Meteoroloji Samsun için uyarı yaptı

Güncelleme Tarihi:

Meteoroloji Samsun için uyarı yaptı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 05, 2012 10:57

Sel, Samsun’un Canik ilçesinde faciaya yol açtı. TOKİ’nin Mert Irmağı’nın kenarına yaptığı evlerin zemin katları sular altında kaldı. Faciada 9 kişi öldü. Facianın yaraları sarılmadan Meteoroloji'den bugün için de uyarı geldi. Sinop, Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon ve Kastamonu çevrelerinde kuvvetli yağış ve sel bekleniyor. Sinop'ta gece saatlerinde etkili olan yağış sonra meydana gelen heyelan nedeniyle, Ayancık-Türkeli karayolu araç trafiğine kapandı.

Haberin Devamı

Samsun’da önceki gece yarısı fırtınayla başlayan şiddetli yağış felakete dönüştü. Samsun’da 23.30 sıralarında başlayan ve yaklaşık 4.5 saat süren yağış özellikle Canik ve İlkadım ilçelerinde etkili oldu. Yağışta cadde ve sokaklar nehre döndü, taşan Mert Irmağı’nın üzerindeki köprülerden bazıları çöktü. Sel suları ve patlayan kanalizasyonlar cadde ve sokakları kaplarken, birçok ev ve işyeri, bir özel hastanenin acil servisi ile zemin katı, Canik Kaymakamlığı’nın zemin katı sular altında kaldı. Mert Irmağı’nın taşması sonucu yaşanan sel, 2010’da ilk etabı tamamlanan 2688 konutluk TOKİ Kuzey Yıldızı Projesi’ni vurdu. Buradaki evlerin zemin katları sular altında kaldı. Faciada, “Yıldız gibi parlayan proje” diye tanıtılan Fransız balkonlu evlerde yaşayanlarla birlikte 5’i çocuk 9 kişi öldü, kayıp 1 çocuk aranıyor.

Haberin Devamı

9 CANA MAL OLAN SEL FELAKETİNDEN ÇARPICI FOTOĞRAFLAR

METEOROLOJİ'DEN SEL UYARISI

Samsun'da daha yaralar sarılmadan Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden bugün için de sel uyarısı geldi. Meteoroloji, bugün saat 19.00'a kadar Sinop, Samsun, Ordu ve Giresun çevreleri ile 12.00-18.00 saatleri arasında Trabzon çevrelerinde kuvvetli sağanak ve gök gürültülü sağanak ile birlikte yerel dolu yağışı beklendiğinden sel, su baskını, heyelan, dolu, yıldırım, yağış anında kuvvetli rüzgar gibi meydana gelebilecek olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerektiğini açıkladı.

Öte yandan, Sinop'un Ayancık, Çatalzeytin, Türkeli, Erfelek, Boyabat, Saraydüzü ve Durağan ilçelerinde 12.30'a kadar kuvvetli gökgürültülü sağanak beklendiğinden ani sel, su baskını, heyelan, taşkın, yerel dolu yağışı, yıldırım, yağış anında kuvvetli rüzgar gibi yaşanabilecek olumsuz şartlara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekiyor.
Yağışın; aralıklarla yerel olmak üzere bugün Sinop çevrelerinde etkisini sürdürmesi bekleniyor.
Diğer taraftan, Kastamonu'nun Bozkurt ve Abana ilçelerinde saat 12.30'a kadar kuvvetli gökgürültülü sağanak beklendiğinden ani sel, su baskını, heyelan, taşkın, yerel dolu yağışı, yıldırım, yağış anında kuvvetli rüzgar gibi yaşanabilecek olumsuz şartlara karşı dikkatli ve tedbirli olunması istendi.

Haberin Devamı

SİNOP'TA YAĞIŞTAN KARAYOLU KAPANDI

Samsun ve Sinop’ta 2 gündür etkili olan sağanak yağış bölgede büyük hasara neden oldu. Dün akşam Sinop’ta yeniden başlayan yağmur sabaha kadar sürdü. Yoğun yağış nedeniyle Dikmen- Sinop- Samsun karayolu ulaşıma kapandı. Dikmen- Sinop- Samsun karayolu bağlantı kavşağındaki yolun yaklaşık 50 metrelik kısmı çöktü. İlçenin il merkezi ve çevre ilçelerle olan bağlantısı koptu.

Yağışın etkili olduğu Ayancık ilçesinde de hayat felç oldu. Ayancık- Yenikonak karayolu, Türkeli köprüsü ve Yenikonak Babaçay köprüsü yoğun yağış nedeniyle yıkıldı. Ayancık ve Türkeli ilçelerini birbirine bağlayan karayolu ise ulaşıma kapandı. Ayancık Kaymakamlığı da ilçede uyarı anonsları yaptı. Vatandaşlara mecbur olmadıkça karayolunun, köprülerin kullanılmaması istendi.

Haberin Devamı

Sinop Valisi Ahmet Cengiz, yağışın devam ettiğini, henüz hasar tespiti yapamadıklarını belirterek, lokal bazı sorunların olduğunu ifade etti. Ekiplerin sorun yaşanan her bölgede çalışma sürdürdüğünü ve vatandaşlara yardım noktasında ulaşmaya çalıştığını belirten Vali Cengiz, herhangi bir can kaybının yaşanmadığını ifade etti.

MAHSUR KALAN 40 KİŞİ  HELİKOPTERLERLE KURTARILDI

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD)  Ayancık ve Türkeli ilçelerinde mahsur kalan yaklaşık 40 vatandaşın helikopterlerle kurtarıldığını ve Samsun'da kayıp ihbarı alınan 2 vatandaş için  arama-kurtarma çalışmalarının da devam ettiğini açıkladı.

AFAD tarafından yapılan yazılı açıklama şöyle;
"Sinop ili Ayancık ve Türkeli ilçelerinde yaşanan yoğun yağış sonucu  sel ve su baskınları meydana gelmiştir. Sinop'ta yaşanan selde can kaybı ve yaralı bulunmamaktadır. AFAD Başkanlığı'nca, Genelkurmay Başkanlığı'na ait 2 adet  arama kurtarma helikopteri görevlendirilmiş olup,  Ayancık ve Türkeli ilçelerinde mahsur kalan yaklaşık 40 vatandaşımız  helikopterlerle kurtarılmıştır. Ayrıca, Sinop ve Samsun'a çevre illerden yeterli sayıda sualtı arama-kurtarma ekip,  ekipman ve iş makineleri  gönderilmiştir. Başbakanlık AFAD koordinasyonunda, Samsun'da kayıp ihbarı alınan  2 vatandaşımızı arama-kurtarma çalışmaları da devam etmektedir."

Haberin Devamı

SAMSUN'UN ALAÇAM İLÇESİ DE SULAR ALTINDA KALDI

Samsun’un Alaçam İlçesi’nde sabaha karşı başlayan sağanak yağışta çok sayıda ev ve işyeri sular altında kaldı. Alaçam’da sabaha karşı 02.30 sıralarında başlayıp saat 05.00’a kadar devam eden sağanak yağış, ilçe merkezinde hayatı felç etti. Cadde ve sokaklar nehre döndü, çok sayıda ev ve iş yeri sular altında kaldı. İlçeye bağlı köylerde ise ekili alanlar sular altında kaldı.

Haberin Devamı

Su baskınına uğraşan mahallelerde belediye ekipleri halkı uyararak, zemin katlarda oturanların üst katlara çıkmasını istedi. Sele kapılma ve kayıplar olabileceği ihtimaline karşın ilçeye arama kurtarma ekipleri gönderildi.

Samsun Valisi Hüseyin Aksoy da ilçeye giderek incelemelerde bulundu. Vali Aksoy ilçede can kaybının olmadığını, ancak büyük maddi hasar olduğunu söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!