Numan Kurtulmuş: Maşeri vicdanı yaraladı

Güncelleme Tarihi:

Numan Kurtulmuş: Maşeri vicdanı yaraladı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 17, 2016 22:02

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi’nin bildirisi hakkında “Sadece yanlı değil, yanıltıcı bir metin. Tahmin ediyorum ki bir kısım akademisyen okumadan imzaladı. Maşeri vicdanı yaralayan bir metindir” dedi. Kızılcahamam’da bir grup gazeteci ile sohbet eden Kurtulmuş, özetle şunları söyledi:

Haberin Devamı

TERÖRE İNAT YAPACAĞIZ

“Sultanahmet saldırısı Suriye’de devam eden vekalet savaşlarının Türkiye’ye yansıması olarak değerlendiriliyor. Son derece sinsice, haince bir saldırı. Hangi örgüt kullanılırsa kullanılsın, bölgenin biraz daha istikrarsızlaştırılması, yapılabilirse Türkiye’nin kendi içine dönerek istikrarsızlığa sokulması gibi bir amaç olduğu görülüyor. Büyük resme bakarak biz de bu terör çevrelerine inat, ekonomik istikrarı korumak, iç bütünlüğümüzü sağlamak üzere üzerimize düşeni yapacağız. Zor bir süreç, herkesin teröre karşı en azından ortak bir dil kullanmasını, anlayış birliği içinde olmasını arzu ederiz.
Halkımızın büyük bir kısmı operasyonlara destek veriyor ama bunun bir an önce sonuçlandırılmasını istiyor. Sivil ölümler de oluyor, ufacık çocuklar hayatını kaybediyor. Bitirilmesinden kasıt, terör örgütünün bu faaliyetlerinin sürdürülemez noktaya getirilmesidir. Reform adımları atılacaktır. Terör ve terörle mücadele arızidir. İkinci aşamada eşzamanlı olarak yapacağımız şey güçlü bir rehabilitasyon.

Haberin Devamı

PARANTEZİ KAPATALIM

Arızi durum ifadesini bilerek kullanıyorum. Bunun bir an önce bitirilmesi ve demokratikleşme sürecinin tamamlanması gerekiyor. Büyük resmi görmediğimiz takdirde maalesef biz işin hep sonuçlarıyla uğraşmak durumunda kalacağız. Hükümet karşıtlarının bile buna destek vermesi gerekir. Ortalığı bir an evvel düzeltmemiz gerekiyor. Bu parantezi kapatalım ki Türkiye yoluna devam edebilsin. Bölge halkının refaha ermesi, parantezi kapattıktan sonra demokratikleşme adımları, reform adımlarını cesurca atmamız gerekir.

BAZILARI OKUMADAN İMZALADI

(Akademisyenlerin bildirisi) Herkes istediği görüşü açıklayabilir. Buradaki problem görüşlerin açıklanmış olması değildir. Türkiye’deki realitenin dışında sadece yanlı değil, yanıltıcı metinden de söz ediyoruz. Tahmin ediyorum ki bir kısım akademisyen okumadan imzaladı. Maşeri vicdanı yaralayan bir metindir. Sanki güvenlik kuvvetleri kalktılar, ‘Silopi ve Cizre’de operasyon yapalım’ dediler, böyle başladı. Hendek kazıldı, bombalar patlatıldı. Güvenlik kuvvetleri can havliyle bölgedeki vatandaşın can ve malını korumak için harekete geçti.

Haberin Devamı

PEKER’İN TWEET’LERİ

Niyeti bilmem, ama sonucu itibariyle bu bildiri toplumda bir bölünmeyi de sağlamış oluyor. Terörle mücadele sürecinde kamplaşmaya vesile olacak her türlü adımdan kaçmalıyız. Aksi takdirde Türkiye geçmişte de bunları çok yaşadı. Sağ-sol, Alevi-Sünni çatışmaları üzerinden on yılları bloke edildi. (Twitter’dan akademisyenlere yönelik ‘kanlı’ mesajlar atan Sedat Peker’in gözaltına alınmaması konusunda) Bir mafya babasına ilişkin tweet’leri de kastediyorum. Bunların demokratik standartlarla ilgisi yoktur. Bununla ilgili de soruşturma başlatılmıştır, aynen bu bildiriyi yayınlayanla ilgili soruşturma başlatıldığı gibi.

(Dokunulmazlıkla) Milletvekillerinin dokunulmazlıklarını kaldırmak, parti kapatmakla Türkiye bir sonuç alamadı. Herkesin üzerine düşeni yapması, HDP’nin de terörle arasına ciddi mesafe koyması gerekiyor. Eğer bunlar gerçekleşseydi, bugünkü sıkıntıların büyük kısmıyla karşılaşmış olmazdık.”

Haberin Devamı

Numan Kurtulmuş: Maşeri vicdanı yaraladı

TASVİP EDİLEMEZ

“(BİLDİRİYE imza atan bazı akademisyenlerin kapılarına işaret konulması) Asla bu görüntüleri tasvip etmek mümkün değil. İnsanlar fikirlerini açıklar, eğer hukuk dışı bir takım uygulamalar varsa gerekli düzenlemeleri bu işten sorumlu olanlar yapar. Hiç kimsenin kendini kanun yerine koyma hakkı yoktur. Hiç kimse karşı tarafı düşmanlaştırmak hakkına sahip değildir. Nasıl maşeri vicdanı yaralamış hukuk dışı bir iş varsa buna karşı çıkılıyorsa, hiç kimsenin tehditler, hakaretler, karşı tarafı şeytanlaştırmak gibi bir hakkı da yoktur.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!