Kurban kesilirken okunacak dua nedir? Kurban ne zaman kesilir?

Güncelleme Tarihi:

Kurban kesilirken okunacak dua nedir Kurban ne zaman kesilir
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 31, 2017 12:39

Kurban kesilirken okunacak dua, arefe günü araştırılmaya devam ediyor. Dini vecibelerin yerine getirileceği bayramın ilk günü kurban ne zaman kesilir sorusu, hayvanlarını kendileri kesmek isteyenlerin sorguladığı konular arasında yer aldı. İşte, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yayımladığı bilgilere göre kurban kesilirken okunacak dua nedir ve kurban ne zaman kesilir sorularının cevabı

Haberin Devamı

Kurban Bayramı'na artık saatler kaldı. Vatandaşlar kurban kesimi bir çok sorunun cevabını merak ediyor. Bu soruların en başında Kurban ne zaman kesilir sorusunun cevabı merak ediliyor. En az bu soru kadar merak edilen bir diğer konu da Kurban nasıl kesilmelidir? sorusunun cevabı.. İşte kurban kesimi hakkında merak edilenler

Kurban Ne Zaman Kesilir?

Kurban (udhiye), eyyâm-ı nahr (kurban kesme günleri) denilen Zilhicce ayının onuncu, on birinci ve on ikinci günleri kesilir. Kurban kesim vakti, bayram namazı kılınan yerlerde namaz kılındıktan sonra, bayram namazı kılınmayan yerlerde ise ikinci fecrin doğumundan sonra başlar; Zilhiccenin on ikinci günü (bayramın üçüncü günü) güneş batıncaya kadar devam eder. Bu geçen süre içinde gece ve gündüz kurban kesilebilir. Ancak kurbanların gündüz vakti kesilmesi daha uygundur. Diğer kurbanlarda (adak, akika, vb.) ise herhangi bir vakit söz konusu değildir.

Haberin Devamı

Vekâletle Kurban Kestirilebilir mi?

Kurbanı, kişi kendisi kesebileceği gibi, vekâlet yoluyla başkasına da kestirebilir. Zira kurban mal ile yapılan bir ibadettir; bu ibadetlerde ise vekâlet caizdir. Vekâlet yoluyla kurban kestiren kişi kendi bulunduğu yerde birisine vekâlet verebileceği gibi, başka bir yerdeki kişi veya kuruma da vekâlet verebilir. Vekâlet, sözlü veya yazılı olarak ya da telefon, internet, faks ve benzeri iletişim araçları ile verilebilir.

Kesim İşlemi Nasıl Yapılmalıdır?
Kurban edilecek hayvanın, kurban olma şartlarını taşıması, veteriner kontrolünden geçmesi son derece önemlidir. Kurban edilecek hayvanlar, eziyet edilmeden ve incitilmeden kesim yerine götürülmelidir. Kurban edilecek hayvan, kıbleye karşı yatırılıp ehil bir kimse tarafından kesilmeli, kesim işlemi süratli bir şekilde yerine getirilmeli, hayvana acı çektirilmemeli ve kanının iyice akması sağlanmalı, bu arada çevre temizliği ve hijyen için gerekli tedbirler alınmalıdır. Daha çabuk ve daha hesaplı olsun diyerek ibadet ruhuna yakışmayan görüntülere yol açılmamalıdır.

Kurban Kesilirken Okunacak Dua Nedir?

Haberin Devamı

Mümkünse kişi kendisi de kurbanı kesilirken hazır bulunmalıdır. Kurban kesmeye başlamadan önce tekbir getirilmelidir.

“Allahü ekber, Allahü ekber, lâ ilâhe illallahü vallahü ekber, Allahü ekber ve lillahilhamd.”

Sonra “Bismillâhi Allahü ekber” diyerek kurban kesilmelidir. Hayvan kesilmeden önce şu veya benzeri dualar okunur:

“Ben hakka yönelen birisi olarak yüzümü, gökleri ve yeri yaratana döndürdüm. Ben Allah’a ortak koşanlardan değilim.”  (En’am Suresi, 6/79)

“De ki: “Şüphesiz benim namazım, kurbanım, hayatım ve ölümüm hepsi âlemlerin Rabbi Allah içindir. O’nun hiçbir ortağı yoktur. İşte ben bununla emrolundum. Ben Müslümanların ilkiyim.” (En’am Suresi, 6/162-163) 

Haberin Devamı

“Allah’ım ben senden geldim ve sana döneceğim, Muhammed ve ümmetinden bunu kabul et.” (İbn Mâce, Edahi, 2)

 

 

BAKMADAN GEÇME!