Maraş'ın 'sırrı'

Güncelleme Tarihi:

Maraşın sırrı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 11, 2017 20:11

Maraş katliamıyla ilgili dava dosyasına ulaşmaya çalışan avukat Seyit Sönmez’in talebi 2012’den beri beş kez reddedildi. Son ret gerekçesinde, dosyada devlet sırrı niteliğinde bilgi ve belge olabileceği belirtildi.

Haberin Devamı

AVUKAT Seyit Sönmez, 23 Kasım 2012’de Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na (KKK) başvurarak, 1978 yılında 111 vatandaşın hayatını kaybettiği ‘Kahramanmaraş katliamı’na ilişkin bir çalışma yaptığını ve dava dosyanın bir kopyasını almak istediğini belirtti. KKK, vekaleti olmadığından Sönmez’e dosya örneğini vermedi.

PUL PARASI KAMPANYASI

Sönmez, 31 Mayıs 2013’te, Maraş’ta öldürülen Hacı Bektaş Bozkurt ve Cemal Bayır’ın birinci derece yakınlarından vekaletname alıp yeniden başvurdu. KKK, 14 Haziran 2013’te Sönmez’e verdiği yanıtta, dosyayı incelemesinin mümkün olduğunu, 165 klasörün bulunduğunu, sayfa başına 0,846 kuruş yatırılması halinde evraktan örnek verebileceğini belirtti. Sönmez, yardım kampanyası başlatarak, fotokopi için ihtiyaç duyulan 70 bin TL’yi topladı. 17 Ekim 2013’te KKK’dan fotokopi ücretinin yeniden hesaplanmasını istedi. Ancak KKK, ‘maktulün birinci derecede yakınının davanın tarafı olmadığını’ savunarak, fotokopiyi vermekten vazgeçti. Dosyada çok sayıda sanık, tanık ve mağduru ilgilendiren evrakın bulunduğunu belirten KKK, “Açıklanması halinde kişilerin özel ve aile hayatına, şeref ve haysiyetine, mesleki ve ekonomik değerlerine haksız müdahale oluşturacak bilgiler içeren ifade, beyan ve belgeler bulunabileceği” gerekçesiyle Sönmez’in talebini reddetti.

Haberin Devamı

‘165 KLASÖR, 221 OLDU’

Sönmez son olarak davada sanık olan Ali Karahan’dan vekalet alarak, 10 Ocak 2017’de KKK’ya beşinci başvurusunu yaptı. KKK’dan 27 Mayıs’ta gelen yanıtta Adana Sıkıyönetim Komutanlığı 1 Numaralı Askeri Mahkemesi’ndeki davada yargılanan Ali Karahan ve beş sanığın beraat ettiği belirtildi. Dosyanın 221 klasörden oluştuğunu ve 804 sanığın bulunduğunu vurgulayan KKK, “Özel hayatın gizliliğini ihlal edebilecek ve devlet sırrı niteliğinde değerlendirilebilecek belge ve bilginin bulunması ihtimali” nedeniyle dosyanın verilmesinin uygun olmadığını kaydetti.

Avukat Sönmez, Hürriyet’e yaptığı açıklamada “165 klasörden oluştuğu söylenen dosya için şimdi 221 klasör diyorlar. Bu bile dosyanın akıbeti hakkında hiç bir şey bilmediğimizi gösteriyor. Biten bir yargılama neden gizleniyor anlayamıyoruz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!