Numan Kurtulmuş’a: Anayasa’yı bilmediğini düşünemiyorum

Güncelleme Tarihi:

Numan Kurtulmuş’a: Anayasa’yı bilmediğini düşünemiyorum
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2016 21:59

HÜKÜMET Sözcüsü Numan Kurtulmuş’un, yüksek yargı organları başkanlarının Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın gezilerine katılması konusundaki eleştirilere karşı kullandığı “Yargı kurum ve kuruluşları nihayetinde Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin en üst makamı olan Cumhurbaşkanlığı makamına bağlıdır” ifadesi büyük bir tartışma yarattı. Hukukçular Hürriyet’e şunları söylediler:

Haberin Devamı

DEVLET NEZAKETİ İLE SINIRLI

Eski Anayasa Mahkemesi Başkanı Tülay Tuğcu: Sayın Kurtulmuş’un Anayasa’yı bilmediğini düşünemiyorum. Herhalde amacı aşan bir zuhul var. Yargı başkanları ile Cumhurbaşkanı arasındaki ilişki devlet nezaketi ile sınırlıdır.

Eski Danıştay Başkanı Hüseyin Karakullukcu: Yargı organlarının başkanları Cumhurbaşkanı’na bağlı değildir. Bağlılık semboliktir. Hiç kimseden talimat almazlar. Bu nedenle yüksek yargı organları başkanlarının hukuk içinde kaldıkları sürece Cumhurbaşkanı’nın toplantılarına katılmaları da çay toplamaları da önemli değildir. Hukuk içinde kaldıkları sürece ben böyle bakıyorum. Öyle inanmak istiyorum. Numan Bey’in de bağlılığı o amaçla söylediğini düşünmüyorum. Çünkü Cumhurbaşkanı ile yargı organlarının başkanları arasında hiçbir bağlılık yoktur.

Haberin Devamı

Prof. Dr. Ergun Özbudun (İstanbul Şehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi): Cumhurbaşkanlığı’nın devlet başkanlığı sembolik bir anlam taşır. Bütün diğer kamu kurumlarının başı olacağı anlamına gelmez. Hele yargı organının başı olması asla düşünülemez. Bu mantığı uygularsak Cumhurbaşkanı’nın TBMM’nin de başı olduğu gibi garip bir sonuç çıkar. Dolayısıyla Sayın Kurtulmuş’un bu sözüne kesinlikle katılmıyorum. Cumhurbaşkanı’nın yürütmenin başı olması bile ancak sembolik anlamdadır. Diğer iki kuvvet olan yasamanın ve yargının başı olması ise hiçbir şekilde düşünülemez. Somut bir hukuk kuralına aykırı olmasa bile yüksek yargı başkanlarının Cumhurbaşkanı’nın gezilerini katılarak bu görüntüyü vermelerinin ise yargısal etiğe uygun olmadığı ve kamuoyunda yargının bağımnsızlığı konusunda şüphe uyandıracağı açıktır.

ANKARA BAROSU: Yönetim Kurulu adına yapılan yazılı açıklamada ise “Yargı bağımsızlığı açısından kaygı verici. Çünkü Türkiye Cumhuriyeti, ‘kuvvetler ayrılığı’ ilkesine dayalı bir hukuk devletidir. Yasama, yürütme ve yargı, Anayasa ve yasalarla ayrılmıştır. Yargı hiçbir makama bağlı olamaz” denildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!