Katarakt tedavisi nasıl yapılır? Katarakt nedir?

Güncelleme Tarihi:

Katarakt tedavisi nasıl yapılır Katarakt nedir
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 10, 2018 17:16

Katarakt, birçok kişinin karşılaştığı sağlık sorunları arasında yer alıyor. Görme seviyesinde yarattığı problemler nedeniyle yaşam kalitesini doğrudan etkileyen katarakt, bazı belirtiler ile erken teşhis edilebilmektedir. Peki, katarakt tedavisi nasıl yapılır? İşte, birçok vatandaşın sorguladığı katarakt hakkında detaylı bilgiler

Haberin Devamı

Katarakt, göz merceğinin şeffaflığını yitirmesi sonucu kişinin görme seviyesini ve kalitesini azaltan bir hastalıktır. Halk dilinde perde ya da aksu olarak da adlandırılır.

Şikayetleri: Sisli ve puslu görme, giderek artan görme azlığı, ışığa hassasiyet, göz  kamaşması, çift görme, renklerde soluklaşma, sık gözlük camı değiştirme ihtiyacı, gece görüşünde bozulma.

Bulguları: Ağrı, sulanma, kızarıklık olmaksızın görme azlığı, göz merceğinde bulanıklık, kara olan gözbebeği renginde değişiklik (gri, sarı, veya beyaz renkte).

Tanısı İçin Neler Yapılmalıdır: Göz muayenesi sırasında mikroskopla gözün merceğinin değerlendirilmesi ile kataraktın cinsi, yoğunluğu ve eşlik edebilecek diğer hastalıkların tanısı konulur. Çocuklarda da görülebilen katarakta genel anestezi altında muayene de gerekebilir.

Haberin Devamı

Tedavisi İçin Neler Yapılmalıdır: Katarakt, ilaçla ve gözlükle tedavi edilebilen bir rahatsızlık değildir. Oluşmuş olan kataraktın tek tedavisi gözün merceğinin göz içi mercekle değiştirme ameliyatının kataraktın cinsine ve hastanın yaşına (örn: bebekler) veya genel durumuna göre daha özellikli ameliyatlarda gerekebilir.

Tedavisi Sonrası Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Nelerdir : Gözün ameliyatını takip eden ilk günlerde enfeksiyonlara karşı korumalar amacıyla ellerin sık olarak yıkanması, göze ilaç damlatılırken ellerin temiz olması, ilaçların şişesinin ucunun göze değdirilmemesi, ağır işler yapılmaması ve öne eğilinmemesi gerekir. Verilen ilaçların düzenli olarak kullanılması ve herhangi bir kızarıklık, ağrı, sulanma şikayet olduğunda doktora başvurulması gereklidir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!