'Yeni Ufkular'a erteleme

Güncelleme Tarihi:

Yeni Ufkulara erteleme
Oluşturulma Tarihi: Ocak 18, 2006 00:19

Güneş sisteminin en uzak gezegeni Plüton'a gidecek “New Horizons: Yeni Ufuklar” uzay aracı, ABD'nin Florida eyaleti Cape Canaveral Hava Kuvvetleri Üssü'nden fırlatılamadı. Fırlatma işlemi 24 saat ertelendi.

Fırlatma işleminin belirsiz süre ertelenişi, fırtınadan kaynaklanan hava muhalefetine bağlandı. Aracın, fırlatılış için yarın TSİ 20.16'ya ayarlandığı bildirildi. “Yeni Ufuklar” uzay aracının, bugün TSİ 20.30-22.30 arasında fırlatılması bekleniyordu.

On yıl sürecek yolculuğu için 60 metre yüksekliğindeki Atlas-5 roketiyle rampada hazır bekletilen “Yeni Ufuklar” uzay aracı, radyoaktif plutonyum yakıtını kullanacak biçimde Plüton gezegeni seferine hazırlandı.

700 milyon dolarlık “New Horizons” aracının hedefi Plüton, Dünya'ya ortalama 5 milyar 770 milyon kilometre uzaklıkta bulunuyor.

Ay kadar büyüklüğü olan Plüton'a gidecek araç, bugüne kadar yapılmış uzay araçları içinde en hızlısı olacak. Yörüngeden çıktıktan sonra saatte 77 bin km hızla yol alacak. Bu da, kurşunun saniyede 1,5 km'lik hızının 10 katı...

5 YIL SARKMA İHTİMALİ

ABD-Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) yörünge uzmanları, Plüton aracının 14 Şubat 2006 gününe kadar fırlatılamaması durumunda, seferin 5 yıl aksayabileceğini, Plüton'a varışın 2020 yılına kalabileceğini belirtiyor.
Plüton'da sıcaklık eksi 253 dereceye kadar düşebiliyor. Yani atom hareketinin durduğu mutlak 0'dan (-273) 20 derece eksiğine kadar.

New Horizons aracı, İlk Çağ yeraltı tanrısından adını alan Plüton'un, 1978'den beri bilinen tek uydusu olan ve adı “ölü taşıyıcı” anlamına gelen Charon'u da yakından inceleme olanağı sağlayacak. Son 30 yıllık hesaplara göre 2274 kilometrelik çapıyla Ay büyüklüğüne yakın olan Plüton'un uydusu Charon'un çapı, 1180 kilometre...

Amerikalı astronom Clyde Tombaugh, 75 yıl önce Arizona eyaletinde Flagstaff-Lowell Gözlemevi sayesinde Plüton'u
keşfetti. Uydu Charon'u ise yine Amerikalı astronomlar James Christy ile Robert Harrington 1978 yılında buldu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!