Dışişleri: İsrail sonuçlarına katlanacak

Güncelleme Tarihi:

Dışişleri: İsrail sonuçlarına katlanacak
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2010 07:22

İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere düzenlediği operasyon dünyada büyük yankı uyandırdı. Dışişleri Bakanlığı, olayı en ağır şekilde protesto ettiğini duyurarak İsrail Büyükelçisi Gabi Levy'yi bakanlığa çağırırken, Avrupa Birliği de soruşturma talep etti. Uzmanlar ise İsrail'in bu hareketiyle Türkiye'ye ders vermek istediğini söyledi.

Haberin Devamı

    

     

DÜNYA İSRAİL'İ PROTESTO EDİYOR- FOTO GALERİ 

İSRAİL'E TAKSİM'DE PROTESTO / FOTO GALERİ      

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI:           

Gazze halkına insani yardım ulaştırmak arzusunu taşıyan ve aralarında yaşlı, kadın ve çocukların da bulunduğu çok sayıda ülkeden sivillere karşı İsrail Savunma Kuvvetleri tarafından güç kullanılması sonucunda, elde edilen ilk bilgilere göre en az iki kişinin hayatını kaybetmiş ve 30’dan fazla kişinin yaralanmış olmasını en ağır şekilde protesto ediyoruz.    

 

Haberin Devamı

İsrail masum sivilleri hedef alarak, insan hayatını ve barışçı girişimleri hiçe saydığını açık bir biçimde bir kez daha göstermiştir. İsrail’in bu insanlık dışı uygulamalarını şiddetle kınıyoruz. Açık denizlerde gerçekleşmiş, uluslararası hukukun ağır bir ihlalini teşkil eden bu müessif olay ilişkilerimizde telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğurabilecektir.

 

Tel Aviv Büyükelçiliğimiz tarafından sürdürülen girişimlerin yanısıra Bakanlığımıza davet edilen İsrail’in Ankara Büyükelçisi nezdinde bu kabul edilemez olay kuvvetle kınanmakta ve kendisinden acilen izahat talep edilmektedir.

 

Gerekçe ne olursa olsun, yalnızca barışçı faaliyetlerde bulunan sivillere karşı bu tür hareketlerin kabulü mümkün değildir. İsrail’in uluslararası hukukun ihlalini teşkil eden bu davranışının sonuçlarına katlanması gerekecektir.

 

Hayatını kaybedenlere Tanrıdan rahmet, kederli ailelerine başsağlığı ve sabır diliyor, yaralananlara acil şifa dileklerimizi iletiyoruz.

 

Haberin Devamı

DEVLET BAKANI VE BAŞMÜZAKERECİ EGEMEN BAĞIŞ
Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, resmi temaslarda bulunmak üzere geldiği İtalya’nın başkenti Roma’da, Dışişleri Bakanı Franco Frattini’yle görüştü. Bakan Bağış, İsrail’in barış gemisine düzenlediği operasyonla ilgili, “Bu olayı şiddetle kınıyorum. Bu devletin yapacağı bir işlem değildir” yorumunu yaptı.

 İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini ile Bakan Egemen Bağış’ın Dışişleri Bakanlığı binasında gerçekleştirilen ikili görüşmelerinden önce basının görüntü almalarına izin verildi. Bu sırada Franco Frattini, terör saldırısından ötürü şok yaşadıklarını ve üzüntü duyduklarını belirtti. Bunun üzerine Egemen Bağış, “Hangi saldırıdan bahsediyorsunuz?” diye sordu. Frattini ise “Hem İskenderun’dakinden hem de İsraille ilgili olandan” diye yanıtladı.

 

Haberin Devamı

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER GENEL SEKRETLERİ BAN KI-MUN

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Gazze’ye yardım taşıyan gemilerde ölenler ve yaralananlar hakkındaki haberlerden şoke olmuş durumdayım. Bu şiddeti kınıyorum. Bu kan dökümünün tam olarak nasıl yaşandığını belirlemek için tam bir soruşturma yapılması hayati önem taşımaktadır. İsrail’in en kısa zamanda tam bir açıklama yapması gerektiğine inanıyorum.

 

BEYAZ SARAY

Beyaz Saray, ABD'nin Gazze'ye yardım taşıyan gemilere İsrail'in düzenlediği askeri operasyonda can kaybı ve yaralılar olması dolayısıyla derin üzüntü duyduğunu açıkladı.

Beyaz Saray sözcüsü William Burton, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "ABD, can kaybı ve yaralılar olmasından derin bir şekilde üzüntü duyuyor, şu anda bu trajediye yol açan koşulları anlamaya çalışıyoruz" dedi.

ÇİN

Haberin Devamı

Çin, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısını kınadı.Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ma Caoşü, yaptığı açıklamada, "ciddi kayıplara yol açmış olan bu saldırıdan şoke olduklarını" belirtti.Sözcü, İsrail'in gemilere saldırısını "kınadıklarını" ifade etti.     

 AVRUPA BİRLİĞİ

Avrupa Birliği olarak bu olayın meydana geldiği şartlarla ilgili tam bir soruşturma açılmasını talep ediyoruz. Gazze'ye ve gazze'den insani yardım, ticari mal ve insanların geçişine hızlı, koşulsuz ve sürdürülebilir bir şekilde açılmasını istiyoruz."

 

Bununla birlikte, Avrupa Birliği Dışişleri Bakanı Catherine Ashton, İsrailli yetkililerden Gazze’ye yardım götüren küçük gemisi filosuna yapılan ve 10 kişinin hayatını kaybettiği saldırıyı sorgulamaya almasını talep etti.

 

Haberin Devamı

AB Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, Ashton’ın saldırıda hayatını kaybeden ve yaralanan aktivistlerin yakınlarının acılarını paylaştığını söyledi ve olayı bu duruma getiren bu gelişmelerin detaylı bir şekilde incelenmesini talep ettiğini belirtti.

 

Avrupa Birliği büyükelçileri Gazze’ye yardım götüren filoya yapılan saldırının ardından acil toplanma kararı aldı.

 

İRAN

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, İsrail’in Gazze Şeridi’ne yardım götüren gemilere saldırmasını ve saldırıda 10 kişinin hayatını kaybetmesini “insanlık dışı bir olay” olarak tanımladı ve bu olayın İsrail’i ölüme götüreceğine dikkat çekti.

 

Konuşmalarında sık sık İsrail hükümetinin sonunun geleceğine vurgu yapan Ahmedinejad “Siyonist rejimin Filistinlilere karşı gerçekleştirdikleri insanlık dışı saldırı ve İsrail’in gücünü göstermek çok Siyonist rejiminin bütün zayıflığını gözler önüne sermiştir” dedi.

 

 

İNGİLTERE

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, Gazze’ye doğru yol alan yardım filosuna yapılan saldırıda hayatını kaybedenler için çok üzüldüğünü belirtti ve İsrail konusunda acil olarak devreye girilmesi gerektiğini belirtti.

 

İngiltere'de savaş karşıtı ve Filistin yanlısı gir grup, İsrail Ordusu'nun ‘Rotamız Filistin Yükümüz İnsani Yardım Kampanyası' kapsamında Gazze'ye doğru seyreden ve önderliğini Türk Mavi Marmara'nın yaptığı gemilere yapılan saldırıları protesto etmek amacıyla 10 Dawning Street (Başbakanlık konutu) önünde protesto gösterisi yapacaklarını duyurdu.

 

Başbakanlık konutu önünde saat 13.00’de başlacak protesto gösterisine ülke genelinde 50’den fazla derneğin destek vermesi bekleniyor.

İngiliz polisi, başbakanlık konutu önünde yapılacak protesto gösterisi nedeniyle yoğun güvenlik önlemleri alıyor. İngiltere’nin İsrail Büyükelçiliği önünde de güvenlik önlemleri arttırıldı.

TONY BLAİR- ESKİ İNGİLTERE BAŞBAKANI

Avrupa Birliği, Birleşmiş Milletler, ABD ve Rusya’dan oluşan Ortadoğu Dörtlüsü’nün resmi temsilcisi ve İngiltere eski Başbakanı Tony Blair: trajik can kayıplarından dolayı duyduğum derin üzüntüyü ve yaşadığım şoku ifade etmek istiyorum. Görünen o ki yaşananlarla ilgili kapsamlı bir soruşturma yapılması gerekiyor. Bir kez Gazze’deki insanlara yardım etmek ve şu anki durumda yaşanan zorluk ve trajediden kaçınmak için daha farklı ve daha iyi bir yola ihtiyaç duyduğumuz yönündeki görüşümü yineliyorum.

 

YUNANİSTAN

Yunanistan ordusundan yapılan açıklamada, Gazze gemisine yapılan saldırıyı protesto etmek için İsrail’le yapılan askeri tatbikatın sona erdiği belirtildi.

 

Bununla birlikte, Atina hükümeti saldırının ardından İsrail Hava Kuvvetleri Komutanı ile yapılacak görüşmeyi iptal etti.

 

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı'ndan bir sözcü, İsrailli yetkililerden, gemilerde yer alan 34 Yunanlıya yönelik herhangi bir ölüm haberi almadıklarını belirtti.

 

Diğer yandan Yunanistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Dimitri Druças, Gazze'ye yardım götüren gemilere İsrail'in düzenlediği askeri operasyon için, “Bu derecede şiddet haklı gösterilemez” açıklamasında bulundu.

Druças, “Atina'nın şiddet olaylarını kınadığını” bildirdiği açıklamasında, Atina'nın şu anki önceliğinin Yunan vatandaşlarının güvenliği ve güvenli bir şekilde ülkeye geri dönmeleri olduğunu kaydetti.

Yunanistan'ın AB ile sıkı işbirliği içinde olduğunun altını çizen Druças, İsrail hükümetinin konuya ilişkin bilgi vermekle yükümlü olduğunu söyledi.

İsrail'in Atina Büyükelçisi ile biraraya geldiğini belirten Bakan Yardımcısı, görüşmede 3 Haziranda bitmesi beklenen Yunanistan-İsrail ortak tatbikatının bugün itibariyle sonlandırıldığını açıkladığını aktardı.

KIBRIS

Kıbrıs Rum Kesimi, kara sularının kuzeyinden Gazze’ye giden yardım filosunun İsrail ordusunun saldırısına uğramasının ardından, İsrail büyükelçisini geri çağırdı.

 

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Dışişleri Bakanlığı genel sekreteri, İsrail büyükelçisini Lefkoşa’ya geri çağırdı ve olaylar konusunda resmi açıklama yapmasını istedi” dedi.

 

ALMANYA

Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, “İsrail Ordusu’nun Gazze Şeridi’ne yardım götüren gemilere yaptığı saldırıda 10 kişinin hayatını kaybetmesinden dolayı çok üzgün olduğunu belirtti.

 

AFP’ye konuşan Westerwelle, “Dün gece Gazze açıklarında gerçekleşen olaylardan dolayı büyük üzüntü içindeyim. Dışişleri Bakanlığı’nın saldırıyı bütün detayları incelemeye aldığını belirtti.

 

Alman Sol Parti sözcüsü, ,Gazze'ye yardım götüren gemilerden birinde Federal Meclis üyeleri İnge Höger veAnnette Groth'un bulunduğunu, ancak milletvekilleri ile şimdiye kadar bağlantıkurulmadığını söyledi.

 

FRANSA

Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, İsrail’in Gazze’ye giden yardım gemilerine düzenlediği saldırının “son derece şok edici” olduğunu söyledi ve soruşturma talep ettiklerini belirtti.

 

Fransa Devlet Başkanı Nicolas Sarkozy de yaptığı açıklamada İsrail’i “orantısız güç kullanmak”la suçladı. Elysée Sarayı’ndan yapılan açıklamada Sarkozy’nin “orantısız güç kullanımını kınadığı ve bütün kurbanların ailelerine başsağlığı dilediği” ifade edildi. Açıklamada, “Barış sürecini yeniden başlatmanın ne kadar acil olduğunu gösteren bu trajedinin detayları her yönüyle aydınlatılmalıdır” denildi.

 

İSPANYA

İspanya'nın AB ile ilişkilerden sorumlu Devlet Sekreteri Diego Lopes Garrido, Gazze'ye insani yardım götürürken İsrail askerlerinin saldırısına uğrayan gemilerde bulunan 3 İspanyol vatandaşının durumlarının iyi olduğunu bildirdi.

Garrido, biri gazeteci, ikisi sivil toplum örgütü üyesi olan 3 İspanyol vatandaşının saldırıda yara almadığına ve iyi durumda olduğuna ilişkin bilgi aldıklarını söyledi.

Öte yandan İspanyol hükümetinin yazılı açıklamasında saldırı kınanırken, İsrail askerlerinin orantısız güç kullandığına işaret edildi.

İsrail hükümetinin soruşturma başlatarak sorumluları ortaya çıkarması gerektiği kaydedilen açıklamada, Gazze'ye uygulanan ablukanın kaldırılması istendi.

İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero da gazetecilerin sorularını yanıtlarken, İsrail'in saldırısını "endişe verici ve ciddi" olarak nitelendirdi.

Bu arada İsrail'in Madrid Büyükelçisi Rafael Schultz'un Dışişleri Bakanlığına çağrıldığı ve bakanlık yetkililerinin bir saat süren görüşmede kendisine saldırının Orta Doğu barış sürecine sert darbe vurduğunu belirttikleri kaydedildi.

İTALYA

İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini: İsrail’in filoya yaptığı baskında sivillerin hayatını kaybetmesini esefle kınadığını söyledi ve gerçeklerin ortaya çıkması için AB tarafından soruşturma başlatılması çağrısında bulundu.

 RUSYA

Rusya Dışişleri Bakanlığı Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Gazze'ye yardım götüren filoya düzenlenen ölümcül İsrail baskınının uluslararası yasaların "kabaca ihlal edilmesi" olduğunu belirterek kınadı ve yaşanan olayın açığa kavuşturulması çağrısında bulundu.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısını kınayarak, sivillere yönelik saldırının ve açık denizdeki gemilere el konulmasınını uluslararası hukuk normlarının net bir ihlali olduğunu açıkladı.

Rusya Dışişleri Bakanlığının internet sitesinde yayımlanan yazılı açıklamada, Gazze Şeridi'ne ablukayı aşmak için Türk girişimiyle 6 gemilik bir filo oluşturulduğu, filoda 10 ton insani yardım malzemesinin yanı sıra insan hakları savunucuları ve sivil toplum örgütleri temsilcilerinin bulunduğu hatırlatıldı. 

İSVEÇ

İsveç, Gazze’nin filoya yaptığı baskının ardından İsrail büyükelçisini görüşme için çağırdı.

 

HOLLANDA

Hollanda, İsrail'in Gazze'ye yardım taşıyan uluslararası filoya düzenlediği baskın konusunda İsrail büyükelçisinden "açıklama" yapmasını ve bir soruşturma açılmasını isteyeceğini bildirdi.

Hollanda Dışişleri Bakanı Maxime Verhagen yayınladığı açıklamada, İsrail'in Lahey büyükelçisinden bugün açıklama isteyeceğini belirterek, "Bu kadar kişinin ölmesinden büyük şaşkınlık duydum. Hollanda, bunun nasıl meydana geldiğini belirleyecek açık bir soruşturma başlatılmasını istiyor" dedi.

Hollanda Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Bart Rijs de, gemilerde Hollandalı olup olmadığını bilmediğini söyledi.     

AVUSTURYA

Avusturya Dışişleri Bakanlığı, Gazze yardım filosuna yapılan saldırıyı açıklaması için büyükelçisini görüşme için çağırdı.

 

Avusturya Dışişleri Bakanı Michael Spindelegger’in İsrail büyükelçisini yaşananları izah etmesi için görüşmeye davet ettiği belirtildi.

İRLANDA

İrlanda DışişleriBakanı Michael Martin, İsrail’in Gazze’ye yardım götüren gemilere yaptığı saldırıyı kınadı ve “bunun kabul edilemez bir tepki olduğunu” belirtti.

 

Martin, “Türk gemisine yapılan saldırıya yönelik haberlerinden son derece tedirginiz” dedi.

 

Küçük filoda yer alan sekiz İrlandalı ve bir Türk kökenli İrlandalının güvende olduklarını teyit etmeye çalıştıklarını belirtti.

 

Martin, “Ölü sayısının 15’e, yaralı sayısının ise 50’ye yükseldiğine yönelik gelen haberler İsrail ordusunun insani bir girişime yönelik gerçekleştirdiği saldırıyı tamamen kabul edilemez kılıyor” dedi.

 

BELÇİKA

Belçika Dışişleri Bakanı Steven Vaneckere, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere "oldukça orantısız" saldırıda bulunduğunu söyledi.Belçika devlet kanalına konuşan Vaneckere, İsrail'in bu ölçüde ağır güç kullanmayı tercih etmesinin "son derece üzüntü verici olduğunu" ifade etti.

 

Saldırı anında yaşananlarla ilgili daha fazla bilgiye ihtiyaç duyduğunu belirten Vaneckere, İsrail'in barış içinde yaşaması gerektiğini vurguladı.

 

NORVEÇ

Norveç Başbakanı Jens Stoltenberg, Gazze’ye giden yardım filosuna yapılan saldırının ardından, İsrail büyükelçisini görüşmeye çağırdı. Stoltenberg aynı zamanda, Norveç hükümetinin bu saldırıyla sarsıldığını da belirtti.

 

DANİMARKA

Danimarka DışişleriBakanlığı’ndan gelen açıklamada, ülke İsrail Büyükelçisi’ni görüşmeye davet ettiği belirtildi.

 

KANADA
Kanada Başbakanı Stephen Harper,  İsrail'in Gazze'ye uluslararası yardım taşıyan gemilere müdahalesinin neden  olduğu can kayıpları ve yaralanmalardan ülkesinin büyük üzüntü duyduğunu  bildirdi.

 

Harper yayınladığı açıklamada, "Nelerin olup bittiğini aydınlatabilmek  amacıyla daha fazla bilgi toplamaya çalıştıklarını" belirtti.

 

POLONYA     
Polonya da yardım gemilerine kanlı saldırıyla ilgili "bağımsız bir  araştırma" yapılması çağrısında bulundu.

Polonya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "İsrail'i bağımsız  bir soruşturma düzenleyerek olup bitenleri aydınlığa kavuşturmaya çağırıyoruz"  denildi.

 

LÜBNAN

 Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Süleyman, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısını "insanlığa karşı bir suç" olarak nitelendirdi.

Cumhurbaşkanı Süleyman, yaptığı açıklamada, İsrail'in gemilerdeki ölümlerden sorumlu olduğunu belirtti ve uluslararası kuruluşları tepki göstermeye çağırdı. Süleyman, BM Güvenlik Konseyinin de hemen toplantıya çağrılmasını istedi.

Lübnan Başbakanı Saad Hariri: Hariri, İsrail’in Gazze’ye yardım götüren filoya yaptığı baskını “tehlikeli ve çılgınca” olarak nitelendirdi. Hariri açıklamasında “Yardım konvoyuna yapılan İsrail saldırısı, bölgedeki tansiyonu yükseltecek tehlikeli ve çılgınca bir adımdır. Lübnan bu saldırıyı kınıyor ve uluslararası kamuoyuna, özellikle de büyük güçlere insan haklarının sürekli ihlalinin ve uluslararası barışa yapılan tehditlerin sona erdirilmesi konusunda harekete geçmesi çağrısında bulunuyor” dedi.

Diğer yandan Lübnan’daki binlerce Filistinli göçmen, ülke genelinde büyük çaplı gösteriler düzenledi. Ellerinde Filistin bayrakları taşıyan göstericiler, “Uluslararası toplum nerede? İnsan hakları nerede?” diye bağırdı.

 

HİZBULLAH

Hizbullah, Gazze Şeridi’ne doğru yol alan gemilere yapılan saldırı sonrasında 10 kişinin hayatını kaybetmesini bir terörist saldırı olarak tanımladı ve uluslararası bir cezayı gerektirdiğine dikkat çekti.

ÜRDÜN

Ürdün’de, 2 binden fazla kişi, İsrail’in Gazze’ye yardım götüren küçük filoya düzenlediği kanlı saldırıyı protesto etmek için Başkenti Amman’da protesto gösterisi düzenledi.

 

Ellerinde Ürdün ve Filistin bayrakları taşıyan göstericiler arasında İslamcı muhalifler de yer aldı ve şehir merkezinden Başbakanlık binasına kadar yürüdü. Gösteride herhangi bir taşkınlık yaşanmadı.

 

MISIR

Mısır devlet televizyonun bildirdiğine göre,  İsrail Kahire Büyükelçisi’ni operasyonla ilgili görüşmeler için davet etti.

 

PAKİSTAN:

Pakistan Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureyşi, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısını, "uluslararası hukukun ihlali" sözleriyle değerlendirdi.

Kureyşi, konuyla ilgili olarak gazetecilere yaptığı açıklamada, BM Güvenlik Konseyi, İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) ve Arap Birliğinin acilen toplanarak, İsrail'e gerekli cevabı vermesini istediklerini belirterek, Pakistan'ın uluslararası kuruluşlarda üzerine düşeni yapacağını söyledi.

Bu saldırının sadece Türk halkına yönelik olmadığını, aynı zamanda uluslararası topluma bir tehdit olduğunu ifade eden Kureyşi, uluslararası toplumun İsrail'e gereken cevabı en kısa zamanda vermesi gerektiğini kaydetti.

 KAZAKİSTAN

Kazakistan, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısıyla ilgili olarak, taraflara "sükunet" tavsiyesinde bulundu.

Kazakistan Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, “Kazakistan Cumhuriyeti olarak olayların daha da büyümemesi için tüm taraflara sükunetle hareket etmeyi tavsiye ediyor ve bu trajik olayla ilgili soruşturma yapılmasını desteliyoruz”denildi.

İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısının “derin üzüntü” ile karşılandığı kaydedilen açıklamada, hayatını kaybedenlerin yakınlarına baş sağlığı, yaralılara acil şifa dileğinde bulunuldu.

Açıklamada, Kazakistan'ın da Gazze'ye insani yardım sağlamayı düşündüğü kaydedildi.

İSMAİL HANİYE - HAMAS BAŞBAKANI

Gazze'deki Hamas hükümetinin lideri İsmail Haniye, İsrail güçlerinin Gazze'ye yardım getiren gemilere müdahalesini kınadı.

 

Haniye, İsrail'in, “Rotamız Filistin Yükümüz İnsani Yardım” kampanyası kapsamında Gazze'ye insani yardım malzemesi götüren 6 gemilik filoya İsrail'in müdahalesini “acımasız bir saldırı” olarak niteledi.

 

Haniye, basına yaptığı açıklamada, "BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon'u, bu gemilerde bulunan dayanışma gruplarını korumak ve Gazze'ye güvenle gelmelerini sağlamak konusunda sorumluluklarını üstlenmeye çağırıyoruz" diye konuştu.

 

BEŞAR ESAD - SURİYE DEVLET BAŞKANI VE SAAD HARİRİ - LÜBNAN BAŞBAKANI
Suriye ve Lübnan, sabah saatlerinde İsrail tarafından işlenen canavarca suçu en güçlü ifadelerle kınamaktadır. İsrail’in işlediği suçlar ile en temel insan haklarını ihlal etmesi ve uluslararası yasaları tehdit etmesi Ortadoğu’yu bu koşullar altında bölgeyle sınırlı kalmayacak bir savaşın içine çekmektedir. Arap Birliği, İslam Konferansı Örgütü ve BM Güvenlik Konseyi’ni acilen eyleme geçip İsrail’in suçlarına son verecek etkili önlemler almaya çağırdı.

 

İSLAM KONFERANSI TEŞKİLATI

İslam Konferansı Teşkilatı (İKT), İsrail’in Gazze’ye yardım götüren gemilere saldırısını kınadı.

 

Brezilya'nın Rio de Janeiro kentinde Medeniyetler İttifakı'nın 3.forumuna katılan İKT Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu A.A muhabirine yaptığı açıklamada, "bu olayın uluslararası hukukun ihlali anlamına geldiğini" söyledi.

 

BM'nin olayı tüm yönleriyle araştırmasını isteyen İhsanoğlu, uluslararası toplumu ve kuruluşları "İsrail'in hukuk dışı davranışlarını ağır şekilde kınamaya" davet etti.

 

Diğer yandan Suudi Arabistan'ın Cidde kentindeki İKT Genel Merkezinde kriz masası oluşturuldu.

 

ARAP BİRLİĞİ

Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa, İsrail ordusunun Gazze’ye yardım götüren gemilere yönelik gerçekleştirdiği saldırıyı “insani bir girişime karşı işlenmiş büyük bir suç” olarak tanımladı.

 

AFP’ye konuşan Mussa, “İnsani bir girişime karşı yapılmış bu suçu kınıyoruz. O insanlar insanlara yardım taşıyordu. O geminin askeri herhangi bir misyonu yoktu. Bu olayı herkesin kınaması gerekiyor. Bir sonraki adımımızın ne olacağına karar vermek için bütün Arap dünyasıyla temasa geçiyoruz” dedi.

 

MURAT MERCAN - TBMM DIŞ İLİŞKİLER KOMİSYONU BAŞKANI

Son derece üzüntülüyüz. Beklemediğimiz, görmediğimiz bir olay. Dünya siyasi tarihine geçecek bir olay. Gemideki insanlar terörist değil. Tamamen sivil insiyatifle beyaz bayrak çekmiş vaziyette İsrail’in müdahalesi var. İsrail yardımların gitmesini 9 aydır engelliyor. Müdahale bekliyorduk ama müdahalenin boyutlarını bu kadar beklemiyorduk. Bu insanların ceplerinde çakı bile yok.

 

Gayriresmi açıklamaya göre İsrail ‘’Biz gemiye ateş edin demedik. Oradaki insanlar bize taş ve sopalarla saldırdılar. O yüzden böyle bir sonuç çıktı’’ demiş. Buna hayret ediyorum. Siz silahlı müdahaleyi böylesine açıklayamazsınız.

 

Dışişleri’nin açıklamasını Türkiye’ye yaraşır ve sert bir açıklama olmasını istiyorum. İsrail bu tavrını sürdürür ve yardımları engellerse Türkiye-İsrail ilişkilerinin eski haline gelmesi çok da olası görünmüyor.

 

BAKAN YAZICI: "HUNHARCA BİR EYLEM"

Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, İsrail'in  Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısının, “insani özelliklerin dışında  hoyratça, hunharca bir eylem olduğunu, şiddetle kınadıklarını” kaydetti.

Yazıcı, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısı konusunda şunları kaydetti:
“Gazze'de insani amaçlarla yola çıkmış, gıda maddesi taşıyan ve çeşitli  ülkelerden bu konuda hassasiyet içerisinde bulunan sivil toplum kuruluşu  temsilcilerinin, sanatçıların hatta bazı parlamenterlerin yer aldığı yardım  konvoyuna maalesef İsrail yıllardır sürdürdüğü alışkanlığı terk etmediğini bir  kez daha göstermiş ve gemiye fiili müdahalede bulunmak suretiyle, şu ana kadar  ulaşan bilgilere göre, 10-15 dolayında kişi hayatını kaybetmiş.

Çok ilginçtir. Ulaşan bilgilere göre saldırı açık denizlerde yapılmış.  Yardım taşıyan gemide bulunan insanlar silahlı olmadığına göre, öyle biliyoruz,  silahlı olmaları söz konusu olamaz. Niye bu kadar insan öldü? O da dikkat çekici.  Tabii ki insani özelliklerin dışında hoyratça, hunharca bir eylem bunu da şiddetle kınıyoruz.”

 

SUAT KILIÇ: "İSRAİL'İN YANINA KAR KALMAYACAK"

Samsun’da, İsrail’in Filistin'e insani yardım götüren gemilere yaptığı askeri müdahaleyi değerlendiren AK Parti Grup Başkan Vekili ve Samsun Milletvekili Suat Kılıç, “İsrail’in yaptığı şeyin adı apaçık bir katliamdır. Akdeniz’de Türkiye Cumhuriyeti bandıralı bir gemi ve o gemide bulunan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ile diğer milletlerden sivil savunmasız ve silahsız insanlara karşı yapılan saldırılar karşısında devletimiz ve hükümetimiz uluslar arası hukuktan kaynaklanan bütün haklarını sonuna kadar kullanacaktır. Yaşattığı acılar İsrail’in yanına hiçbir şekilde kar kalmayacaktır” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!