Kırmızı benekli alarmı

Güncelleme Tarihi:

Kırmızı benekli alarmı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 15, 2018 21:45

Doğu Karadeniz’de nesli tükenmekte olduğu için koruma altına alınan kırmızı benekli alabalıklar Çaykara’daki Köknar Deresi’nde topluca ölmeye başladı. Toplu ölümlerle ilgili soruşturma başlatan Çaykara Kaymakamı İhsan Ayrancı, “Bu canlıları korumak halkın ve vatandaşın görevidir” dedi.

Haberin Devamı

TRABZON’un Çaykara ilçesindeki Köknar Deresi’nde, Doğu Karadeniz Bölgesi’nde nesli tükenme tehlikesi altında olan ve Doğa Koruma ve Milli Parklar ekiplerince koruma altına alınan kırmızı benekli alabalık ölümleri yaşanmaya başladı. Köknar Deresi boyunca ölü alabalıklar kıyıya vurdu. Toplu balık ölümleri endişeye neden oldu. Harekete geçen yetkililer, balık numuneleri alarak inceleme başlattı.

ZİNCİRLEME KATLİAM
Çaykara Kaymakamı İhsan Ayrancı ise balık ölümleri ile ilgili adli ve idari soruşturma başlatıldığını açıkladı. Ayrancı, “Bölge endemik türlerin yaşadığı, korunması gereken ve nesli tükenmekte olan canlıların bulunduğu bir konumda. Bu canlıların korunması başta vatandaşların, yöre halkının ve devletimizin görevidir. Deredeki ekosistemi bozmamak son derece önemlidir. Derede balıkların yanı sıra mikroorganizmalar var. Bu mikroorganizmalardan beslenen canlılar ve bu canlılardan beslenen balıklar var. Dolayısıyla derede zincirleme bir katliam söz konusu. Buna müsaade etmemiz mümkün değildir” dedi.

DERELER YAŞATAMIYOR
KTÜ Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi Öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Coşkun Erüz ise kırmızı benekli alabalıkların ilk Solaklı Suyu’ndan temin edildiğini belirterek “Şimdi ise Solaklı’nın kolları teker teker kırılıyor. Karaçamın 2 bin 500 metre suyunu alan, Karaçam deresi de balıklarını yaşatamıyor” diye konuştu. 

BETON MİKSERLERİ DEREDE YIKIYORLAR
DERE yataklarında denetimlerin yetersiz kaldığından yakınan yöre sakinlerinden Mustafa Çakıral, “HES ve yol şantiyelerinin bütün atıkları derelere dökülüyor. Bu firmalar hiçbir kural tanımıyor. Bu dereler 2-3 kişinin insafına bırakılmış. Beton mikserleri bu derede yıkanıyor. Buradan çıkan atıkların balıkların ölümlerinde etkili olduğunu sanıyoruz” dedi.

BAKMADAN GEÇME!