Jeep Hurricane ve Mercedes S Serisi

Güncelleme Tarihi:

Jeep Hurricane ve Mercedes S Serisi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 16, 2005 00:00

Dünyanın en önemli bilim ve teknoloji dergilerinden biri olan Popular Science, 2005 yılının en iyilerini belirledi. 12 farklı kategoride yılın en iyilerini seçen dergi, otomotiv teknolojisinde her bir tekerleği 45 derece dönebilen Jeep Hurricane’ye, otomobil kategorisinde ise Mercedes’in yeni S Serisi’ne büyük ödül verdi.

Dünyanın en önemli bilim ve teknoloji dergilerinden biri olan Popular Science tarafından her yıl düzenlenen ‘Yılın en iyileri’ yarışmasının 2005 galipleri açıklandı. Derginin editörlerinden oluşan jüri tarafından seçilen seri üretim ve konsept teknolojiler 12 farklı kategoride değerlendirildi. Otomotiv teknolojisi, uzay teknolojisi, otomobil, bilgisayar ve ev teknolojisi gibi birçok kategorinin bulunduğu yarışmada, bu yıl otomobil ve otomotiv teknolojisi dallarında en büyük ödüllerin sahipleri Jeep Hurricane ve Mercedes S Serisi oldu.

EN İYİ OTOMOTİV TEKNOLOJİSİ

Detroit Otomobil Fuarı’nda tanıtılan ve büyük ilgi gören Jeep Hurricane, sahip olduğu özellikler ile otomotiv
/images/100/0x0/55eb6194f018fbb8f8bd7133
teknolojisi kategorisinde büyük ödülü almaya hak kazandı. Dört tekerleğinin de birbirinden bağımsız bir biçimde içe dönerek araca manevra kabiliyeti kazandıran bu teknoloji ile Hurricane, bu şekliyle adeta bir yengeç gibi görünüyor.

Otomotiv Teknolojisi kategorisinin diğer puan alan yarışmacıları ise şöyle:

* Ferrari Superamerica, sahip olduğu cam tavanı 10 saniyede açarak cabrioya dönüşmesini sağlayan tavan mekananizması ile eni iyilerden birisi oldu.

*BMW, 3 Serisi’nde bulunan fren teknolojisi ile puan almayı başardı. Bu sistem ani fren yapılacağını anladığı anda kaliperleri diske yaklaştırarak ani duruş süresini daha da kısaltıyor.

*Fransız lastik üreticisi Michelin’in geliştirdiği havasız lastik bu yılın en önemli yeniliklerinden birisini oluşturuyor. Havasız tasarımı sayesinde lastiğin patlama risk ortadan kalkıyor.

*Volkswagen’in geliştirdiği 1.4 litrelik küçük hacimli motor, çift aşırı besleme sistemini kullanarak 170 beygir güç ve 350 Nm tork üretirken; 100 km’de sadece 5.9 litre benzin tüketiyor.

* Saab etanol ile çalışan ‘BioPower’ motora sahip modellerini İsveç’te satışa sundu. Standartta 150 beygir güç üreten motor etanol ile çalıştığında 185 beygir güç üretir hale geliyor.

EN İYİ OTOMOBİL

2005 yılının en iyi otomobili kategorisinde ise yeni Mercedes S Serisi büyük ödülü kimseye bırakmadı. Yepyeni sistemleri ile adeta otomotiv dünyasında çığır açan bir model olan S Serisi, gece görüş sistemi ve güçlü motoru ile bu yılın en iyi otomobili seçildi. Lüks ve sportifliği birleştiren yapısı ile de dikkat çeken S Serisi, ‘Brake Assist Plus’ isimli radar sistemi ile de sahip olduğu yüksek teknolojiyi gösteriyor. Trafik sıkışıklığında devreye girerek sürücünün gaz ve fren pedalına basarak yorulmasını engelleyen bu sistem, öndeki araçla arasındaki mesafeyi belirleyerek sürücünün yerine gaz ve fren pedalına basıyor. Gece görüş sistemi ise karanlık yollarda görülemeyen yaya ve araçların görülebilmesini sağlıyor.

Otomotiv dalında diğer ödüllere sahip olan modeller ise şöyle:

* Ferrari F430, sahip olduğu diferansiyel kilidi sistemi ve F1 otomobilleri kadar hızlı değişim gerçekleştirebilen vites kutusu ile yılın en iyileri arasındaki yerini aldı.

* Bir diğer model ise BMW M6 oldu. 10 silindirli F1 teknolojisindeki motoru bir düğme ile ehlileştirebilmeye olanak tanıyan teknolojiye sahip M6 yarışmadan puan almayı başardı. M6, bu sistem ile 394 beygir bir düğmeye basılarak 500 beygire çıkarabiliyor.

* Puan alan diğer modeller ise Pontiac Solstice, Audi A3, Land Rover Range Rover Sport, Chevrolet Corvette Z06, Honda Ridgeline, Lexus RX400h oldu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!