Kansere karşı ‘temel düzenleme’ Alyssa’yı iyileştirdi

Güncelleme Tarihi:

Kansere karşı ‘temel düzenleme’ Alyssa’yı iyileştirdi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 12, 2022 07:00

İngiltere’de devrim niteliğinde yeni bir ilaç türünün ilk kez kullanılmasıyla, 13 yaşındaki Alyssa’nın ‘tedavi edilemez’ denilen kanseri vücudundan temizlendi.

Haberin Devamı

İngiliz yayın kuruluşu BBC’nin haberine göre, Alyssa’nın lösemisi için yapılan diğer tüm tedaviler başarısız olmuştu. Leicester’da yaşayan Alyssa’ya geçen yıl mayıs ayında T hücreli akut lenfoblastik lösemi teşhisi kondu. Great Ormond Street Hastanesi’ndeki bir grup doktor, ‘canlı bir ilaç’ olarak nitelendirilen ve 6 yıl önce geliştirilen ‘temel düzenleme’ adlı biyolojik mühendislik terapisini Alyssa’da uygulamaya karar verdi.

Kansere karşı ‘temel düzenleme’ Alyssa’yı iyileştirdi

6 AYDA İYİLEŞTİ

Normal şartlarda T-hücrelerinin vücuttaki tehditleri arayıp yok ederek vücudun muhafızları olması gerekiyor. Ancak Alyssa’nın kanser türü oldukça agresif bir yapıdaydı. Alyssa için T-hücreleri artık tehlike haline gelmiş ve kontrolden çıkmıştı. Doktorlardan ve bilim insanlarından oluşan bir ekip, bu yeni terapiyi Alyssa’nın kanserli T hücrelerini yakalayıp öldürebilen yeni bir T hücresi türü tasarlamak için kullandı. Uzmanlar, bir donörden gelen sağlıklı T-hücreleriyle başlayarak bunları modifiye etme işlemi yaptı. Yaklaşık 6 ay sonra kanser hücrelerinin vücuttan temizlendiği tespit edildi. Ancak tekrar ortaya çıkması ihtimaline karşı Alyssa halen izleniyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!