Aşırı sıcak alarmı... 4 güne dikkat! Prof. Dr. Şen uyardı: Ormanın kenarından bile geçmeyin

Güncelleme Tarihi:

Aşırı sıcak alarmı... 4 güne dikkat Prof. Dr. Şen uyardı: Ormanın kenarından bile geçmeyin
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 18, 2023 07:00

CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen, yarından itibaren sıcaklıkların ortalamanın 4-5 derece üzerinde seyredeceğini söyledi. Prof. Dr. Şen, "Önümüzdeki 4 gün orman yangınları açısından kritik günler. Ormanın kenarından bile geçmeyin" dedi. Öte yandan hava sıcaklarının mevsim normallerinin üzerine çıkması Marmara Denizi için de alarm zillerinin çalmasına neden oldu. Marmara Denizi’nin nabzını tutan Prof. Dr. Mustafa Sarı, “Yüzeyde deniz suyu sıcaklığı 28, 10 metre derine indiğimizde ise 22 dereceydi. Yani çok yüksekti” dedi.

Haberin Devamı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan son değerlendirmelere göre, Orta ve Doğu Karadeniz kıyılarının yerel sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yarın sıcaklıkların yurdun kuzey ve doğu kesimlerinde mevsim normalleri civarında, diğer yerlerde normallerinin 2-4 derece üzerinde seyretmesi bekleniyor. Yarın Marmara’nın mevsim normallerinin 3-8 derece üzerine çıkmasının beklendiği bildirildi.

CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen,yaptığı uyarıda “Batı bölgelerindeki sıcak hava devam ediyor. Türkiye genelinde yağış yok. Önemli bir sıcaklık doruğu var. Tekrar sıcaklıklar yükselecek. İstanbul’da hafta sonu dahil olmak üzere ortalamanın 4-5 derece üstüne çıkacak sıcaklıklar olacak. Pazar, pazartesi, salı günü sıcaklıklar İstanbul’da 30-31 derece olarak devam edecek” dedi.

Haberin Devamı

PROF. DR ŞEN: ORMANIN KENARINDAN BİLE GEÇMEYİN

Prof. Dr. Orhan Şen, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada da, "Akdeniz ve Ege de devam eden aşırı sıcaklar bugün yarın 1-2 derece düşecek ama Perşembeden itibaren yenisi başlayacak. Marmara dahil yeni dalgada Cuma Cumartesi Pazar dışarı çıkmasanız sağlığınız açısından iyi olur. İstanbullular önemli işiniz yoksa hafta sonu dışarı çıkmayın" ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Şen, "Aşırı sıcaklar sadece Türkiye'de değil Tüm Güney Avrupa'da etkili. İspanya İtalya, Yunanistan, Bulgaristan aşırı sıcaklar ile mücadele ediyor. Önümüzdeki 4 gün orman yangınları açısından kritik günler. Ormanın kenarından bile geçmeyin. Pazartesi sıcaklıklar ortalamaya geri dönüyor" uyarısında bulundu. 

KKTC’DE AÇIK HAVADA ÇALIŞMA YASAKLANDI

KKTC Çalışma Bakanlığı, aşırı sıcakların etkisi altındaki ülkede bir hafta süreyle 12.00-16.00 saatleri arasında güneş altında çalışma yasağı koydu. Resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren kararın açık havada güneş altında çalışan işçilerin sağlığının korunabilmesi amacıyla alındığı belirtildi. Yasak süresinin yeniden değerlendirilerek uzatılması bekleniyor. KKTC’de her yıl aşırı sıcakların yaşandığı dönemlerde açık havada çalışma yasağı uygulanıyor.

Haberin Devamı

MARMARA'NIN ALTI DA ISINIYOR

Marmara Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sarı, havaların aşırı ısınmasıyla birlikte yağışların azalacağı uyarısında bulundu. Prof. Dr. Sarı, şöyle konuştu:

“Tarım ürünlerindeki rekolte ve hasat miktarı ile ürün kalitesi düşebilir. Bunun denizlere yansımasının da acı bir reçetesi olur. Deniz yüzeyi sıcaklıkları son 50 yıldır sürekli artışta. Şu anda Marmara Denizi’nde sıcaklık rekor düzeyde artmış durumda. Geçmiş yıllarda, yüzey sıcaklıklarının bu kadar arttığı durumlarda alg patlamalarını bu mevsimde çok görmezdik. Ama bu yıl aynı zamanda alg çoğalmalarını, özellikle kapalı koy ve körfezlerde yoğun şekilde görmeye, izlemeye devam ediyoruz. Ben birkaç gün önce Erdek Körfezi’nde 18 metreye kadar daldım. Dalış yaptığımız bölgede yüzeyde deniz suyu sıcaklığı 28 santigrat dereceydi. 10 metre derinliğe indiğimizde deniz suyu sıcaklığı halen 22 santigrat dereceydi. Yani çok yüksekti. Ve buna bağlı olarak da Marmara’da yoğun bir alg çoğalması var.

Haberin Devamı

EYLEM PLANINA UYULMADI

2021 yılında tüm taraflar bir araya gelerek altına imza attığımız 22 maddeden oluşan Marmara Denizi Eylem Planı’nı amasız fakatsız uygulamamız lazım. Eylem Planı’na göre 3 yıl içerisinde Marmara çevresindeki bütün atık arıtma tesislerinin ileri biyolojik atık arıtma seviyesine dönüştürülmesi gerekiyordu. Bir kısmında inşaatlar başladı ama bir açılış olduğunu görmüyoruz. Denizi aynı şekilde kirletmeye devam ediyoruz. Bu şartlarda başımıza sadece müsilaj değil, daha başka yeni ekolojik sorunlar çıkarabilir. Deniz, atık çukuru değil. Deniz sihirbaz değil. Elimize geleni attığımızda deniz yutmaz. Denizin atık yükünü azaltmamız lazım. Bir taraftan deniz ekosistemini desteklememiz gerekiyor.”

Haberin Devamı

TELEFONLAR BİLE DAYANAMIYOR

Havaların ısınmasıyla telefonların ‘sıcak uyarısı’ yüzünden kapandığı vakalar arttı. Özellikle uzun video görüşmeleri sırasında kapanan cihazları buzdolabına atmak bir çözüm fakat önerilmiyor. Peki ısınan telefon sorunu nasıl aşılır? Washington Post gazetesi, yapılması ve yapılmaması gerekenleri şöyle sıraladı:

Aşırı sıcak alarmı... 4 güne dikkat Prof. Dr. Şen uyardı: Ormanın kenarından bile geçmeyin

BUNLARI YAPIN

- Video çekmekten kaçının. Telefonu en hızlı ısıtan şeylerin başında bu gelir.
- Bir başka cihaza internet paylaşımı yapıyorsanız durdurun.
- Kılıf kullanıyorsanız çıkarın. Çoğu telefon kılıfı ısı çıkışını zorlaştırır.
- Düşük güç modunu etkinleştirin ya da en iyisi soğuyana kadar tümden kapatın.

Haberin Devamı

BUNLARI YAPMAYIN

- Aşırı sıcaklık uyarısı çıkan telefonları buzdolabına atmak yaygın. Ancak nemli bir ortamda hızlı soğutma, yoğuşmaya ve cihazın kısa devre yapmasına neden olabilir. Ayrıca çok sıcaktan çok soğuğa kısa sürede geçmek kendi başına riskli.
- Birçok model su geçirmiyor diye soğuk su altına tutanlar da var. Bu da buzdolabına benzer riskler taşıyor.
- En güvenlisi kuru bir havluya sardığınız telefonu, bir buz torbasına doğrudan temas ettirmeden yakın tutmak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!