İzmir Hayvanat Bahçesi taşınacak

Güncelleme Tarihi:

İzmir Hayvanat Bahçesi taşınacak
Oluşturulma Tarihi: Eylül 18, 2005 12:38


İZMİR Büyükşehir Belediyesi, Kültürpark'ta 1936 yılında kurulan ve 18 bin metrekarelik alanda yer alan Hayvanat Bahçesi'ni, Çiğli'nin Sasalı beldesinde okaliptus ile iğde ağaçlarının yeraldığı 300 bin metrekarelik alana taşıyacak.

Haberin Devamı

Sır gibi saklanan yerle ilgili imar planı, Büyükşehir Belediye Meclisi'nden ve İzmir 1 No'lu Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu'ndan onay aldı.

Kültürpark'ın dışına çıkarılması yıllardır tartışılan, zaman zaman İnciraltı, Buca, Gaziemir'de kurulması gündeme gelen Hayvanat Bahçesi'nin Sasalı'ya taşınması kesinleşti. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, yer arayışlarının sonuçlandığını, hayvanat bahçesini Sasalı yolu üzerinde Kuş Cenneti'ne iki kilometre mesafede, mülkiyeti Büyükşehir Belediyesi'nin olan 300 bin metrekare büyüklüğündeki alana taşıyacaklarını söyledi. Bölgenin doğal SİT olması nedeniyle Meclis'in onayladığı 5 binlik imar planını Koruma Kurulu'na sunduklarını ve izin aldıklarını belirten Kocaoğlu, uygulama imar planını da kısa süre sonra Koruma Kurulu'na göndereceklerini söyledi.

Haberin Devamı

Kocaoğlu, “Hayvanat Bahçesi'nin yapımını 2006 yatırım planı içerisine aldık. Kurul'un uygulama planını da onaylamasının ardından, içerisinde taş çiftlik evinin de bulunduğu alanda çalışmalar başlayacak. Taş binalar da restore edilerek kullanılacak” dedi.

HAYVANLAR STRESTEN KURTULACAK

Kültürpark içerisindeki Hayvanat Bahçesi'nin Türkiye'deki örnekleri içerisinde önemli yer tuttuğunu belirten Aziz Kocaoğlu, ancak zaman içinde değişen fiziki koşulların hayvanlar için olumsuzluk yarattığına dikkat çekti. Kocaoğlu, “Alan hayvanlara yetmemeye başladı. Yeni alanımızda geniş, doğal hayata uygun mekanda yaşayacaklar. Gürültü stresinden kurtulacaklar. Yeni bahçe nitelik, nicelik ve hayvan sayısı bakımından diğerlerinden farklı olacak. Hayvan sayısı da artacak” diye konuştu. Uludağ Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi'nin düzenleme çalışmaları ve hayvanların taşınması için proje hazırlayacağını anlatan Kocaoğlu, hayvanat bahçesi içerisinde ziyaretçilerin her türlü ihtiyacını karşılayacak kafeterya, seminer ve sergi salonu, yürüyüş yolları, bin araçlık otopark ve WC'lerin yer alacağını belirtti. Kocaoğlu, buraya özel ulaşım olanakları geliştireceklerini de dile getirdi.

YENİ HAYVANAT BAHÇESİ'NDE NELER VAR

Haberin Devamı

Yeni projeye göre 300 bin metrekarelik alanda kurulacak tesisin 5 bin 580 metrekaresi kapalı barınak alanlardan oluşacak. Alanda idari bina, giriş binası, kafeterya, seminer ve sergi salonu olmak üzere dört bina yer alacak. Ayrıca bin araçlık otopark alanı, servis ve dolaşım yolları, teknik binalar, barınaklar, WC'ler yapılacak. Hayvanların barınakları ayrı ayrı bölgelerde birbirinden bağımsız olacak. Puma, aslan, kaplan için aynı bölgede barınak yapılırken yılan, timsah, papağan ve balık havuzunun yer alacağı ‘Tropik Merkez’ oluşturulacak. Maymun Adası, Filler için ayrılacak geniş bir alan, antilop, zebra, zürafa ve devekuşunun yeralacağı Afrika Savanı adı verilen bölüm gerçekleştirilecek. Ayı, kurt, tilki aynı barınakta farklı bölümde, akbaba, kartal, şahin ‘Yırtıcı Kuşlar’ bölümünde, deve, ceylan, keçi geyik ise kendileri için yapılan barınakta yaşayacak. Ayrıca at, tavşan, koyun, cüce keçi gibi hayvanların yeralacağı ‘Çocuk Hayvanat Bahçesi’ de yapılandırılacak.

Haberin Devamı

GÖLET YAPILACAK

Hayvanat Bahçesi'nin ortasına 12 bin 250 metrekarelik yapay bir gölet de yapılacak. Ördek, pelikan benzeri hayvanlar bu gölette özgür ortamda yaşayacak. Barınakların hayvanların doğal yaşam alanlarına uygun olarak düzenlenmesi, ziyaretçiler için herhangi bir tehlikenin meydana gelmemesi için gerekli önlemlerin alınması, mevcut hayvanların taşınmasının sağlanması, teknik ve bakıcı personelin eğitimi, yeni hayvan temini sağlanması ve yeni bahçenin Avrupa Hayvanat Bahçeleri Birliği'ni üye olarak kabul edilmesi için Meclis onayıyla Uludağ Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi'nden danışmanlık hizmeti alınacak.

İzmir Hayvanat Bahçesi'nde halen 30 tür memeli, 22 tür kanatlı ve 21 türe ait akvaryum balığı olmak üzere 2 bin dolayında hayvan yaşamını sürdürüyor. Hayvan sayısı, yeni havvanat bahçesinde alanın büyümesine paralel olarak artacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!