Kurban kesim vakti ne zaman başlar ve biter?

Güncelleme Tarihi:

Kurban kesim vakti ne zaman başlar ve biter
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 10, 2019 16:05

Kurban Bayramı'nda kurban kesimi için hazırlıklarını tamamlayan vatandaşlar, kurban kesim vakti ile ilgili bilgileri araştırmaya başladı. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın bu hususta vermiş olduğu cevabı öğrenen kişiler, kurban kesimi için yapılacak işlemleri tamamlayacak. Peki, Kurban kesim vakti ne zaman başlar ve biter? İşte, o konu hakkında merak edilen bilgiler.

Haberin Devamı

Dört gün sürecek Kurban Bayramı yarın idrak edilemeye başlanacak. Bayram süresince kurban ibadetlerini yerine getirmek isteyen pek çok vatandaş, 'Kurban kesim vakti ne zaman başlar ve biter?' sorusuna yanıt arıyor. İşte, konu hakkında Diyanet'in yanıtı...

Kurban kesim vakti, bayram namazı kılınan yerlerde bayram namazı kılındıktan sonra; bayram namazı kılınmayan yerlerde ise, fecirden (sabah namazı vakti girdikten) sonra başlar. Hanefîlere göre bayramın 3. günü akşamına kadar devam eder (Merğînânî, el-Hidâye, VII, 154). Bu süre içinde gece ve gündüz kurban kesilebilir. Ancak kurbanların gündüz kesilmesi daha uygundur. Şâfiîlere göre ise 4. günü gün batımına kadar kesilebilir (Şirbînî, Muğni’l-muhtâc, IV, 383; İbn Rüşd, Bidâye, I, 436).

KİMLER KURBAN KESMEKLE YÜKÜMLÜDÜR?

Haberin Devamı

Kurban kesmek, akıl sağlığı yerinde, büluğa ermiş (ergen olmuş), dinen zengin sayılacak kadar mal varlığına sahip ve mukim olan her müslümanın yerine getireceği malî bir ibadettir (Merğînânî, el-Hidâye, VII, 148). Temel ihtiyaçlarından ve borcundan başka 80.18 gr altın veya değerinde para ya da eşyaya sahip olan kimselerin kurban kesmesi gerekir (Mevsılî, el-İhtiyâr, IV, 252-256; İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, IX, 452-453). Ayrıca kurban mükellefiyeti için aranan nisabın üzerinden, zekâtın aksine bir yıl geçmesi şart değildir.

BAKMADAN GEÇME!