Kuşadası 5.1’le sarsıldı

Güncelleme Tarihi:

Kuşadası 5.1’le sarsıldı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 28, 2024 07:00

Ege Denizi’nde, merkez üssü Kuşadası Körfezi olan Richter ölçeğine göre 5.1 büyüklüğünde deprem meydana geldi. İzmir’in yanı sıra Manisa'da da hissedilen deprem kısa süreli paniğe neden oldu.

Haberin Devamı

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Deprem Dairesi’nin merkez üssünü Ege Denizi’nde Kuşadası Körfezi olarak açıkladığı deprem dün saat 08.19’da oldu. İzmir’in Menderes ilçesinin 5.42 kilometre açığında, yerin 8.51 kilometre derinliğinde olan deprem kısa süreli paniğe neden oldu. Deprem İzmir’in yanı sıra Manisa’da da hissedildi. Depremde herhangi bir olumsuzluk yaşanmazken, ekiplerin bölgede saha çalışmalar sürüyor.

VALİ: OLUMSUZ BİR DURUM YOK

İzmir Valisi Süleyman Elban, 5.1 büyüklüğündeki depremle ilgili yazılı açıklama yaptı. Elban, “Ege Denizi Kuşadası Körfezi, Menderes merkezli olarak 08.19 itibarıyla meydana gelen 5.1 şiddetindeki deprem ile ilgili valiliğimize bildirilen bir olumsuzluk yoktur. Tüm hemşerilerimize geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum” dedi.  

Haberin Devamı

UZMAN GÖRÜŞÜ

KIRIKLARIN KESİŞME YERİNDE

Kuşadası 5.1’le sarsıldı

Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan:  “Bu deprem aslında Tuzla Kırığı’nın ikincil kırığı olan Klaros Ahmetbeyli’den Menderes ilçesine doğru uzanan ikincil kırığın; Küçük Menderes kırığının kuzey koluyla kesişme yerinde oldu. 4.4 ile başlayan depremler boyutunu 3 gündür arttırdı.  Bunlar durmayacak. Gelecek günlerde daha da büyüyerek, Anadolu’nun diri kırıkları boyunca yeni kırıkların olduğunu göreceğiz. Bu, beklenen İzmir depreminin ayak sesleri değil. Bu deprem yaşlı kırıklar üzerinde oldu. Yaşlı kırıklar daha büyük deprem üretmez. Onun için bu yerel depremdir.”

OLAĞAN BİR DEPREM

Kuşadası 5.1’le sarsıldı

Doç. Dr. Ökmen Sümer:  “Bu deprem can kayıplarına sebep olan 30 Ekim 2020 depreminin deformasyon alanı içerisinde, ana fay sisteminin kuzeyinde, Gümüldür fayının güneydoğu ucunda, 6-8 kilometre uzunluğunda yaklaşık doğu batı doğrultulu, kırılmamış bir fay parçasında gerçekleşti. Bu deformasyon alanında, bölgenin genel tektonik çatısına uygun, bu büyüklükte depremlerin gerçekleşmesi olağan bir durum. Bu depremler sarsıntı kaynaklı ufak salınımlar üretirler. Önümüzdeki dönemde 4 ya da 4.5 büyüklüğüne ulaşan artçıları olabilir.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!