MİT, İsrail casuslarını avladı... Operasyondan yeni ayrıntılar: Türkiye'deki aktivistleri hedef almışlar

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Ocak 02, 2024 16:40

İstanbul merkezli 8 ilde, İsrail istihbarat servisi için çalışan şüphelilere yönelik düzenlenen ‘Köstebek’ operasyonunun detayları ortaya çıktı. İsrail İstihbarat Servisi adına çalışanların, şüphelilerle sosyal medya üzerinden iletişime geçtiği, Türkiye’deki İsrail ve Filistinli aktivistleri hedef aldıkları öğrenildi. Şüphelilerin hedef kişileri takip edip fotoğrafladıkları da ortaya çıktı.

Haberin Devamı

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) ile İstanbul İstihbarat Şube Müdürlüğü ekipleri, Filistin ve İsrail arasındaki çatışmaların ardından İsrail istihbarat servisi Mossad adına Türkiye’de faaliyet yürüten kişiler olduğunu belirledi. Ekipler, 2 aylık fiziki ve teknik takibin ardından bu sabah Bahçelievler, Bağcılar, Esenler, Arnavutköy, Küçükçekmece, Eyüpsultan, Sultangazi, Esenyurt, Kağıthane, Bakırköy, Başakşehir, Zeytinburnu, Büyükçekmece, Fatih, Beylikdüzü ilçeleri ile Ankara, Kocaeli, Hatay, Mersin, İzmir, Van ve Diyarbakır’da 57 ayrı adrese operasyon düzenledi. Eş zamanlı operasyonlarda 33 şüpheli yakalanarak gözaltına alındı. Şüphelilerin adreslerinde yapılan aramalarda 143 bin 830 Euro, 23 bin 680 dolar nakit para, muhtelif miktarda farklı ülkelere ait nakit para, 1 adet adet ruhsatsız tabanca, çok sayıda fişek ve dijital materyal ele geçirildi.

Haberin Devamı

TÜRKİYE'DEKİ AKTİVİSTLERİ HEDEF ALMIŞLAR

Operasyona ait yeni bilgiler de ortaya çıktı. İsrail istihbarat servisi yetkililerinin şüphelilerle sosyal medya üzerinden iletişime geçtiği, savaştan sonra Filistin lehine çalışmalar yapan İsrail ve Filistinli aktivistlerin isim bilgilerini vererek bu kişileri takip etmelerini istediği öğrenildi. Şüphelilerin aldıkları isim bilgileri doğrultusunda hedef kişileri takip ettiği, bazı kişilerin fotoğraflarını çekerek bu kişilere ait bilgileri İsrail ile paylaştığı da saptandı.

MİT, İsrail casuslarını avladı... Operasyondan yeni ayrıntılar: Türkiyedeki aktivistleri hedef almışlar

Gözaltına alınan şüphelilerin emniyetteki işlemleri devam ederken, şüphelilere ait dijital materyaller incelenmek üzere ilgili birimlere teslim edildi.(DHA)

OPERASYONLARIN AYRINTILARI BELLİ OLDU

Milli İstihbarat Teşkilatı’nın İsrail İstihbarat Servisi bağlantılı şahıslara 2021 yılında başlattığı operasyonlar devam ediyor. Güvenlik kaynaklarından edinilen bilgilere göre, İsrail İstihbarat Servisinin ele aldığı yabancı şahıslara yönelik 2021’deki operasyon ile özel dedektifler ve taktik elemanlara yönelik 2022’deki operasyon sonrasında 58’i yabancı, 39’u Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı toplam 97 kişiye uygulama yapıldı. İlk aşamada bunlardan 51’i tutuklanırken, söz konusu şahısların dava süreci devam ediyor. Öte yandan, İsrailli ajanlar ile yurtdışında düzenli şekilde buluşan ve İsrail İstihbaratının verdiği görevleri yerine getiren Selçuk Küçükkaya ve 16 kişiden oluşan şebeke Nisan 2023 ayında çökertildi.
Ayrıca, İsrail İstihbarat Servisi'nin Malezya’da kaçırmaya çalıştığı Filistinli mühendis Omer Al Belbaisy’e yönelik Türkiye’deki girişimleri engellendi.

Haberin Devamı

34 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

MİT ve Emniyet İstihbarat Başkanlığı koordinesine İsrail İstihbarat Servisi ile bağlantılı şahıslara yönelik yeni yılda bir operasyon daha başlatıldı.

İstanbul İl Emniyet İstihbarat Şube ve Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından sabah erken saatlerde İstanbul merkezli toplam 8 ilde çoğunluğu yabancı uyruklu 34 kişi gözaltına alındı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma çerçevesinde İsrail İstihbarat Servisi ile bağlantılı toplam 46 kişi tespit edilirken, bu kişilerden bazılarının önceden yurtdışına çıkış yaptıkları belirlendi.
Ayrıca operasyona konu şahısların ise taktik bazlı işlerde kullanılan kısa süreli iş yapan elemanlar oldukları değerlendirildiği bilgisine ulaşıldı.

Haberin Devamı

İSRAİL İSTİHBARAT SERVİSİ'NDEN TÜRKİYE’DE ELEMAN TEMİNİ

Türkiye’de bulunan Filistinliler ve ailelerine yönelik eylemlerde kullanmak üzere İsrail İstihbarat Servisi'nin eleman temin ettiği öğrenildi. Bu çerçevede İsrail İstihbaratı tarafından sosyal medya sitelerinde veya sohbet gruplarında detay verilmeyen iş ilanları veya linkleri paylaşılarak kullanılmaya uygun kişilerin kendileriyle temasa geçmesi sağlandı.
Bu ilanlara ve linklere dönüş yapan kişilere çeşitli işler verilerek nihai göreve hazırlanması sağlandı. İlk temasın ardından Telegram ve WhatsApp uygulamalarıyla irtibatı sürdüren İsrail Servisi, kaynaklarıyla sadece yazılı olarak iletişim kurdu.
Öte yandan, İsrail İstihbarat Servisi'nin, kaynaklarına yapacağı ödemelerde ise aracı ve canlı kurye kullandığı ve kripto para ve havale sistemini kullanarak paranın izini kaybettirmeye çalıştığı öğrenildi.

Haberin Devamı

İsrail İstihbaratı, aracı ve canlı kurye olarak kullandığı kişileri de sosyal medyada verdiği ilanlarla temin ederken, para transferlerinin illegal bahis ve kumar parası olduğunu belirterek kişileri ikna etti.

İsrail İstihbaratının taktik seviyede ilişki kurduğu bu elemanları üzerinden parça parça iş yaptırarak asıl hedefine yönelik eylem planını oluşturduğu görüldü.

Bu elemanları kullanan İsrail İstihbaratı; bilgi toplama, araştırma, hedeflerin fotoğraf/video ile görüntülenmesi, takip, hedef araçlara GPS cihazı yerleştirme, darp/yaralama, soygun, kundaklama, tehdit ve şantaj gibi eylemsel işlerin yanı sıra internet sitesi kurma/yönetme, internet haber gazetesi tasarlama, yalan haber yayma gibi dezenformasyon çalışmaları da yürüttüğü öğrenildi.

Haberin Devamı

Ayrıca, İsrail İstihbaratı; hedeflerin IP adreslerinin toplanması, hedef bölgelerdeki kameraların tespit edilerek hacklenmesi veya hulül edilmesi ile Türkiye’deki yabancı şahıslara yönelik database oluşturulması gibi siber faaliyetlerde de bulundu.

İSRAİL İSTİHBARAT SERVİSİ ELEMANLARIYLA YURT DIŞINDA GÖRÜŞTÜ

Güvenlik kaynaklarından edinilen bilgilere göre, taktik elemanlar haricinde, önceki operasyonlarda İsrail İstihbarat Servisi’nin gerekli niteliklere sahip olduğunu değerlendirdiği kişilerle Türk İstihbaratına hedef olmamak ve kendi ajanlarının güvenliğini sağlamak amacıyla yurtdışında bir araya geldiği tespit edildi.

İsrail İstihbaratı, sosyal medya ve kariyer sitelerinden ulaştığı bu şahıslarla, ihtiyaç ve ilgi alanlarına uygun maske kullanarak ilk teması sağladı. Servis, ele alınan kişinin ihanet duygusuna kapılmaması ve psikolojik olarak rahatlaması amacıyla oluşturulan maske yüklü miktarda ödemeler yaptı.

MİT, İsrail casuslarını avladı... Operasyondan yeni ayrıntılar: Türkiyedeki aktivistleri hedef almışlar

Yurtdışındaki görüşmelerde bulunulan ülkenin profiline uygun fiziki özelliklere sahip istihbaratçılar, ele alınan şahıslarla temas kurdu. Elemanlar yurtdışı seyahatlerinde konforlu otellerde ağırlanmanın yanı sıra lüks restoranlara davet edildi ve özel gezi ve tur programlarına dahil edildi.

MİT, İsrail casuslarını avladı... Operasyondan yeni ayrıntılar: Türkiyedeki aktivistleri hedef almışlar

Öte yandan, istihbaratçılar yalan makinesi testine de tabi tutuldu.

ÖDEMELER ELDEN YAPILDI! ÖZEL TASARIMLI ÇANTA DETAYI

İsrail İstihbarat Servisi’nin, yurtdışında buluştukları elemanlarına yaptıkları ödemelerin elden yapıldığı bilgisi edinildi. Ödemenin gümrükte sorun olacak kadar yüksek miktarda olması halinde ise gizli bölmeleri bulunan özel tasarımlı çantalarla verildiği öne sürüldü. Böylelikle çantalarla X-ray cihazı kontrollerinde ve köpekli aramalarda sorun yaşanması engellendi.

Elemanlara, yurtdışı görüşmelerinde gizli haberleşme eğitimi verilerek gizli haberleşme sistemleri de teslim edildi. Bu aşamadan sonra ise iş ile ilgili hususlar gizli haberleşme sistemi üzerinden gerçekleştirildi. Öte yandan takip, gözetleme, foto dokümante, keysing, raporlama, faaliyetin güvenliği eğitimleri, İsrail’den gelen özel bir ekip tarafından verildi.
İsrail İstihbarat Servisi tarafından, taktik elemanlarına yaptırdığı görevlerin yanı sıra daha farklı olarak İran ve Irak sınırından Türkiye’ye kaçak insan ve mal geçirilmesi, bilgisayar korsanı bulunması, Güvenli ev temin edilmesi, eylemlerde kullanmak üzere ambulans şirketi ayarlaması gibi muhtemel eylemlerin önemli aşamalarının hazırlıkları da bu elemanlara yaptırıldığı öğrenildi.

Öte yandan güvenlik kaynaklarından edinilen bilgilere göre, İsrail Servisi bağlantılı şahıslara yönelik operasyonların devam edeceği bilgisi edinildi. (İHA)

MİT, İsrail casuslarını avladı... Operasyondan yeni ayrıntılar: Türkiyedeki aktivistleri hedef almışlar

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!