MHP-AK Parti Yüce Divan pazarlığı

Güncelleme Tarihi:

MHP-AK Parti Yüce Divan pazarlığı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 23, 2016 23:07

AK Parti ile MHP arasında yapılan anayasa değişiklik teklifi görüşmelerinde cumhurbaşkanının cezai sorumluluğu bakımından ‘Yüce Divan’ sürecinin de tartışıldığı öğrenildi.

Haberin Devamı

AK Parti, “Cumhurbaşkanının görevden düşmesinin Yüce Divan’da yapılacak yargılama sonucu olması gerektiğini” savunurken, MHP ise Cumhurbaşkanı Yüce Divan’a sevk edilir edilmez görevi bırakması gerektiğini öne sürüyor.

Mevcut anayasada ‘Cumhurbaşkanının vatana ihanet suçundan Yüce Divan’a sevki’ maddesi bulunuyor.  AK Parti, mevcut düzenlemeyi baz alarak, “Cumhurbaşkanının Yüce Divan’a sevk edilmesi durumunda, cezai sorumluluğun da Yüce Divan’dan gelecek karara göre yerine getirilmesi gerektiğini” savunuyor. Ancak MHP, bu öneriye itiraz ediyor.

Alınan bilgiye göre MHP’de dile getirilen görüş şöyle: “Parlamenter sistemde kuvvetler ayrılığı ilkesi var ve bu ilkeye göre yürütmenin başında olanlar, bakanlar ya da başbakanın Yüce Divan’a sevkini sağlayan kriterler farklı. Bir bakan hakkında parlamentoda 55 milletvekilinin imzasıyla araştırma önergesi verilebilir ve 276 milletvekilinin oyuyla da Yüce Divan’a sevk edilebilirler. Cumhurbaşkanı da teklife göre yürütmenin başı olacağından cezai sorumluluğu da arttırılmalı. Makamın ağırlığı bakımından 55 milletvekilinin oyuyla Yüce Divan’a sevk edilmemeli tabii, daha fazla milletvekilinin oyu olmalı ancak mutlaka yürütmedeki cezai sorumluluğu da artırılmalı.”

MHP, teklifte, “Cumhurbaşkanı Yüce Divan’a sevk edilir edilmez görevinin düşmesi” hükmünün yer alması gerektiğine dikkat çekiyor. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!