Narnia efsanesi denize indi

Güncelleme Tarihi:

Narnia efsanesi denize indi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 2010 14:13

Karlarla kaplı fantastik ülkede başlayan macera şimdi de denizlerde devam ediyor.

Haberin Devamı

NARNİA GÜNLÜKLERİ:  ŞAFAK YILDIZI'NIN YOLCULUĞU - Foto Galeri 

NARNİA GÜNLÜKLERİ: ŞAFAK YILDIZI'NIN YOLCULUĞU - WEB TV

Narnia Günlükleri de aynı Harry Potter serisi gibi çocuklarla birlikte büyüdü. Her bölümde biraz daha serpilen Edmund ve Lucy, 3 boyutlu olarak vizyona giren bu üçüncü filmlerinde yanlarına kuzen Eustace’ı da alarak denizlere açılıyorlar. Harry Potter giderek yetişkinleri eline avucuna alıp karanlık ve gizemli yönünü ortaya koyarken, Narnia Günlükleri ise tam tersi bir politika izlemekte. Şafak Yıldızı’nın Yolculuğu, macera sevenleri bir nebze memnun edecek olsa da ilk filmin büyülü atmosferini özleyenleri hayal kırıklığına uğratacak. Aslan, Eustace ve onun minik fare dostu Reepecheep de olmasa hiç çekilmeyecek.

Narnia efsanesi denize indi

Haberin Devamı


Biz, Narnia Günlükleri: Şafak Yıldızı’nın Yolculuğu’nu (The Chronicles of Narnia: The Voyage of Dawn Treader) Türkçe dublajlı kopyasından izledik.
Gerçi bir hafta sonra orijinal dilinde Türkçe altyazılı gösterimi de yapıldı ama benim bu derinliği ve anlamı olmayan kuru macera filmini bir kez daha izlemeye dayanacak gücüm kalmamıştı. Hayal kırıklığımda filmi orijinal dilinde izlememiş olmanın biraz olsun etkisi de vardır herhalde. Bunu da söylemeden geçmeyeyim.

MESAJ KAYGISI SERİYE YARAMADI

/images/100/0x0/55ea5c4cf018fbb8f87ae1e9
Beni fazla etkilemeyi başaramayan Narnia Günlükleri: Şafak Yıldızı’nın Yolculuğu filminin kitabı, C.S.Lewis’in serisinin en sevilen kitaplarının başında geliyor aslında.

İngiliz edebiyatının bu önemli eserinin ilk sinema uyarlaması, 5 yıl kadar önce, Narnia Günlükleri: Aslan Cadı ve Dolap’la başlamıştı. 800 milyon dolara yakın gelir elde eden bu film Walt Disney’in yüzünü güldürdü.
Ardından gelen Prens Caspian ilk filmin büyülü dünyasından uzaklaşıp politik mesajlar vermeye kalkışınca olmadı tabii. İzleyicinin tepkisi kaçınılmaz oldu.
Tepkiyle gelen gişe hüsranıyla hayal kırıklığına uğrayan Walt Disney de 3. filmi çekmeyeceğini açıkladı.
Devreye giren 20th Century Fox, serinin 3. halkasını televizyon kökenli Michael Apted’a teslim etti.

Haberin Devamı

DENİZ ODAYA DOLUYOR

Serinin bu yeni filminde Edmund ve Lucy Pevensie, kendini beğenmiş kuzenleri Eustace ile birlikte evdeki deniz manzaralı bir tablonun içine çekiliyorlar.
Tablonun içinden fışkıran sular çocukların içinde olduğu odaya doluyor ve kuzenler kendilerini bir anda okyanusun ortasında, Şafak Yıldızı adlı geminin önünde buluyorlar.
Eski prens, yeni kral Caspian’ın başında olduğu mürettebatla ilerleyen Şafak Yıldızı’nın yolculuğu doğuya.
Amacı ise Caspian’ın amcası Miraz’ın despotluğunun kurbanı olan 7 Narnia Lordu’nun kılıçlarını bulabilmek. Bu da kahramanlarımızın farklı topraklarda farklı maceralarla karşılaşması anlamına geliyor.
Gizemli adalar, büyü kitapları, içine gireni altına dönüştüren nehirler, büyülü yaratıklar onları ve izleyenleri bekliyor.

Haberin Devamı

PEVENSIELER’İN BÜYÜME VE OLGUNLAŞMA HİKAYESİ

Filmden bahsederken iki ayrı şeyi vurgulamak lazım. Bunlardan ilki denizlerde geçen bir macera olduğu.
İkincisi ise ana karakterlerde meydana gelen değişiklikler.
Edmund, Lucy ve Narnia’nın varlığına inanmayan gıcık kuzenleri Eustace, bu yolculuk sırasında çok şey öğreniyor ve yaşadıklarının doğrultusunda büyüyüp, olgunlaşıyor.
Çocukların büyüdüğünü görmek maceralarla süslenmiş filmin hikayesinin en elle tutulur özelliği oluyor zaten.

DİNİ ÖĞELER YİNE ÖN PLANDA

Karakterler arasında, rüzgarda dalgalanan yeleleriyle gönlümüzde taht kuran Aslan’dan sonra en ilgi çekici olanları kuşkusuz Eustace ve onun gemide karşılaştığı ve zamanla iyi dost olduğu Reepicheep. Reecpicheep için Çizmeli Kedi’nin fare modeli demek yanlış olmaz. Cesur, esprili ve dost canlısı bu fare, Eustace’ın doğru insan olma yolunda en yakın arkadaşı oluyor.
Hikayesinin içine yerleştirdiği dini öğelerle öne çıkan bir seri olan Narnia Günlükleri’nin bu 3. filminde, inanmayan Eustace’ın zaman içinde inanan birine dönüşme hikayesi var.
İnançsız Eustace önce cezalandırılıyor, tövbe ediyor ve sonunda doğru yolu buluyor.
Burada Eustace’ı oynayan Will Poulter ile ilgili bir parantez açmakta fayda var. Şımarık Eustace rolünde öyle inandırıcı ki, ilk saatte ona gıcık olmamak, nefret etmemek elde değil. Başına gelenlerden sonra da onu diğer çocuklardan ayrı tutamaz hale geliyoruz.

Haberin Devamı

TİPİK GENÇ KIZ SORGUSU

Pevensie kardeşlerdeki değişiklikler de göz ardı edilemez. Caspian’ın liderliğini kabul etmek istemeyen ve 7 ölümcül günahtan biri olan “kıskançlık”la boğuşan Edmund da yaşadıklarından dersini alıyor.
Diğer yanda ise yaşı gereği her şeyden çok ne kadar güzel olduğuyla ilgilenen Lucy’nin değişimi var.
Kız çocuklarının aynaya bakmaya başlayıp, ömür boyu bu huylarına devam edecekleri yaşa gelen Lucy, o yaştaki çoğu genç kız gibi kendini güzel bulmuyor.
Bir gün büyü kitabıyla karşılaşıp imaj yenileme imkanı bulunca bize de filmin en güzel sahnelerinden birini izlemek kalıyor.

3 BOYUTLU SEYİR ANLAMSIZ

Narnia Günlükleri: Şafak Yıldızı’nın Yolculuğu, serinin ilk 3 boyutlu çalışması. Ama 3 boyut anlamında izleyenlere pek bir şey vaad etmiyor.
İki boyutlu haliyle izleseniz hiçbir şey kaybetmezsiniz. Hatta belki iyi gelir, gözlüklerin verdiği baş ağrısından kurtulmuş olursunuz.
İlk film Aslan, Cadı ve Dolap’ın karlarla kaplı o büyülü dünyasını geride bırakalı çok oldu. Bu filmde öyle bir beklentiye girmemek lazım. Ondaki görkemli kalabalık savaş sahnelerini aramak da boşuna. Kuru sıkı bir maceradan ve büyüme sancıları çeken çocuklardan fazlası yok çünkü.
Seri bu 3. filmde çocuklarla birlikte uzak denizlere açılıyor ve biraz Sinbad, biraz Karayip Korsanları edasıyla denizlerde geçen macera filmlerinin kurallarını uygulamaya koyuluyor.
İlk filmin görkemli dünyasından uzak eğlencesi, esprisi az bir filmle karşı karşıya olduğumuzu söylemek gerek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!