İstanbul'da da kutsal ittifak

Güncelleme Tarihi:

İstanbulda da kutsal ittifak
Oluşturulma Tarihi: Ocak 26, 1999 00:00

Haberin Devamı

FP ile DYP arasındaki ittifak çalışmaları gittikçe ilginç boyutlar kazanıyor. FP, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı için DYP'li Özfatura'ya karşı İstanbul'da kendi adayının desteklenmesini önerdi. Bu önerinin sıcak karşılandığı, ittfak çalışmalarının Çiller ve Erbakan'ın bilgisi dahilinde yapıldığı öğrenildi.

DYP ile FP'nin İzmir pazarlığında sürpriz bir son dakika gelişmesi yaşandı. FP, eski ortağı DYP'ye İzmir'e karşı İstanbul önerisinde bulundu.

Bu sürpriz pazarlığın DYP Lideri Tansu Çiller ile kapatılan RP'nin yasaklı lideri Necmettin Erbakan'ın bilgisi dahilinde yürütüldüğü öğrenildi. Hürriyet'in edindiği bilgiye göre bu konudaki ilk teklif DYP'nin İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Burhan Özfatura'dan geldi. Özfatura, FP'ye, Büyükşehir'de kendisinin desteklenmesine karşılık DYP'nin de FP'ye İzmir'in merkez ilçeleri Konak, Karşıyaka ve Bornova'dan birinde destek sözü verdi. FP yönetimi bu öneriye ‘‘Zaten İzmir'deki seçmenimiz bizim şansımızın olmaması nedeniyle Özfatura'yı destekleyecek. Buna karşılık büyük bir ilçeyi biz alabilirsek bu ciddi bir kazanım olur’’ diyerek sıcak baktı.

Hoca'nın İSTANBUL ŞARTI

Ancak DYP'den gelen bu öneri FP üzerindeki ağırlığını sürdüren Erbakan ve yakın kurmaylarına ulaşınca pazarlığın yönü değişti. Erbakan ve Çiller'in arasında, yakın kurmayları aracılığıyla yürütülen temaslarda DYP'ye, FP'nin İzmir'deki desteğine karşılık İstanbul'da FP'ye destek verilmesi istendi. Erbakan'ın, bazı kurmayları aracılığıyla Çiller'e, bu işbirliğinin gerekçesini şöyle açıkladığı öğrenildi: ‘‘Bu seçim ister istemez bir bloklar mücadelesi halinde geçecek. İstanbul'da DSP ANAP'ı, İzmir'de de ANAP DSP'yi destekleyecek. Bu durumda sizin en büyük rakibiniz olan ANAP-DSP bloku hem İstanbul hem de İzmir'i almış olacak. Ancak biz kendi aramızda bir uzlaşma sağlayabilirsek birbirimize vereceğimiz destekle bu bloku yenilgiye uğratabiliriz. İstanbul'u biz İzmir'i de siz alırsınız.’’

Erbakan'a yakın bir kurmay da bu pazarlığa ilişkin bilgi verirken, ‘‘Erdoğan yasaklı olmasaydı bizim İstanbul için hiçbir şekilde ittifak arayışımız olmazdı. Ancak son gelişmeler İstanbul'da bizi, İzmir'de de DYP'yi dış destek arayışına yöneltti. Bu konuda DYP ile temaslarımız sürüyor’’ değerlendirmesini yaptı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!