Meclis'te gergin bayram

Güncelleme Tarihi:

Mecliste gergin bayram
Oluşturulma Tarihi: Nisan 23, 2017 21:26

Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile 97. yaşını kutlayan TBMM’nin 23 Nisan özel oturumu gergin bir atmosferde geçti. Tartışma, Meclis Başkanı İsmail Kahraman’ın Atatürk’ü özel olarak anmamasına CHP’lilerin tepkisiyle başladı, Anayasa değişikliği ve milli irade konusunda karşılıklı atışmayla tırmandı. Anamuhalefet lideri ile Meclis Başkanı, Başbakan ve Adalet Bakanı karşılıklı olarak birbirlerine yanıtlar verdi.

Haberin Devamı

TBMM Başkanı İsmail Kahraman, özel oturumun başında geçmişteki uygulamalarda olduğu gibi doğrudan İstiklal Marşı’nı okuttu. Bazı CHP’liler ise Atatürk ve silah arkadaşları anısına saygı duruşunda bulunulmamasına tepki gösterdi. Kahraman’ın Genel Kurul’a takdim ettiği Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan kısa bir süre geç kalınca CHP sıralarından uğultular yükseldi. Kahraman, “Zamanında geldi, ben içeride kendisini ağırladım. Ama bazı mazeretler ortaya çıkabilir, hoş görmek durumundayız” karşılığını verdi.

ERDOĞAN BAHÇELİ’Yİ ALKIŞLADI

Genel Kurul’a girdiğinde Cumhurbaşkanı’nı AK Partililer ayakta alkışlarken, CHP, HDP ve MHP’liler ayağa kalkmadılar ve alkışlamadılar. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli kürsüye gelirken Başbakan ve Cumhurbaşkanı’nı başıyla selamladı. Erdoğan da Bahçeli’nin konuşmasını alkışladı. Kahraman, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın yerine konuşmacıyı anons ettiğinde HDP’li Başkanvekili Pervin Buldan “Cezaevinde” diye seslendi. 

Haberin Devamı

ATATÜRK’Ü UNUTTUN

Açış konuşmasında, 16 Nisan sonucuyla Meclis’in daha güçlü hale geldiğini söyleyen Kahraman, “23 Nisan’ın bir diğer özelliği de Mustafa Kemal Atatürk tarafından bu bayramın çocuklarımıza armağan edilmiş olmasıdır. Bu anlamlı gün vesilesiyle, Birinci Meclis’ten günümüze kadar hizmetleri geçmiş bütün tarihi şahsiyetleri bir kez daha minnet ve şükran duygularımla anıyorum” diye konuştu. CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, “Sayın Başkan, Atatürk’ü unuttun” diye seslenirken, daha sonra söz alan CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, “En azından Atatürk’ü saygıyla andığınızı ifade etmenizi bekliyoruz sizden” dedi. Kahraman ise “Biz bütün tarihi şahsiyetlere saygı duyuyoruz” diye yanıt verdi.

Mecliste gergin bayram

VİCDAN AZABI ÇEKİYORSUNUZ

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun yeni Anayasa paketine tepki gösterdiği bölümde tansiyon yükseldi. AK Partililerin tepkilerine karşı sesini yükselten Kılıçdaroğlu, “Söylediklerimin sizi rahatsız ettiğini biliyorum. Vicdan azabı çektiğinizi de biliyorum. Milli irade diyorsunuz, milli iradeyi satıyorsunuz. Hiçbir sınıf, hiçbir makam bu TBMM’yi feshedemez” dedi.
Kahraman, CHP Lideri’nin Meclis Başkanı’nın Cumhurbaşkanı vekaletine son verilmesiyle ilgili eleştirisine yanıt verince karşılıklı tartışma başladı.

Haberin Devamı

ANCAK DARBEDE OLUR

Yeniden kürsüye gelen Kılıçdaroğlu, “Sayın Cumhurbaşkanı’na vekalet edecek kişinin de seçimle gelmesi gerekir. Seçimle gelmeyenlerin bir saniye bile olsa ülkeyi yönetmesi kabul edebileceğimiz bir anlayış değil, ancak darbede olur” dedi.

Bu kez Başbakan Binali Yıldırım kürsüye gelerek Kılıçdaroğlu’na yanıt verdi. Seçimle gelmeyenlerin vekalet etmesinin değişmeden önce Anayasa’da olduğunu belirten Yıldırım, bunun canlı örneğinin Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş olduğunu, dışarıdan atandığı dönemde Başbakan’a vekalet ettiğini anımsattı.

Kılıçdaroğlu yeniden söz isteyince Kahraman, “Uzatmayalım” ifadesiyle kürsüye davet etti. “Sizi üzmeyeceğim Sayın Başkan” diyen Kılıçdaroğlu, güvenoyu alan hükümet içinden vekalet olabileceğini söyledi. CHP lideri, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın Genel Kurul konuşmasındaki ‘fesih’ ifadesini de anımsatarak, “Çocuk mu kandırıyorsunuz Allah aşkına. Bal gibi fesih yetkisi var” dedi. Bunun üzerine kürsüye gelen Bozdağ, sözlerinin çarpıtıldığını savundu. Kahraman, tartışmayı noktalarken “Çetin Altan’a atfen söylüyorum; enseyi karartmaya gerek yok” dedi.

Haberin Devamı

KEMAL KILIÇDAROĞLU: TBMM İTİBAR KAYBINA UĞRADI

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, TBMM Genel Kurulu’nda 23 Nisan özel oturumunda “Üzülerek ifade edeyim ki, bugün TBMM büyük bir itibar kaybına uğramıştır. O kadar ki, YSK dahi TBMM’nin çıkardığı kanuna açıkça uymamayı kural edinmekte, kanunsuzluğu meşru hale getirmektedir. Bir parlamentonun bu duruma düşmesi gerçekten de çok dramatik bir tablodur” dedi. Kılıçdaroğlu özetle şunları söyledi: 

“TBMM’nin değerli üyeleri, Kurtuluş Savaşı’nın en kritik dönemlerinde dahi denetim sorumluluklarından ödün vermedi. YSK tarafından meşruiyeti tartışılır hale getirilen mühürsüz seçimle bizler bu kürsüye çıkıp, bir bakana bir sözlü soru dahi soramayacağız. Soruyu sorsak dahi, sayın bakan bu kürsüye çıkıp, bizlerin sorularına cevap verme tenezzülünde dahi bulunmayacaktır. Yaratılan bu acı tablodan vicdanı sızlamayan var mı acaba? TBMM köklü geçmişine, kurucu değerlerine sahip çıkmak yerine Meclis’i fesih yetkisini, bir kişiye üstelik hiçbir gerekçe göstermeden verilmesini istemiştir. Bu anlayış ‘milli irade’ üzerine düşen en büyük gölgedir ve milli iradenin reddidir.
Bu Meclisi yaralayan, milli iradeyi sakatlayan bir başka gerçek de uygulanan yüzde 10 seçim barajıdır. Darbecilerin getirdiği bu düzenlemeyi savunanların darbecilerle aynı paralelde olduklarını da unutmamak gerekir.”

Haberin Devamı

BİNALİ YILDIRIM: ÇÖZÜM YERİ MİLLETİN EVİ

BAŞBAKAN Binali Yıldırım, demokrasiyi geliştirmek konusunda herkese büyük sorumluluklar düştüğünü söyledi. Sorunların bilim ve akılla çözüm yerinin de milletin evi TBMM olduğunu belirten Yıldırım, “Bunun gereğini yerine getirmek de hepimizin görevidir” diye konuştu. Yıldırım dün Meclis’teki özel oturumda özetle şunları söyledi:

BİLİM, AKIL VE UZLAŞMAYLA ÇÖZÜM

“Milli egemenlik demokrasiyle anlamlıdır. Milli iradeyi zayıflatmaya yönelik bütün girişimler gayrimeşrudur. Halk iradesinin yok sayılarak demokratik rejimin kesintiye uğratılması maalesef milletimize acı bedeller ödetmiştir. Milli egemenliği çiğnetmemek, Meclis’in hukukunu ve milletin egemenliğini korumak bu yüce Meclis’in, hepimizin görevidir. Aziz milletimizin temsilcisi olan yüce Meclisimiz 15 Temmuz’da milli iradeye karşı kalkışılan FETÖ ihanet şebekesinin darbe girişiminde dimdik durmuş ve milli iradeyi alçaklara teslim etmeyeceğini bir kez daha göstermiştir. Bundan sonra da bu tür girişimlere karşı tek yürek olarak karşı koymak, milli iradeyi korumak, demokrasimizi geliştirmek hepimizin ortak sorumluluğudur. Milletimiz Anayasa değişikliği yönünde kararını vermiş ve Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin önümüzdeki genel seçimden itibaren devreye girmesi benimsenmiştir. Yüce Meclis daha da güçlenmiş ve asli işleri yasama, denetleme konusundaki görevleri artarak devam edecektir.”

Haberin Devamı

Mecliste gergin bayram

Locada Meclis görüşmelerini izlerken bacak bacak üstüne atan diplomat uyarıldı.

SİZE DİYORLAR

CUMHURBAŞKANI Tayyip Erdoğan dün Meclis görüşmelerini locadan izledi. Görüşmeler sırasında ara ara gerilim yaşanırken CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan bürokratlar locasına dönerek “YSK Başkanı çık dışarı, Meclis’ten çık! Orada keyifle oturuyor YSK Başkanı” diye bağırdı. YSK Başkanı Sadi Güven’in bulunmadığı locada Bayraktutan’ın Yargıtay Başkanvekili’ni Güven’e benzettiği sanılırken, Erdoğan yanındaki locaya dönerek “Size diyorlar” diye espri yaptı. Cumhurbaşkanı ayrılırken AK Parti grubu kendisini alkışladı, Erdoğan da eliyle onları selamladı.

Nuray BABACAN-Turan YILMAZ-Bülent SARIOĞLU - Umut ERDEM-Rifat BAŞARAN/ANKARA

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!