NASA, Plüton için hazırlanıyor

Güncelleme Tarihi:

NASA, Plüton için hazırlanıyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 21, 2006 00:00

Güneş sisteminin en uzak gezegeni Plüton'a gidecek “New Horizons: Yeni Ufuklar” uzay aracının, ABD'nin Florida eyaleti Cape Canaveral Hava Kuvvetleri Üssü'nden fırlatılma işlemi, hava muhalefeti nedeniyle 24 saat ertelendi. 10 yıllık bir yolculuğun ardından Plüton'a varacak olan uzay aracı, güneş sisteminin gidilmemiş tek gezegeninin yanı sıra, etrafındaki buzlu cisimlerden oluşan gizemli bölgeyi de inceleyecek. Uzay aracını taşıyan plütonyum destekli dünyanın en güçlü roketi Atlas V ise nükleer güç karşıtlarının tepkisini çekiyor.

Haberin Devamı

NASA'nın merakla beklenen Plüton seferi için geri sayım başladı. Perşembe günü fırlatılacak olan New Horizons uzay aracıyla uzun soluklu yolculuk start alacak. Proje, NASA ve uzay araştırmaları için pek çok ilki kapsıyor. Bunlardan birisi şu ana kadar bir gezegen keşfi için en uzak noktaya gidilecek olması. Diğeri ise New Horizons'un uzaya en hızlı fırlatılacak uzay aracı olması.

Plüton, Kuiper Kemeri olarak bilinen güneş sisteminin eteklerindeki en büyük cisim olma niteliğini taşıyor. Kuiper Kemeri olarak bilinen güneş sisteminin bu en uzak bölgesinde irili ufaklı sayısız buzlu ve taşlı cisim bulunuyor. Bölgede ayrıca, belirsiz nedenlerden dolayı gelişimini tamamlamamış pek çok minik gezegen de yer alıyor. Bilim adamları "gezegen embriyosu" olarak tanımladıkları bu gezegenleri incelemenin, gezegenlerin oluşumuna ışık tutacağına inanıyor.

Haberin Devamı

New Horizons'u güneş sisteminin bu en uzak bölgesine gönderecek olan Atlas V roketi ise roket biliminin kıvanç kaynaklarından birini oluşturuyor. Atlas V, New Horizons'u dünyadan saatte yaklaşık 60 bin kilometre hıza kadar çıkan bir süratte uzaya fırlatacak. Uzay aracı aya yaklaşık 9 saatte varacak. Yer çekimini itici bir güç olarak kullanacağı dev gezegen Jupiter'e ise 13 ayda varacak. Bu sayede uzay aracı yaklaşık 5 milyar kilometre ötedeki Plüton'a 5 yıl erken varacak.

Atlas V roketinin bu gücünün arkasında, enerji kaynağı olarak kullandığı plütonyum bulunuyor. Bu yüzden NASA yetkilileri bir grup çevreci tarafından protesto edildi. Çevreciler, roketin fırlatıldıktan sonra infilak etmesi durumunda ortaya çıkabilecek çevre felaketine dikkat çekiyor. NASA ise, plütonyumun açığa çıkmasına neden olacak bir kazanın olma olasılığının 350'de 1 olduğunu söylüyor. NASA her ihtimale karşı yer yüzünde çalışacak 16 takım eşliğinde çeşitli yerlerde radyasyon değerlerini ölçecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!