İstinaftan KHK’lı akademisyen kararı

Güncelleme Tarihi:

İstinaftan KHK’lı akademisyen kararı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 10, 2023 07:00

OHAL Komisyonu’nca göreve iade edilen KHK’lı akademisyenlerin kendi üniversiteleri yerine taşraya atanmalarına yargı ‘dur’ dedi. İstinaf Mahkemesi, önüne gelen bir dosyada emsal bir karara imza atarak, OHAL Komsiyonu kararıyla görevine iade edilen akademisyenin, “kesin olarak” asıl görev yaptığı üniversitesinde kadroya başlatılmasına hükmetti.

Haberin Devamı

Dava dosyasına göre, Doç. Dr. M.E. Gazi Üniversitesi Fakültesi Türk Dili ve Edebiyat Bölümünden görev yapıyordu. “FETÖ irtibatı” iddiasıyla KHK ile kamu görevinden çıkarıldı. Hakkında yapılan soruşturmada takipsizlik kararı verildi. Daha sonra M.E görevine dönebilmek için o dönemde faaliyette bulunan OHAL Komisyonuna başvurdu.

YENİ ÜNİVERSİTELERE ATANIYORLARDI

Komisyon yaptığı incelemede hatalı karar verildiği tespiti yaparak, M.E’nin görevine iadesine karar verdi. M.E görevine dönebilmek için YÖK’e başvurdu. Ancak, OHAL Komisyonu kararıyla görev iade edilen akademisyenlerin asıl görev yeri olan Ankara, İstanbul, İzmir’deki üniversitelerde değil, yeni kurulan taşra üniversitelerinde görevlendirileceği yönündeki kural nedeniyle, M.E., Çankırı Karatekin Üniversitesine atandı. M.E., avukatı Tuncay Akı aracılığıyla Ankara 2. İdare Mahkemesine işlemin iptaline ilişkin dava açtı.

İTİBARLARINI OLUMSUZ ETKİLİYOR


İdare Mahkemesinin yapılan başvuruyu reddetmesi üzerine avukat Akı, karara ilişkin istinaf başvuruşundu bulundu. Yapılan başvuruda, komisyon kararıyla görevine iade edilen akademisyenlerin, asıl görev yaptığı üniversiteye geri dönülmemesi, büyük şehir dışında yeni açılmış olan üniversitelere atama yapılmasını öngören kuralın, bu kişilerin üyelik, mensubiyet, aidiyet, iltisak veya irtibatlarına dair şüphelerin “tam” olarak ortadan kalkmadığı izlenimini oluşturduğu anlatılarak, “bu durumun, kişilerin meslek hayatlarında kişisel gelişimlerinin, üçüncü kişilerle olan ilişkilerinin ve itibarlarının olumsuz şekilde etkilenmesine sebebiyet verdiği” belirtildi.

KARAR KESİN

Dosyaya ilişkin yapılan istinaf başvurusu Ankara Bölge İdare Mahkemesi 4. İdari Dava Dairesi tarafından incelendi. Mahkeme, 26 Nisan tarihinde oy birliği ile M.E.’nin, asıl görev yaptığı üniversitesine atanmasına “diğer kanun yolları kapalı ve kesin olmak üzere” karar verdi. Kararın gerekçesinde dava konusu işlemin dayanağı oluşturan yasa kuralın, Anayasa Mahkemesince iptal edildiği hatırlatılarak, “terör örgütleriyle irtibatlı ve iltisaklı olmadığı gerekçesiyle OHAL Komisyonu kararıyla kamu görevinden ihraç kararı kaldırılıp görevine iade edilen davacının kamu görevinden çıkarılmadan önceki görev yeri olan, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesine (Gazi Üniversitesi) atanmak istemiyle yaptığı başvurunun reddine dair dava konusu işlemde hukuka uygunluk bulunmadığı sonucuna varılmakla, davanın reddi yönündeki İdare Mahkemesi kararında hukuki isabet görülmemiştir” denildi.

OHAL KOMİSYONU ETKİLİDİR

OHAL komisyonun, kamu görevinden çıkarılanların başvurabilecekleri etkili idari ve yargısal denetim mekanizmasının oluşturulması amacıyla oluşturulduğu hatırlatılan kararda, “Bu itibarla terör örgütlerine veya devletin millî güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti, aidiyeti, iltisakı veya bunlarla irtibatları bulunmadığı tespit edilerek görevlerine iade edilen öğretim elemanlarının, önceki görev yerleri ile Ankara, İstanbul ve İzmir illerinde bulunan yükseköğretim kurumlarına atanmalarına kategorik yasak getiren ve bu kişilerin öncelikli olarak 2006 yılından sonra kurulan yükseköğretim kurumlarında istihdam edilmelerini öngören kuralla kişilerin özel hayata saygı gösterilmesini isteme hakkına getirilen sınırlamanın demokratik toplum düzeninin gereklerine uygun ve ölçülü olduğu söylenemez” değerlendirmesi de yapıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!