'Gecekondu olsaydı felaketin boyutu daha fazla olurdu'

Güncelleme Tarihi:

Gecekondu olsaydı felaketin boyutu daha fazla olurdu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 05, 2012 11:37

Samsun’da 9 kişinin ölümüne neden olan sel felaketi ardından Canik Belediye Başkanı Osman Genç bölgede incelemelerde bulundu. Genç, sel felaketinin ilçede son 100 yılın en büyük afeti olduğunu belirterek, "TOKİ bölgesinde yaşanan su basması, yukarı bölgelerden selle birlikte gelen toprak, çakıl ve ağaçların menfezleri tıkaması sonucu oluştu. İnsanlarımızın hayatlarını kaybetmesi bizleri elbette derinden üzdü. Eğer TOKİ binaları yapılmamış olsa ve eski gecekondu evler o bölgede bulunsaydı felaketin boyutu daha fazla olur ve hayatını kaybeden vatandaşlarımızın sayısı artabilirdi" diye konuştu.

Haberin Devamı

Mert Irmağı ve Yılanlıdere’nin taşması sonucu oluşan sel felaketine Asarcık üzerinden gelen yoğun sel sularının neden olduğunu belirten Genç, ilçeyi gezerek durum tespitinde de bulundu. Başkan Genç, sel felaketinin boyutlarını ortaya koyan fotoğraf karelerini de belediyenin internet sitesinde yayınladı.

"SEL SULARININ ÜST KESİMDEN BİR ANDA GELMESİ FELAKETİ ARTIRDI"

Canik Belediye Başkanı Osman Genç, 4 saat aralıksız yağan yağmur nedeniyle oluşan sel felaketinin görüldüğü bölgede yağmurun başladığı andan itibaren çalıştıklarını anlatırken şöyle dedi:

"Özellikle riskli bölgelerde yaşayan vatandaşlarımızı uyardık. Ancak bu bir felaketti. Günlerdir devam eden yağmur nedeniyle toprak doymuştu. Gece meydana gelen yoğun yağmur direkt sel suyuna dönüştü ve özellikle Asarcık gibi yukarı bölgelerden gelen sel suyu nedeniyle Yılanlıdere ve Mert Irmağı’nın taşmasından ilçemiz olumsuz etkilendi. Sel sularının üst kesimlerden bir anda gelmesi felaketi artırdı. 100 yılın en büyük yağmuru üzerine meteoroloji ’kırmızı alarm’ verdi."

"GECEKONDU OLSAYDI FELAKET BÜYÜRDÜ"

Yağmurun Canik ve güney yamaçlarında etkili olduğunu da vurgulayan Başkan Genç, Meteoroloji yetkililerinin verdiği bilgilerin felaketin boyutunu gözler önüne serdiğini, bu şiddette bir yağmurun daha önce görülmediğini söyledi.

Haberin Devamı

Belediye Başkanı Osman Genç, şöyle konuştu:
"TOKİ bölgesinde yaşanan su basması, yukarı bölgelerden selle birlikte gelen toprak, çakıl ve ağaçların menfezleri tıkaması sonucu oluştu. İnsanlarımızın hayatlarını kaybetmesi bizleri elbette derinden üzdü. Eğer TOKİ binaları yapılmamış olsaydı ve eski gecekondu evler o bölgede bulunsaydı felaketin boyutu daha fazla olur ve hayatını kaybeden vatandaşlarımızın sayısı artabilirdi. Felaketin boyutu o zaman yüzde 80 daha artardı, çünkü gecekondulardan kimsenin kurtulma şansı yoktu."

"DERE VE IRMAK ISLAHI BİR AN ÖNCE YAPILMALI"

Felaketin yaralarının en kısa zamanda sarılacağını dile getiren Başkan Genç, uzmanlardan aldıkları bilgilere dayanarak bölgemize yağan yağmurun 'lokal'; bir başka ifade ile tek bir bölge üzerinde olduğunu söyledi. Canik Belediye Başkanı Genç, "Bunda da en büyük etken iklim değişiklikleri. Artık bu tür yağmurlarla sık karşılaşabiliriz. Dünyada selden ölenlerin sayısı depremden ölenlerden daha fazla. Vatandaşlarımız bizden önce dere yataklarına ev yapmış. Dere ve ırmakların ıslahları bir an önce yapılmalı" diye konuştu.

"800-1000 HANENİN SELDEN ZARAR GÖRDÜĞÜNÜ TAHMİN EDİYORUZ"

Büyükşehir Belediyesi ve Canik Belediyesi olarak hasar tespit çalışmalarına hemen başlandığını ifade eden Başkan Genç, "Diğer kurumlarla birlikte ortak çalışma sonucunda el birliğiyle felaketin yaralarını saracağız. Bölgemizde hasar tespit çalışmaları sürüyor, ancak 800 ile bin hanenin selden zarar gördüğünü tahmin ediyoruz" diye konuştu.

BAŞSAĞLIĞI DİLEDİ

Canik Belediyesi ve Canik Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından kurulan ekibin hasar gören bölgeleri gezdiğini ve yardım edilecek evleri belirlediğini belirten Başkan Osman Genç, sözlerini şöyle tamamladıa:

"Vatandaşlarımız bilsin ki bütün imkanlarımızla onların yanındayız. Diğer il ve ilçelerden ilçemize gelerek çalışma yapan, araç gönderen belediye ve kurumlarımıza teşekkür ediyorum. Ölen vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, ailelerine ve yakınlarına başsağlığı, Canik halkımıza ise geçmiş olsun diliyorum. Acımız ve üzüntümüz büyük."



DHA(EG/İD) (FOTOĞRAFLI)





DHA-Genel - Türkiye-Samsun - Emel GÖKBULUT
2012-07-05 11:20:26

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!