Kriz Ankara’yı ayağa kaldırdı

Güncelleme Tarihi:

Kriz Ankara’yı ayağa kaldırdı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 01, 2010 00:00

Türkiye dün sabaha karşı İsrail’in, Gazze’ye insani yardım götüren gemilere yönelik silahlı saldırısıyla sarsıldı.

Haberin Devamı

 

İSRAİL KONSOLOSLUĞU ÖNÜNDE BÜYÜK ÖFKE / WEB TV,

İŞTE O SICAK SAATLERİN TAMAMI / WEB TV 

SALDIRI ANINDAN İLK KARELER           
               
İŞTE SALDIRI ANI / WEB TV 

SALDIRIDAN ÖNCE GEMİNİN İÇİNDEN FOTOĞRAFLAR

Dışişleri alarma geçerken, Başbakanlık’ta Bülent Arınç başkanlığında iki toplantı yapıldı, Tel Aviv Büyükelçisi Oğuz Çelikkol Ankara’ya çağrıldı. İşte Ankara’da dün yaşanan kritik saatler:

İsrail güçleri, Mavi Marmara gemisine havadan ve denizden baskın yaparak, sivillerin üzerine kurşun yağdırdı. Saldırıdan kısa bir süre sonra gemilerle irtibat da kesildi. Ölü ve yaralı sayısı, İsrail televizyonlarından takip edildi. Tel Aviv Büyükelçisi Oğuz Çelikkol’a, acilen İsrail Dışişleri Bakanlığı’na giderek, olayı protesto etmesi talimatı verildi.

İsrail’in Ankara Büyükelçisi Gabby Levy, “izahat için” Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı. İstanbul’daki İsrail Başkonsolosluğu ve İsrail’in Ankara Büyükelçiliği önünde saldırıyı protesto eden göstericiler toplanmaya başladı.

Başbakan Vekili Bülent Arınç başkanlığında Başbakanlık Merkez Bina’da acil toplantı yapıldı. İki saat süren toplantıya İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala, Genelkurmay Harekât Başkanı Korgeneral Mehmet Eröz ve Deniz Kuvvetleri Kurmay Başkanı Koramiral Nusret Güner ile ilgili bürokratlar katıldı.

Dışişleri Bakanlığı’nda oluşturulan kriz masası ilk resmi yazılı açıklamayı yaptı. Açıklama şöyle: “İsrail masum sivilleri hedef alarak, insan hayatını ve barışçı girişimleri hiçe saydığını açık bir biçimde bir kez daha göstermiştir. İsrail’in bu insanlık dışı uygulamalarını şiddetle kınıyoruz. Açık denizlerde gerçekleşmiş, uluslararası hukukun ağır bir ihlalini teşkil eden bu müessif olay ilişkilerimizde telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğurabilecektir.”
Dışişleri Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu da başka bir görev için yurtdışında bulunduğu için devreye Müsteşar Vekili Ünal Çeviköz girdi. Davutoğlu, uçakta olduğu için kendisiyle irtibat kurulamadı. Ankara, kısıtlı bilgiler doğrultusunda ölenler olduğu bilgisine ulaştı. Çeviköz, Müsteşar Yardımcısı Halit Çevik ile bakanlığa geldi.

İsrail’in Ankara Büyükelçisi Gabby Levy, 10.20’de bakanlığa geldi. 20 dakika kalan Levy’ye notadan daha sert sözlü uyarıda bulunuldu.
Mısır’da bulunan Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ temaslarını yarıda keserek, öğle saatlerinde Ankara’ya geldi.
Dışişleri Bakanı Davutoğlu ve Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak ile telefonla görüştü.
Arınç başkanlığında ikinci toplantıya İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Adalet Bakanı Ergin, Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve İçişleri Müsteşarı Osman Güneş katıldı. Başbakanlığa Vecdi Gönül de geldi.
ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile görüşmek amacıyla Brezilya’dan Washington’a giden Dışişleri Bakanı Davutoğlu, havada rotasını BM Güvenlik Konseyi’ni toplantıya çağırmak üzere New York’a çevirdi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, çok sert bir yazılı açıklama yaptı.
Bülent Arınç, Başbakanlık Merkez Bina’da basın toplantısı düzenledi, büyükelçinin geri çağrıldığını açıkladı.
Başbakan Erdoğan, Şili’deki programını iptal ederek yurda dönme kararı aldı.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, telefonla arayan Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile görüştü. İki lider İsrail’in saldırısını “uluslararası korsanlık” olarak niteledi.

BM Güvenlik Konseyi, AB ve İKÖ üyesi ülkelerin büyükelçileri Dışişleri Bakanlığı’na geldi. Elçilerinden Türkiye’nin mesajını ülkelerine iletmeleri istendi.
Başbakan Erdoğan, Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas ile telefon görüşmesi yaptı.
Cumhurbaşkanı Gül, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile görüştü.
Başbakan Erdoğan, Almanya Başbakanı Angela Merkel’le telefonla görüşüp süreci değerlendirdi. TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin de Sırbistan gezisini iptal etti.

Lübnan Başbakanı Saad Hariri, Cumhurbaşkanı Gül’ü aradı.
Başbakan Erdoğan, Şili’den ayrılmadan önce basın açıklaması yaptı.

Haberin Devamı

 

Haberin Devamı

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!