Metaverse’te ilk derse katıldık: Avatarımı ışınladım hocam

Güncelleme Tarihi:

Metaverse’te ilk derse katıldık: Avatarımı ışınladım hocam
Oluşturulma Tarihi: Ekim 28, 2022 07:00

Yıldız Teknik Üniversitesi kendi metaverse dünyasını kurdu. Okulun isminden yola çıkılarak ‘Starverse’ adı verilen eğitim gezegenindeki ilk dersi, Rektör Prof. Dr. Tamer Yılmaz verdi. Biz de o derse girdik, öğrencilerin avatarlarıyla binlerce yıl öncesine ışınlanmalarına tanıklık ettik...

Haberin Devamı

Eğitimin geleceği yolunda Yıldız Teknik Üniversitesi’nde önemli bir adım atıldı. Metaverse aleminde, üniversitenin isminden yola çıkarak Starverse adı verilen dijital eğitim gezegeni kuruldu. Öğrencilerin diledikleri yerden, dijital avatarlarıyla derse katılabildikleri bu yeni teknolojide ilk dersi YTÜ rektörü Prof. Dr. Tamer Yılmaz  ‘İnovasyon ve Girişimcilik’  başlığı altında, kendisi için tasarlanan avatarıyla verdi.

Metaverse’te ilk derse katıldık: Avatarımı ışınladım hocam

DERS BAŞLADI KAPIYA TIKLA
Sanal gerçeklik destekli metaverse platformu “YTÜ Starverse”, üniversitede görev yapan öğretim üyeleri ve öğrenciler tarafından geliştirildi. Akademi dünyasında tarihi bir an olan ilk derse Hürriyet Gazetesi de konuk oldu. Dersten önce avatar öğrenciler hocaları eşliğinde dijital sanat galerisini gezdi. Sınıf kapısının önüne gelen öğrenciler “derse katılmak ister misin” sorusuyla karşılaştı. ‘Evet’ cevabıyla kapı açıldı, Rektör Prof. Dr. Tamer Yılmaz’ın avatarı öğrencileri karşıladı.
Öğrenciler dijital evrende tasarlanan amfide derse girdi. Katılım sağlayan 100 öğrenci dersi bilgisayar ekranından ya da artırılmış gerçeklik gözlükleriyle uzaktan takip edebildi. Derste Rektör Prof. Dr. Tamer Yılmaz, tarihteki tarım toplumlarını anlatırken, öğrenciler ilk çağa ışınlandı. Konu endüstri devrimiyken ise James Watt’ın icat ettiği buhar makinesinin çalışma sistemi üç boyutlu olarak öğrencilerin karşısına çıktı.

Haberin Devamı

Metaverse’te ilk derse katıldık: Avatarımı ışınladım hocam

ÖĞRENCİLER KONUYA GÖRE IŞINLANIYOR
YTÜ Sanat Tasarım Fakültesi öğretim üyesi ve YTÜ Reality Lab koordinatörü Doç. Dr. Ertan Toy, eğitim gezegenini şöyle anlattı;
Pandemi süreci bize uzaktan eğitim platformlarının önemini gösterdi. Bundan yola çıkarak tasarladığımız YTÜ Starverse, akademisyenler ve öğrencilerle birlikte çalıştığımız, üniversitenin öz kaynaklarıyla alt yapısının kullanıldığı yerli ve milli bir metaverse platformu. Bu özelliğiyle de ilk olma unvanına sahip. Sistemde öğrenciler diledikleri yerlerden avatarlarıyla derse katılabiliyor ve normal hayatta mümkün olmayan tecrübeler yaşayabiliyor. Dersi yöneten kişiler öğrencilerin avatarlarını konuya göre oluşturulan ortamlara taşıyabiliyorlar. Açılış dersinde öğrencilerimizi binlerce yıl öncesinde tarım toplumuna ışınladık.

Haberin Devamı

Metaverse’te ilk derse katıldık: Avatarımı ışınladım hocam

Starverse’ün ilk dersinde Rektör Yılmaz ve öğrenciler bilgisayarlarının başına geçti. Her öğrenci avatarlarıyla sanal sınıftaki derse girdi. Konu tarihteki tarım toplumuna gelince hep birlikte ilk çağa ışınlanıldı.

DERSLER EĞİTİM, KONSERLER KÜLTÜR GEZEGENİNDE
Eğitim gezegeni yarattığımız bu sanal dünyanın ilk ayağı. Yıldız Teknopark’ın sanal ofislerine de bu sanal platformdan ulaşılabilecek. Burada şirketler kendilerine yer açabilecek. Üniversitenin lisanslı ürünlerinin satıldığı YTÜ Store da sanal alemde kendine yer bulacak. Ayrıca öğrenciler avatarları için de lisanslı sanal kıyafetler satın alabilecek. Konser salonları, müzeler ve sergi salonlarının yer aldığı kültürel aktivitelerin uygulandığı bir sanal kültür gezegeni de kuracağız. İlk aşamada üniversite öğretim üyeleri ve öğrencilerin kullanabileceği sistemin, yakın gelecekte dışarıdan kullanıma da açılmasını planlıyoruz. Ayrıca gelecekte yapay zekâya sahip dijital eğitmenler, otomatik dil çevirisi ve çeşitli deneylere olanak sağlayacak simülasyon ortamlarının kurulmasıyla eğitim çok farklı bir boyuta taşınacak.”

Haberin Devamı

Metaverse’te ilk derse katıldık: Avatarımı ışınladım hocam

ÜNİVERSİTELER DİJİTALLEŞMEDE LİDER OLMALI
YTÜ rektörü Prof. Dr. Tamer Yılmaz:
Türkiye’de eğitimin dijitalleşen geleceğinde ön sıralarda yer almaya talibiz, hazırız ve yapıyoruz. Lider bir kişi ya da kurum olmak istiyorsanız inovasyon yapmanız gerekir. Üniversitelerin kendi ürünlerini ve eğitim materyallerini üretebiliyor olması lazım. Günümüz dünyasının ve gençliğinin gittiği başka bir nokta var. Teknolojinin ilerlemesine üniversitelerin öncülük etmesi gerekir. Yıldız Teknik de kendi üniversitesini sanal düzlemde modellemiş oldu.

TEKNOLOJİDEN EN ÇOK EĞİTİMDE FAYDALANMALIYIZ
Eğitimde geleneksel köklerin faydasına inanan biriyim ama bu konuda tutucu bir tarafta kalmak sizi yarıştan koparabiliyor. Teknolojinin eğitimde kullanılmasının zorunlu olduğuna inanıyorum. Başka türlü dünya standartlarında rekabetçi olma şansımız yok. Teknolojinin nimetlerinden en çok eğitimde faydalanmamız lazım.

Haberin Devamı

Metaverse’te ilk derse katıldık: Avatarımı ışınladım hocam

KARATAHTADAN SANAL GERÇEKLİĞE

YTÜ rektörü Prof. Dr. Tamer Yılmaz, starverse’te verdiği ilk derste hissettiklerini şu sözlerle anlattı:

Metaverse’te ilk derse katıldık: Avatarımı ışınladım hocam

“Geleneksel bir eğitimden gelen biri olarak bu kadar üst düzey bir teknolojik enstrümanla ders işlemeye alışmakta zorlandığım noktalar oldu. Asistan olduğum yıllardaki ders anlatma şeklime bakıyorum, kara tahtadan buralara gelmek çok inanılmaz bir his. Çok hızlı bir devinim var. Eski sistemler çok çabuk unutulurken yeni gelenler de çok çabuk geleneksel olmaya başlıyor. Bu hızlı devinimi kaçırdığımız zaman, kaybederiz. İlk kez sanal sınıfta ders vermek çok özel bir tecrübeydi. Dersin konusuna uygun bir ortama ışınlanmak, uzay anlatırken Mars’a gidebilmek inanılmaz. Sınıfta oturup, kitaptan okuyup, tahtaya yazıp anlatmaktan çok daha fazlası.”

Haberin Devamı

ÖĞRENCİLERİN İLK STARVERSE DENEYİMİ
Merve Bahar: Dersin artırılmış gerçeklik ortamında olması benim daha çok odaklanmamı sağladı ve akıl almaz bir tecrübeydi. Amfiyle kıyaslarsak her anlamda daha iyiydi. Slaytı takip edememe sorunu ortadan kalkmış oldu.

Metaverse’te ilk derse katıldık: Avatarımı ışınladım hocam

Aybüke Hoşafçı: Heyecanla beklediğim güzel bir deneyimdi. Günümüz dünyası artık dijitale döndü ve 2000 sonrası doğmuş bir öğrenci olduğum için hiç zorluk yaşamadım, sınıfta gibiydim. Tamer hocamızın avatarını çok beğendim.
Özlem Şahin: Bu platformu daha önce hiç denememiştim ama hiç yabancılık çekmedim. Özellikle dersin konusuyla alakalı yerleri hayal etmektense dijital olarak orada bulunmak harika bir tecrübeydi. Öğrenme sürecini geliştireceğine inanıyorum.

BAKMADAN GEÇME!