Mobbing nedir, ne demek? Kısaca mobbing kelimesinin anlamı

Güncelleme Tarihi:

Mobbing nedir, ne demek Kısaca mobbing kelimesinin anlamı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 19, 2021 15:35

Mobbing kelimesinin anlamı araştırılan konular arasında bulunuyor. Hayatın birçok alanında uygulanabilen mobbingin ne demek olduğu merak ediliyor. İşte bir grup insanın, bir kimseye veya başka bir gruba sosyal kabadayılık yapması anlamına gelen mobbing hakkında bilgiler

Haberin Devamı

Mobbing ile ilgili bilgiler araştırılıyor. Gündemde yer alan konulardan biri olan mobbing, en iyi ifade eden anlamıyla yıldırma veya iş yerinde psikolojik terör anlamlarına gelmektedir. Mobbing duygusal bir saldırıdır.

MOBBİNG NEDİR?

Mobbing ya da bezdiri, bir grup insanın, bir kimseye veya başka bir gruba sosyal kabadayılık yapması. Latince kökenli sözcük; psikolojik şiddet, baskı, kuşatma, taciz, rahatsız etme veya sıkıntı vermek anlamlarına gelir. En iyi ifade eden anlamıyla yıldırma veya iş yerinde psikolojik terör anlamlarıdır.

Daha anlaşılır bir ifadeyle, Mobbing duygusal bir saldırıdır. Yaş, ırk, cinsiyet ayrımı gözetmeden, taciz, rahatsız etme ve kötü davranış yoluyla herhangi bir kişiye yönelen saldırganlıktır. Kişiyi iş yaşamından dışlamak amacıyla kasıtlı olarak yapılır. Kişinin saygısız ve zararlı bir davranışın hedefi olmasıyla başlar. İşveren ima ve alayla, karşısındakinin toplumsal itibarını düşürmeye yönelik saldırgan bir ortam yaratarak kişiyi işten ayrılmaya zorlar.

Haberin Devamı

Bir araştırmaya göre mobbing, kâr amacı gütmeyen kuruluşlarda, okullarda ve sağlık sektöründe daha yaygındır. Yüksek işsizlik oranları ve dolayısıyla çalışanın değersiz görülmesi mobbingin artmasına neden olmaktadır. Sonuç olarak her işyerinde ve her türlü kuruluşta rastlanabilir. Organizasyon bozukluğunun daha fazla olduğu işyerlerinde, disiplin getirmek, verimliliği artırmak, refleksleri koşullandırma (askeri disiplin) öne sürülerek yapılmakta ve meşrulaştırılmaktadır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!