Meteoroloji'den yeni hava durumu raporu: 23 kentte sarı alarm... AKOM'dan İstanbul için uyarı

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Eylül 30, 2023 17:09

Meteoroloji bugün beklenen kuvvetli yağış nedeniyle 23 kente sarı kodlu uyarıda bulundu. Yağışların İç Anadolu'nun kuzeybatısı ile İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Yalova ile Tekirdağ'ın doğusu, Bursa ve Balıkesir’in kuzeyinde, Çanakkale’nin doğusunda, Bolu, Düzce, Zonguldak, Bartın, Karabük ve Kastamonu, Isparta, Adana'nın doğusu, Osmaniye ile Hatay çevrelerinde yerel olarak kuvvetli ve çok kuvvetli olması bekleniyor. AKOM'dan İstanbul için yapılan uyarıda saat verildi ve 'Mecbur kalmadıkça trafiğe çıkmamalı' denildi. İşte 30 Eylül hava durumu raporu...

Haberin Devamı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan son değerlendirmelere göre: Ülkemizin kuzey, iç ve batı kesimlerinin yer yer çok bulutlu, Marmara, Ege, Akdeniz, İç Anadolu, Karadeniz, Doğu Anadolu'nun kuzey ve batısı ile Van, Gaziantep ve Kilis çevrelerinin yerel sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı, diğer yerlerin parçalı ve az bulutlu geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların; İç Anadolu'nun kuzeybatısı ile İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Yalova ile Tekirdağ'ın doğusu, Bursa ve Balıkesir’in kuzeyinde, Çanakkale’nin doğusunda, Bolu, Düzce, Zonguldak, Bartın, Karabük, Kastamonu. Isparta, Adana'nın doğusu, Osmaniye ile Hatay çevrelerinde yer yer kuvvetli ve çok kuvvetli olması bekleniyor.

Meteorolojiden yeni hava durumu raporu: 23 kentte sarı alarm... AKOMdan İstanbul için uyarı

Haberin Devamı

Sıcaklıkların batı kesimlerde yağışla birlikte 3 ila 5 derece azalacağı, diğer yerlerde önemli bir değişiklik olmayacağı tahmin ediliyor.

YEREL KUVVETLİ YAĞIŞ UYARISI

Yağışların İç Anadolu'nun kuzeybatısı ile İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Yalova ile Tekirdağ'ın doğusu, Bursa ve Balıkesir’in kuzeyinde, Çanakkale’nin doğusunda, Bolu, Düzce, Zonguldak, Bartın, Karabük ve Kastamonu, Isparta, Adana'nın doğusu, Osmaniye ile Hatay çevrelerinde yerel olarak kuvvetli ve çok kuvvetli (21-75) yağış beklendiğinden yaşanabilecek sel, su baskını, heyelan, yıldırım, ulaşımda aksamalar, yağış anında kuvvetli rüzgar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır.

Meteorolojiden yeni hava durumu raporu: 23 kentte sarı alarm... AKOMdan İstanbul için uyarı
Meteoroloji bugün beklenen kuvvetli yağış nedeniyle 23 kente sarı kodlu uyarıda bulundu.

AKOM'DAN İSTANBUL'A UYARI: AKŞAM SAATLERİNE DİKKAT

AKOM'dan yapılan açıklamada, İstanbul'da perşembe gününden itibaren etkili olan yağışın bugün de devam edeceği belirtildi. Sabah saatlerinden itibaren Avrupa yakası ve boğaz çevresinde kısa aralıklarla etkili olan sağanağın, akşam saatlerinde Anadolu yakası ve boğaz çevresinde etkisini artıracağı kaydedildi. AKOM'un meteorolojik değerlendirmesine göre, özellikle Anadolu yakasının saat 18.00'den itibaren aşırı değer olarak kabul edilen saatte 100 kilogram ve üzeri yağış alması beklendiği vurgulandı.

Haberin Devamı

DİKKATLİ OLUNMALI

AKOM'dan yapılan açıklamada, aşırı yağışa bağlı olarak sel, dere taşkını, su baskını, heyelan, istinat duvarı çökmesi, göllenme, mahsur kalma, ulaşımda aksamalar gibi bazı olumsuzluklara karşı önlemler alınırken, İstanbulluların da mecbur kalmadıkça trafiğe çıkmamaları, olumsuzluklara karşı tedbirli olması istendi.

Meteorolojiden yeni hava durumu raporu: 23 kentte sarı alarm... AKOMdan İstanbul için uyarı
Beklenen yağış meteoroloji radarına böyle yansıdı...

İSTANBUL VALİLİĞİ'NDEN AÇIKLAMA

İstanbul Valiliği'nden yapılan uyarıda, "Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün değerlendirmelerine göre; Yağışların yarın (Cumartesi) sabah saatlerinden itibaren Pazar akşam saatlerine kadar İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Yalova ile Tekirdağ'ın doğusunda yerel olarak kuvvetli ve çok kuvvetli (21-75) olması beklendiğinden yaşanabilecek sel, su baskını, heyelan, yıldırım, ulaşımda aksamalar, yağış anında kuvvetli rüzgar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır" denildi.

Haberin Devamı

BAKAN ÖZHASEKİ'DEN YAĞIŞ UYARISI

Bakan Özhaseki, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Ülkemiz genelinde yağışlı havalar etkili olmaya başladı. Barajlarımıza can verecek yağmur suyuna ihtiyacımız var. Ancak yoğun yağışlarla birlikte olumsuz bir durumla karşılaşmamak için Meteoroloji Genel Müdürlüğümüzce yapılan hava tahmin raporuna, yetkililerimizin uyarılarına bütünüyle uyulmasını vatandaşlarımızdan istirham ediyorum" ifadelerini kullandı. 

Bakan Özhaseki'nin paylaştığı Meteoroloji Genel Müdürlüğünün son hava tahmin raporunda; Doğu Akdeniz'de beklenen gök gürültülü sağanak yağışların bu akşam saatlerinden itibaren yarın gece saatlerine kadar; Adana, Osmaniye ve Hatay çevrelerinde kuvvetli ve çok kuvvetli, Adana'nın güneydoğusu, Osmaniye'nin güneyi, Hatay'ın kuzey ve kıyı kesimlerinde şiddetli olacağı belirtildi. Ekim ayının ilk günü yarın ise; Bolu, Düzce, Zonguldak, Bartın, Kastamonu, Karabük, Çankırı, Ordu, Çorum, Amasya, Tokat, Yozgat, Kırıkkale, Sivas, Kayseri, Kırşehir, Nevşehir, Erzincan, Tunceli, Elazığ, Bingöl, Batman ve Siirt çevreleri ile Ankara’nın kuzey ve doğusu, Sinop’un iç kesimleri, Diyarbakır'ın ve Malatya'nın kuzeyi ile Şırnak'ın batısında kuvvetli, Samsun, Giresun, Trabzon ve Rize çevreleri ile Artvin'in kıyı kesimlerinde kuvvetli ve yer yer çok kuvvetli sağanak ve gök gürültülü sağanak yağış beklendiği belirtildi. 

Haberin Devamı

PROF. DR. ŞEN'DEN CANLI YAYINDA UYARI

CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen canlı yayında şu uyarılarda bulundu:

"Önümüzdeki 3 gün Türkiye'de bir sağanak yağış fırtınası olacak. Bugün Boğaz çevresinde yağış devam ediyor. İlerleyen saatlerde kuzey ilçelerde. Akşam saatlerinde tüm İstanbul'da etkili olacak. Sel yapar mı, yapar. Şimdi ki yağış iki tarafı da etkileyecek. İstanbul, Yalova, Çanakkale, Kocaeli'de bugün etkili yağış görünüyor. Zaman zaman çok kuvvetli olacak yağış. Batı Karadeniz, Hatay ve Osmaniye bugün tehlikeli. Yarın İç Anadolu'da yağış etkili olacak.

DOĞU KARADENİZ'E KRİTİK UYARI

Pazartesi günü Doğu Karadeniz'de çok büyük risk görünüyor. Ordu, Trabzon, Rize, Artvin'de risk büyük. Şimdiden yerel yönetimler, vatandaşlar tedbirini alsınlar. Pencerelerinin önlerine kum torbaları koysunlar.

Haberin Devamı

İstanbul'da bu kış sert değil ama bu tür yağışları çok göreceğiz.

Bu sene yaz çok sıcak geçti, kış çok soğuk geçecek diye bir kaide yok. Tersi olacak. Kar yağışları azalacak, bu tür yağışlar artacak.

İBB EKİPLERİ 3.667 İHBARA MÜDAHALE ETTİ

İBB ekiplerinin 3 bin 430 personel, 1658 araç ve iş makinesi ile il genelinden alınan toplam 3 bin 667 ihbara müdahale ettiği belirtilirken bazı ilçelerde saatte 200 kilogram üzerine çıkan yağış nedeniyle mahsur kalan 707 kişi ile 15 hayvanın itfaiye ekipleri tarafından kurtarıldığı vurgulandı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!