'Mavi Hat'ta 11 kişi tahliye edildi

Güncelleme Tarihi:

Mavi Hatta 11 kişi tahliye edildi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 16, 2008 21:59

Haberin Devamı

Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın bugünkü duruşmasının öğleden sonraki bölümüne, tutuklu sanıklar ile sanık avukatları katıldı. Bazı sanık yakınları, duruşmada izleyici olarak hazır bulundu.

Duruşmada, sanık avukatlarının savunmaları dinlenildi.

Sanık Ekber Topal'ın avukatı Hasan Bıyıklı, dava dosyası kapsamında herhangi bir örgütün varlığından bahsedilemeyeceğini savundu. Soruşturmada, müvekkili Topal'ın, suç işlemek amacıyla kurulmuş bir örgütün “kasası” olduğunun öne sürüldüğünü aktaran Bıyıklı, “Çıkar amaçlı örgütün kasası olmaz, ama terör amaçlı örgütün kasası olur” dedi.

Müvekkilinin ilişkisel ağının da örgüt üyeliği ve kuruculuğuyla bağdaşmadığını ileri süren Bıyıklı, Topal'ın, dava dosyası kapsamındaki telefon görüşmelerinde kendisinden alacaklı olan kişilerle görüştüğünü ve bu durumun sınırlı bir ilişki ağını yansıttığını savunarak, Ekber Topal'ın, herhangi bir örgüte üye olmasının söz konusu olmadığını iddia etti. Bıyıklı, müvekkilinin tahliye edilmesini istedi.

Haberin Devamı

Sanık Servet Üst'ün avukatı Mehmet Demir, “davanın iddianamesinin, fezlekeden kes-kopyala şeklinde hazırlandığını” ileri sürerek, söz konusu iddianamenin usulüne göre hazırlanmadığını iddia etti.

Müvekkili Üst'ün, örgüt üyesi olmadığı halde örgüt adına suç işlemekle suçlandığını belirten Demir, bu durumun söz konusu olması için herhangi bir örgütün varlığından bahsedilmesi gerektiğini, ancak Üst'ün, sanıkların büyük bir çoğunluğunu tanımadığını söyledi.

Sanık Rahmi Ülgen Güven'in avukatı Mustafa Hisar da “dava dosyası kapsamındaki bilirkişi raporunun, gerçeklerden uzak olduğunu ve iddiaları desteklemek amacıyla düzenlendiğini” iddia ederek, müvekkiline atılı suçun unsurlarının oluşmadığını ileri sürdü.

Sanık Özgür Haşemoğlu'nun avukatı Bülent Acar ise “müvekkilinin üzerine atılı fiillerin, mevcut yasal düzenlemeye göre suç teşkil etmediğini” savundu. Acar, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) 100. maddesi uyarınca müvekkili hakkında tutukluluk ve tutukluluğun devamı şartları bulunmadığını ileri sürerek, tahliye talebinde bulundu.

Haberin Devamı

Sanık Gökhan Osman Bildacı'nın avukatı Ömer Lütfü Avşar, müvekkilinin memur olmadığını belirterek, bu nedenle rüşvet almasının ve rüşvet aklamasının söz konusu olmadığını iddia etti. Avşar, Bildacı'nın üzerine atılı suçlamaların maddi ve manevi unsurları oluşmadığını ileri sürerek tahliye istedi.

Sanık Cemal Yazıcı'nın avukatı Hüseyin Kaya, müvekkili hakkında tahliye talebinde bulunarak, “Henüz yakalanmamış sanıklar Türkiye'de iken tutuklu sanıkların kaçma şüphesiyle tahliye edilmemesine anlam veremiyoruz” diye konuştu.
Diğer tutuklu sanıkların avukatları da müvekkillerinin uzun zamandır tutuklu bulunduklarını ve bu nedenle mağdur olduklarını belirterek, tahliye talebinde bulundu.

Haberin Devamı

Haklarında yakalama kararı bulunan bazı sanıkların avukatları ise müvekkilleri hakkındaki yakalama kararlarının kaldırılmasını istedi.

Cumhuriyet Savcısı Hüseyin Görüşen, haklarında yakalama kararı bulunan ve savunmaları alınamayan sanıklar hakkındaki yakalama kararlarının infazlarının beklenmesine ve tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verilmesini talep etti.

11 KİŞİ TAHLİYE EDİLDİ

Mahkeme Başkanı Hasan Şatır, suçun vasıf ve mahiyetine, mevcut delil durumuna, atılı suçlamaların vasıf değiştirme ihtimaline ve tutuklu kaldıkları sürelere göre, tutuklu sanıklar Servet Üst, Rubil Gökdemir, Bekir Aksoy, Kerim Taşkıran, Ömer Korkmaz, Mehmet Rıdvan Öz, Melih Zaim, Vahap Alaca, Bülent Şahhüseyinoğlu, Gökhan Osman Bildacı ve Celal Aslan'ın tahliyesine karar verildiğini açıkladı.

Haberin Devamı

Mahkeme, suçun vasıf ve mahiyetine, mevcut delil durumuna göre sanıklar hakkında suç işlediklerine dair kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren olguların bulunması ve CMK'nın 100. maddesinde sayılan katalog suçlardan olması karşısında bir tutuklama sebebinin var olması nedeniyle bu aşamada, sanıklar İbrahim Selçuk, Mustafa Şağban, Eyüp Fatih Erarslan, Ahmet Karademir, İsa Yerdelen, Rıza Çiftçi, Mehmet Sezgin, Abdullah Gündüz, Ethem Tozlu, Ekber Topal, Özgür Haşemoğlu, Mehmet Bulut, Seydi Çevik, Lokman Usta, Cemal Yazıcı, Ali Karaer, Hasan Turgay Günay, Rahmi Ülgen Güven, Selahittin Hacıömeroğlu, Merdan Hürmeydan, Muhammed Hüseyin Ayaydın'ın tutukluluk hallerinin devamına karar verdi.

Haberin Devamı

Haklarında yakalama emri bulunan sanıkların yakalanmalarının beklenmesine ve bazı sanık müdafiilerinin, yakalama emirlerinin kaldırılması hususundaki taleplerinin reddine karar veren mahkeme, tutuksuz yargılanan sanıkların dinlenilmesi ve dava dosyasındaki eksikliklerin tamamlanması için duruşmayı erteledi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!