Model yağmuru dinmeyecek

Güncelleme Tarihi:

Model yağmuru dinmeyecek
Oluşturulma Tarihi: Aralık 26, 2007 00:00

2007’de tam 39 markanın 74 yeni modeli pazara sunuldu. Her ay ortalama 6 yeni modelin yollara çıktığı 2007’de satışa sunulan toplam model sayısı da 500’e yaklaştı.

2008 yılında ise yeni model yağmuru devam edecek. Şimdiden 24 markanın 47 yeni modelini önümüzdeki yıl Türkiye yollarına çıkarması bekleniyor. 2007’de yaşanan bu model yağmurunda ’Made in Turkey’ imzalı yeni modeller önemli bir rol oynadı. Son yıllardaki başarılı performansıyla dünya otomotiv liginde üst sıralara tırmanan Türkiye’de bu yıl içinde 7 yeni modelin üretimine başlanırken, 6’sı piyasaya sunuldu.

Aslan BATUR

İki seçimli 2007’de özellikle yılın ilk yarısında ertelenen tüketici talebi nedeniyle yüzde 10 daralan Türkiye otomotiv pazarının dikkat çekici yanlarından biri rekor sayıda yeni modele ev sahipliği yapması oldu. Döviz kurlarındaki dalgalanmanın yanı sıra faizlerdeki yükselişin damgasını vurduğu 2006 yılından sonra, hem Cumhurbaşkanlığı hem de genel seçimlerin yapıldığı 2007’de tam 39 markanın 74 yeni modeli pazara sunuldu. Ortalamada her ay 6 yeni model yollara çıktığı 2007’de satışa sunulan toplam model sayısı da 500’e yaklaştı. Girmeye hazırlandığımız 2008 yılında ise yeni model yağmuru devam edecek. Şimdiden 24 markanın 47 yeni modelini önümüzdeki yıl Türkiye yollarına çıkarması bekleniyor.

’MADE IN TURKEY’ İMZASI

2007’de yaşanan bu model yağmurunda ’Made in Turkey’ imzalı yeni modeller önemli bir rol oynadı. Son yıllardaki başarılı performansıyla dünya otomotiv liginde üst sıralara tırmanan Türkiye’de bu yıl içinde 7 yeni modelin üretimine başlanırken, 6’sı piyasaya sunuldu. Türkiye pazarına sunulmalarının yanı sıra tüm dünyaya ihraç edilen bu yeni 6 modelin başını ise Tofaş’ın 380 milyon Euro’luk yatırımla hayata geçirdiği Minicargo projesinin ürünü ’üçüzler’ çekiyor. Tüm fikri mülkiyet hakları Tofaş’a ait olan üçüzler, Fiat, Peugeot ve Citroen için Bursa’da üretiliyor. Fiat’ın ’Fiorino’, Citroen’in ’Nemo’, Peugeot’nun ise ’Bipper’ ismini verdiği üçüzler, hafif ticari araçlarda yepyeni bir segment yarattı. 2007 yılındaki yeni model yağmuruna Fiat Fiorino, Peugeot Bipper ve Citroen Nemo ile birlikte Fiat Linea, Toyota Auris ve Hyundai Matrix gibi modeller de katkıda bulundu. Böylece, Türkiye’de otomotiv üreticileri 6 yeni modelle 2007 yılına damgasını vurdu.

TAMAMEN YENİ 74 MODEL

Yeni yıla girmeye hazırlandığımız şu günlerde, 2007’ye baktığımızda tam 74 yeni modelin Türkiye yollarına çıktığını görüyoruz. Bu yeni model yağmurunda en çok dikkat çeken nokta ise 74 modelin tamamen yeni geliştirilmiş araçlardan oluşuyor olması. Yani küçük değişikliklerle makyajlanmış modeller bu grubun dışında kalıyor.

Bu durum iki seçimli 2007’nin ilk yarısında yaklaşık yüzde 30 oranında küçülen toplam pazardaki daralmanın yüzde 10 ile sınırlı kalmasında etkili oldu. Otomotiv firmaları siyasi belirsizlik nedeniyle ertelenen talebi çekmek ve satışlarını artırmak için rekor sayıda kampanya düzenledi. Tamamen yeni 74 modelin yollara çıkması da firmaların işlerini kolaylaştırırken, yılın ikinci yarısında pazarın hareketlenmesine katkıda bulundu.

SADECE 4 MARKADAN 16 MODEL

2007 yılındaki yeni model atağında 4 marka sunduğu 16 modelle önemli bir rol oynadı. Yılın en fazla yeni modelle sahip markaları Bentley, Citroen, Fiat, Lamborghini ve Peugeot oldu. Bentley’in Continental GT ve GTC, Flying Spur, Arnage modelleri; Citroen’nin Picasso 5K, C4 Sedan, Nemo, Jumpy; Fiat’ın Linea, Fiorino, Ducato, Scudo; Lamborghini’nin Gallardo, Gallardo Spyder, Gallardo Superleggera, Murcielago LP640 ve Peugeot’nun 207 CC, Boxer, 308, Bipper’yle birlikte toplamda 16 yeni model pazarda yer aldı. Bentley ve Lamborghini’nin en fazla yeni model sunanlar arasında yer alması ise 2007 yılında Türkiye pazarına giriş yapan bu markaların ürün gamındaki tüm araçların yeni model sayılmasından kaynaklanıyor.

C SINIFI 12 MODELLE LİDER2007 yılında ’en’lere baktığımızda, ’C’ sınıfı en fazla yeni modelin pazara sunulduğu segment olarak birinci sırada yer alıyor. 12 farklı modeli yollarla buluşturan ’C’ sınıfının yanı sıra 4X4 segmenti de dikkat çekici bir performans sergiledi. Değişik segmentlerde olmasına rağmen toplamda 14 farklı 4X4 model de 2007 yılında Türkiye yollarına çıktı. Bu rakamların toplamına bakıldığında ise geçtiğimiz yılın her ayında ortalama 6 yeni modelin pazara sunulduğu görülüyor. Bu yıl 74 farklı modelin piyasaya çıkmış olmasıyla birlikte pazardaki model sayısı da 400’e yaklaşmış oldu.

2008’DE 47’Sİ DAHA GELİYOR

Girmeye hazırlandğımız 2008 yılında ise model sayısının önceki yıla göre daha fazla olacağı tahmin ediliyor. Çünkü henüz çoğu marka tanıtacağı modelleri sır gibi gizli tutmasına rağmen 47 yeni modelin önümüzdeki yıl Türkiye yollarına çıkması bekleniyor. 2008 yılında 24 marka arasından en fazla modeli Türk tüketicisiyle buluşturacak olan marka ise Fransız üretici Renault olacak. Renault, biri Türkiye’de üretilen toplam 5 yeni modeli 2008’de pazara sunacak. Renault, Bursa’da ürettiği Clio Grand Tour’un yanı sıra yeni Modus, Grand Modus, yeni Laguna, ve yeni Kangoo modellerini yollara çıkaracak. Bu yıl pazara sunulan Isuzu D-Max ise 2008’de ’Made in Turkey’ imzalı modeller arasına katılacak. D-Max, Anadolu Isuzu’nun Gebze Şekerpınar’daki fabrikasındaki üretilecek.

2008 yılında en fazla yeni model sayısı ise 7 araç ile ’D’ segmentinde olacak. Geride bırakmaya hazırlandığımız yıla benzer bir şekilde 2008 için yollara çıkması planlanan ve farklı segmentlerde yer alan 4X4 modellerin sayısı ise 12’ye ulaşıyor.

2007’de yollara çıkan yeni modeller

Alfa RomeoBrera Spider, Alfa 159 Sportwagon

AudiTT Roadster, A5, R8

BMWX5, 3 Serisi Cabrio

BentleyContinental GT ve GTC, Flying Spur Arnage

ChryslerSebring Sedan ve Cabrio

DodgeAvenger, Nitro

JeepPatriot

MiniMini Cooper

CitroenPicasso 5K, C4 Sedan, Nemo, Jumpy

DaciaLogan MCV

DaihatsuMateria

FiatLinea, Fiorino, Ducato, Scudo

FordMondeo, Ranger

HondaCR-V, Type-R

Hyundai i30, Matrix

MitsubishiPajero

IsuzuD-Max

LadaKalina

LamborghiniGallardo, Gallardo Spyder, Gallardo Superleggera, Murcielago LP640

LanciaYpsilon

Land RoverFreelander 2

MahindraPikup, Goa, Bolero

MaseratiGranturismo

MercedesC Serisi

NissanQashqai

OpelGT, Astra Sedan, Antara

Peugeot207 CC, Boxer, 308, Bipper

Porsche911 Turbo Cabrio, Cayenne

ProtonSavvy

RenaultGrand Scenic, Clio RS

Saab9-3

SeatLeon Cupra

SkodaFabia

SmartForTwo

SubaruImpreza, Tribeca

SuzukiSwift Sport

ToyotaCorolla, Auris

VolkswagenTouareg, Touran

VolvoC30, V70, XC70

2008’de yollara çıkacak modeller

AUDI
A4, A3 Cabrio, RS6

BMW1 Serisi Coupe, X6

CHEVROLETHHR, Yeni Aveo

CHRYSLERGrand Voyager

CITROENC5, C-Crosser

DODGEJurney

FERRARI430 Scuderia

FIAT500, Bravo, Croma

FORDFocus, Kuga

HONDAJazz

HYUNDAIStarex H1, i10

JAGUARXF

KIACeed

LANCIAMusa

MAZDAMazda2, Mazda6, CX-7

MITSUBISHILancer, Outlander

NISSANMicra, X-Trail

PEUGEOT207 SW, 308 SW, 4007

RENAULTModus, Grand Modus,Laguna Clio Grand Tour, Kangoo

SKODAFabia Combi, Superb

SUBARUImpreza Sedan, Forester

SUZUKISX4

TOYOTALand Crusier

VOLKSWAGENTiguan, Passat Coupe, Scirocco
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!