Küçükçekmece’de Ender Doğal Sit

Güncelleme Tarihi:

Küçükçekmece’de Ender Doğal Sit
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 13, 1999 00:00

Haberin Devamı

İstanbul 2 No'lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunun Ocak 1995'teki kararının ardından Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu, 18 Haziran 1999 günü Küçükçekmece Belediyesi'ne gönderdiği 647 sayılı kararla, uygulamanın başlatılmasını istedi.

Küçükçekmece Gölü çevresinde 10 mahalle ve 1 köyü kapsayan, Bahçeşehir'in tümü, Avcılar ve Esenyurt'un bir bölümünden Terkos gölüne kadar uzanan yaklaşık 400 kilometrekarelik alan içinde 'Ender Doğal Sit Alanı' oluşturulacak. Bu arada karar ilçe ve çevresinde karmaşa yarattı. İlçe sakinleri, evlerini onaramamaktan ve çivi çakamamaktan yakındılar.

Cumhuriyet mahallesinde oturan ve bin 100 metrekarelik arsadaki iki katlı evini yıkarak, yerine yenisini yapmak isteyen Süreyya Fidan, mülkiyet hakkını kullanamamaktan yakındı. Fidan, ‘‘Ben buraya 30 yıl önce ev yaptım. Her türlü vergimi verdim. Burada binlerce konut yapıldı ve ben kendi konutumun yerine yenisini yapamıyorum’’ diyerek dert yandı.

Karar geldi

İstanbul 2 No'lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunun Ocak 1995'teki kararının ardından Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu, 18 Haziran 1999 günü Küçükçekmece Belediyesi'ne gönderdiği 647 sayılı kararla, uygulamanın başlatılmasını istedi. Küçükçekmece Belediye Başkanı Halidun Özbatur, Cumhuriyet, Cennet, Fatih mahallelerinin de aralarında bulunduğu 10 mahalleyi de kapsayan uygulamanın, yalnız ilçeleri için değil, İstanbul'un da ihtiyacı olduğunu vurguladı. Özbatur, gölün korunmasının yanında Kayabaşı Köyü'nden, Terkos Gölü Durusu kesimine kadar olan bölgede yetiştiği belirlenen ve mide hastalıklarına iyi geldiği ileri sürülen endomik bitkilerin de koruma kapsamına alınacağını vurguladı.

İlçenin yüzde 70'i

Kurul kararını uygulamaya başlamaları nedeniyle Küçükçekmece ilçesinin yüzde 70'ini kapsayan bir alanda yapılaşmaya izin vermediklerini belirten Özbatur, ‘‘Vatandaşlarımız, inşaat ruhsatı almak için bize başvuruyorlar ancak, kurul kararı nedeniyle ruhsat veremiyoruz. Bu en az bir yıl böyle devam edecek. Ama daha önceki belediye başkanı döneminde ruhsat alanlar inşaatlarına devam edebilecek’’ dedi.

Yapılaşma için önce İlçe Belediye Meclisi, sonra Büyükşehir Belediye Meclisi ve son olarak da Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu tarafından onay verilmesi gerektiğine, bunun da çok uzun zaman alacağına dikkat çeken Özbatur, bu süreçte vatandaşların haklarını koruyabilmek için ellerinden geleni yaptıklarını söyledi. Özbatur, ‘‘2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıkları Kanunu'nun 17'nci maddesinin 'Geçici yapılanma şartları'nı kullanabilmek için girişimlerimiz var. Kurul bu maddeyi kullanmamıza izin verirse vatandaşlarımızın istemlerine belediye meclisimizin kararlarıyla çok kısa sürede yanıt verebileceğiz. Amacımız bu konuyu bir an önce netleştirmek, aksi halde ilçemizde yapılaşma hayal olacak’’ dedi.

Cumhuriyet mahallesinde 1100 metrekarelik arsadaki iki katlı evini yıkmak ve yerine yenisini yapmak isteyen Süreyya Fidan ise haksız bir uygulamayla karşı karşıya olduklarını söyledi. Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun daha önce nerede olduğunu soran Fidan, ‘‘Mülkiyet hakkımı kullanamıyorum. Ben buraya 30 yıl önce ev yapmışım, her türlü vergimi vermişim, burada binlerce konut yapılmış ve ben kendi konutumun yerine yeni bir inşaat yapamıyorum. Madem ki burası SİT alanı yapılacaktı, niye önceden tedbirleri alınmadı? Şimdi Küçükçekmece bir şehir oldu. Burada neyi koruyacaklar?’’ dedi.

Fatih Mahallesi Cami Sokak'ta yıllar önce bir inşaat kazısı sırasında tarihi kolonların bulunduğunu vurgulayan Fidan, ‘‘Burada inşaat yapımını tarihi eser nedeniyle durdurdular. Ancak, burası 6 metre derinliğinde bir çukur kalınca içerisi su doldu ve bataklık gibi oldu. Bu tarihi eseri bu şekilde mi koruyacaklar? İddia edildiği gibi göl çevresini korumak istiyorlarsa bu eserleri de kurtarsınlar’’ dedi.

Küçükçekmeceli inşaat mühendisi Solmaz Aslan ise yapılaşma yasağının başlaması nedeniyle işlerinde azalma olduğunu, birçok işçinin işsiz kaldığını, bölgede inşaat malzemeleri satan dükkanların sıkıntı yaşamaya başladığını vurguladı. Aslan, ‘‘Korunacak alan için belediyeye her türlü maddi manevi yardıma hazırız ama ilçemizdeki yapılanma dikkate alındığında bunun daha kısıtlı bir bölgede yer alması gerektiğine inanıyorum’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!