt üyeliği suçunun işlenebilmesi için sadece bir olayda emir-talimatla hareket etmek yeterli değildir. Şüpheli Metin Özçelik'in eylemlerinde süreklilik ve çeşitlilik olması suçun vücut bulması için zorunludur. Şüpheli tutuklandığına göre eylemlerinde süreklilik ve çeşitlilik şüphesi kabul edilmektedir. Bu sürekli ve çeşitli eylemler arasında müvekkili yargılamak ta mevcuttur" denildi.

Haberin Devamı

19 YAŞINDA TUTUKLANDI

Dilekçesinde dönemin mahkeme üyeleri ve savcısı hakkında da 'tarafsız ve bağımsız davranmadıkları' yönünde iddialarda bulunan Avukat Baran Doğan, müvekkili Zennur Durdi'nin 19 yaşında tutuklandığını, şuanda 24 yaşında olduğuna dikkat çekerek, dava dosyasında hukusuzluklar yapıldığını ileri sürdü. Dilekçede dosyasından örnekler veren Avukat Doğan, "Müvekkilin yargılandığı TCK 314/2 maddesinin ceza alt sınır 5 yıl olmasına rağmen, gerekçesiz bir şekilde müvekkile tam iki katı kadar 10 yıl ceza verilmiştir. Müvekilin evinin yakınıında boş bir arsada bulunan patlayıcı nitelikteki maddenin müvekkile ait olduğuna dair tanık beyanı, sanık beyanı, belge, belirti ve başkaca teknik delil olmamasına rağmen 6 yıl ceza verilmiştir" ifadelerine yer verdi.

Haberin Devamı

YENİDEN YARGILANSIN

Avukat Doğan, yukarıda sayıdığı gerekçelere müvekkilinin atılı suçlardan yeniden yargılanmasına karar verilmesini, infazının durdurulmasını ve tahliyesine karar verilmesini talep etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!