İzmir için top artık hükümette

Güncelleme Tarihi:

İzmir için top artık hükümette
Oluşturulma Tarihi: Eylül 04, 2012 19:47

İzmir, Ege Bölgesi ve Türkiye için dev proje Sağlık Serbest Bölgesi'nin gerçekleşmesi için büyük bir adım daha atıldı.Proje için başvuru resmen yapıldı. Artık top Hükümette.

Haberin Devamı

Ege ekonomisinin önder isimleri, Ege-Koop Proje Merkezi’nin ürünü olan İzmir Sağlık Serbest Bölgesi Projesi’ni ele aldı. Her ay bir araya gelerek, güncel gelişmeleri değerlendiren Ege Ekonomiyi Geliştirme Vakfı Başkanlar Kurulu, bu ayki toplantısında Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan’ı ağırlayarak, Sağlık Serbest Bölgesi ve gelinen son nokta hakkında bilgiler aldı.

Egeli Başkanlara ayrıntılı bir sunum yapan Aslan, proje için gerekli olan Bakanlar Kurulu’na başvurunun yapıldığını  ilk kez açıkladı. Aslan,“ Biz projeyi hazırlayıp kamuoyu ile paylaştık. STK’lardan siyasilere, işadamlarından sokaktaki vatandaşa kadar her İzmirli benimsedi, sahiplendi. En başından itibaren projeye desteğini esirgemeyen, tüm bürokrasiyi harekete geçiren, bu konuda çalışmalar yaptıran Sayın Valimiz de gerekli başvuruyu Bakanlar Kurulu’na yaptı. Artık karar mercii hükümet. Bakanlar Kurulu, bu projeye en uygun kent olan İzmir’e bu şansı tanımalı.” dedi.

Haberin Devamı

Toplantıda Aslan’ı bu girişiminden dolayı kutlayan Ege iş dünyasının önde gelen isimleri ise, projeye övgüler yağdırdı. Güçbirliği Holding A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Zorlu, “Türkiye’de sağlık ile ilgili bir merkez kurulacaksa İzmir’den daha güzel bir yer olamaz. İzmir’e büyük bir hamle yaptırmak yolunda büyük bir fırsattır” derken, BASİFED Yönetim Kurulu Başkanı Şıtkı Şükürer, “ Proje müthiş söylenebilecek tek kelime yok bize sadece destek vermek görevi düşer” ifadelerini kullandı.

Ege Ekonomiyi Geliştirme Vakfı Başkanlar Kurulu’nun Eylül ayı toplantısında Ege-Koop Proje Merkezi’nin ülke çapında yankı uyandıran mega projesi İzmir Sağlık Serbest Bölgesi ele alındı. EGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Temel Aycan Şen’in başkanlık ettiği toplantıda konuşan Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, İzmir Sağlık Serbest Bölgesi’nin tüm Türkiye için büyük bir proje olduğunu söyledi. Dünya’daki tüm büyük projelerin, olayların hatta devrimlerin ilk ve en önemli aşamasının düşünce safhası ve projelendirme aşaması olduğuna vurgu yapan Aslan, sonraki evrelerin ise fizibilite çalışmalarını genişletmek, üretim ve uygulama safhasına geçmek olduğunu dile getirdi.

Haberin Devamı

NEDEN EGE-KOOP PROJE MERKEZİ?

Ege-Koop Proje Merkezi’nin İzmir’i dünya kenti yapmak hedefiyle yola çıktığını ve en az 2050 yılını öngören projeler hazırladığını anlatan Aslan, “ Merkezin hedefi; ulaşımdan ekonomiye, turizmden sanayi alt yapısına, kentsel dönüşümden tarımsal kalkınmaya, eğitimden sağlığa İzmir ve bölgenin hızlı gelişip kalkınmasını, markalaşmasını sağlayacak rasyonel ve gerçekçi projeler üretmek.” dedi.

“TÜRKİYE İÇİN DEV BİR PROJE…”

Sağlık Serbest Bölgesi Projesi’nin de bu kapsamda hazırlandığını belirten Aslan, “ Dünya’daki tek örneği Dubai’de olan bu proje için Avrupa’nın göbeğinde en uygun kent İzmir’dir. Coğrafi konumu, termal kaynakları, sağlık alanındaki altyapısı, eğitimli insan profili ile İzmir proje için çok büyük artılara sahip. Ege-Koop olarak biz fikirsel bir çalışmaya imza attık. Bizim bu projeden herhangi bir beklentimiz sözkonusu değil. Tek hedefimiz ve amacımız var o da; İzmir’i geliştirmek, dünyanın önde gelen kentlerinden biri haline getirmek.” dedi.

Haberin Devamı

“ARTIK TOP HÜKÜMETTE…”

Proje ile yıllık 400 milyar avro sağlık harcaması olan Avrupa’nın en az yüzde 10’unluk kaynağını elde edebilmenin mümkün olduğuna dikkat çeken Aslan, “ İzmir de bunun yüzde 25’ine talip olsa inanın ihya olur. Yılda 4 milyar Avro ile İzmir dünya kenti olur. İzmir’in şu anda neye ihtiyacı var denecek olsa cevap kesinlikle proje olacaktır. İzmir’in atılım yapmaya ihtiyacı var. Turizm pastasından pay almak için, sağlık merkezi haline gelebilmek için, ulaşım problemlerini gidermek, tarımda, sanayi de ivme kazanmak için proje üretmeliyiz. Zaten Proje Merkezi’miz de bu kapsam da oluştu.” ifadelerini kullandı.

“VALİ CAHİT KIRAÇ’IN EMEĞİ BÜYÜK…”

Haberin Devamı

Ege-Koop Genel Başkanı, projenin geldiği noktayı da ilk kez kamuoyuyla paylaştı. Proje için gerekli Bakanlar Kurulu başvurusunun İzmir Valisi Cahit Kıraç tarafından yapıldığını açıklayan Aslan, “ Sağlık Serbest Bölgesi konusunda ülkemizde yasal mevzuat sorunu yok. Zaten hükümetin 2011 yılının Aralık ayında çıkarmış olduğu bir kanun var. Dolayısıyla sözkonusu olan projenin yapılacağı kent ya da kentlere karar vermek.  3.5 ay önce açıkladığımız proje dolayısıyla 40’a yakın görüşme yaptım. Bunlardan dördü hükümet kanadındandı. Sağlık Bakanı’ndan Kalkınma Bakanı’na hatta Sayın Başbakan’a kadar yaklaşık son derece olumluydu. Ana muhalefet lideri Sayın Kemal Kılıçdaroğlu da beğenisini ve desteğini ifade etti. Gelinen noktada biz üzerimize düşeni yaptık, İzmirliler destek verdi, Sayın Valimiz de sağolsunlar projeyi Ankara’nın onayına sundu. Özellikle Valimiz Sayın Cahit Kıraç’ın emeği çok büyük. Başından beri son derece titiz davrandı, çalışmalar yaptırdı, bürokrasiyi harekete geçirdi. Şimdi top hükümette. Teması sağlık olan EXPO adaylığı yolunda da büyük bir fırsat yaratacak olan bu proje İzmir’e kazandırılmalıdır. Umuyorum ki yılsonuna kadar müjdeli bir haber alabileceğiz hükümetten.” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

KİMLER KATILDI?

Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan’ın 45 dakikalık ayrıntılı bir sunum yaptığı toplantıya İzmir Ticaret Odası Meclis Başkanı Selami Özpoyraz Ege Bölgesi Sanayi Odası Meclis Başkanı Mehmet Tiryaki, İzmir Ticaret Borsası Meclis Başkanı Halit Kaya, Deniz Ticaret Odası İzmir Şube Başkanı Geza Dologh, Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Meclis Başkanı Özden Çokdeğer, Ege İhracatçı Birlikleri Başkanlar Kurulu Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Akgerman, EGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Temel Aycan Şen, İZSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Baran, BASİFED Yönetim Kurulu Başkanı Sıtkı Şükürer, İzmir Ziraat Odası Başkanı Sedat Köse, Ege İhracatçı Birlikleri Başkanlar Kurulu Başkan Vekili Sabri Ünlütürk, EGİAD Danışma Kurulu Başkanı Uğur Barkan,  BASİFED Danışma Kurulu Başkanı Hüseyin Porsuk ve Güçbirliği Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Zorlu katıldı.

KİM NE DEDİ?

Mehmet Tiryaki / İzmir Ticaret Odası Meclis Başkanı: “Bugüne kadar modern ve çağdaş kentsel dönüşüm projeleri ile rüştünü ispat etmiş, bundan sonra daha da önemli hale gelecek olan kentsel dönüşüm uygulamalarında da söz sahibi olacak olan, son derece başarılı bir kuruluşun, Ege-Koop’un kendi alanı olmamasına rağmen böyle bir proje üretmiş olmasını taktirle karşılıyorum.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!