Mahkeme ‘ucube’yi TDK’ya soracak

Güncelleme Tarihi:

Mahkeme ‘ucube’yi TDK’ya soracak
Oluşturulma Tarihi: Eylül 11, 2013 08:54

HEYKELTRAŞ Mehmet Aksoy’un Kars’ta yıktırılan ‘İnsanlık Anıtı’ heykeli için “Ucube” dediği gerekçesiyle Başbakan Recep Tayip Erdoğan hakkında açtığı 100 bin TL’lik tazminat davasında mahkeme, ’ucube’nin anlamının Türk Dil Kurumu’na sorulmasına karar verdi.

Haberin Devamı

İstanbul 3’üncü Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görülen duruşmaya heykeltıraş Mehmet Aksoy’un avukatları Aslı Kazan ve Serdar Laçin ile Başbakan Erdoğan’ın avukatı Seçil Özkazanç katıldı.

Avukat Özkazanç, mahkemeye sunduğu iki sayfalık dilekçede dava konusu ‘ucube’ kelimesinin hakaret olup olmadığı ya da kişilik haklarının ihlal edilip edilmediği noktasında kimsenin mahkemeden daha ehil veya yetkili olamadığını belirterek bu konuya ilişkin tanık dinletilmesine dair alınan ara karadan vazgeçilmesini istedi. Aksoy’un avukatları Asli Kazan ve Serdar Laçin ise Başbakan Erdoğan’ın avukatının talebinin reddedilmesini istedi.

Mahkeme, TDK Başkanlığı’na yazı yazılarak Başbakan Erdoğan tarafından sarf edilen ‘ucube’ kelimesinin geniş olarak ve bir heykele karşı da sarf edilmesi halinde tenkit mi yoksa yerme amacıyla mı söylendiği ve hangi anlamları taşıdığının sorulmasına karar verdi. Başbakan Erdoğan’ın avukatı Özkazanç’ın tanık dinletilmesine ilişkin ara karardan vazgeçilmesine ilişkin talebi reddederek duruşmayı erteledi .

Haberin Devamı

100 BİN TL İSTEDİ
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 8 Ocak 2011’deki Kars mitinginde ‘İnsanlık Anıtı’ heykelini ‘ucube’ olarak adlandırmasının ardından heykeltıraş Mehmet Aksoy, avukatları aracılığıyla mahkemeye başvurarak 100 bin TL manevi tazminat davası açtı.

“ONURUMU KIRDI”
Heykeltıraş Aksoy, Başbakan Erdoğan’ın “Hasan Harakani türbesinin yanına bir ucube koymuşlar, garip bir şey dikmişler. Oradaki tüm vakıf eserlerinin, o sanatkarane eserlerin olduğu yerde böyle bir şey olması düşünülemez” sözleri ile aşağılayıcı, onur kırıcı ve kişilik haklarına saldırı niteliğinde sözler sarf ettiğini öne sürdü.

Dava dilekçesinde Aksoy’un, çağdaş Türk sanatının önde gelen uluslararası temsilcilerinden biri olduğu belirtilerek, Berlin’deki “Meçhul Asker Kaçağı Anıtı” ile İMKB ve İş Bankası Kuleleri girişindeki “Ayı/Boğa ve Kibele Çeşmesi”, Selçuk’taki “Kurtuluş Yolu Anıtı” eserlerinden bazıları olduğu kaydedildi. Kars’taki “İnsanlık Anıtı”nın yapımının da bizzat belediye tarafından istendiği, heykelin amacının “Kars’ın bulunduğu coğrafyada gerginlikleri, düşmanlıkları, savaşları bir barış ve dostluk düşüncesi etrafında ortadan kaldırma, barışa ilgiyi artırma bunun için de bir el uzatarak, insanları barışa çağırma” olarak belirlendiği vurgulandı.

Haberin Devamı

“ELEŞTİRİYE AÇIK OLMASI GEREKİR”
Başbakan Erdoğan’ın avukatı Ahmet Özel ise müvekkili adına mahkemeye sunduğu yanıt dilekçesinde “Heykelle ilgili ifadesinin özü, tamamen bulunuş yeri ve konumun abesliğinden kaynaklanmıştır. Politikacı ve sanatçıların eleştirilere açık olması gerekir” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!