İnaktif aşı hangisi? Sinovac ve BioNTech inaktif mi?

Güncelleme Tarihi:

İnaktif aşı hangisi Sinovac ve BioNTech inaktif mi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 12, 2021 10:59

İnaktif aşının anlamı son günlerde gündemde yer alan tartışmalar dolayısıyla araştırılan konu oldu. Tıpta öldürülmüş m.o.ları içeren aşı anlamına gelen inaktif aşıların canlı aşılara kıyasla bağışıklık süresi daha kısa oluyor. Gündemde yer alan mRNA ise molekülü işlenmiş, redaksiyona uğramış olarak değerlendiriliyor. İşte, mRNA ve inaktif aşı ile ilgili merak edilen bazı bilgiler.

Haberin Devamı

İnaktif aşı ve mRNA koronavirüs aşısıyla ilgili yapılan değerlendirmeler ile gündemde yer alan konulardan oldu. Koronavirüs aşısında sık sık adlandırılan inaktif aşılara örnek olarak ülkemizde kullanılan Hepatit A aşısı ve inaktive polio aşısı yer alıyor. Tüm hücreli ölü aşılar kültür ortamında üretilen mikroorganizmanın ısı ya da kimyasal yöntemler kullanılarak öldürülmesiyle elde ediliyor.

İNAKTİF AŞI NEDİR?

Fiziksel veya kimyasal yöntemlerle öldürülmüş m.o.ları içeren aşılardır. Hangi tip m.o. olursa olsun ekzojen antijen şeklinde algılanırlar. Antijen sunan hücreler tarafından işlenip yardımcı T lenfositlerine sunulurlar ve humoral immun yanıt oluştururlar. Hücredışı bakterilerin neden olduğu infeksiyonlarda etkilidirler. Canlı aşılara kıyasla bağışıklık süresi kısadır.

Haberin Devamı

Alt birim aşıları mikroorganizmanın tümünü değil yalnızca belli antijenik kısımlarını içerir. Alt birim aşılarını da subunit aşı ve toksoid aşı şeklinde iki temel gruba bölmek mümkündür. Ülkemizde kullanılan Hepatit B, pnömokok, Hib, aselüler boğmaca ve risk gruplarına önerilen meningokok ve grip aşıları subunit aşılarıdır.

mRNA NE DEMEK?

Mesajcı RNA, sentezlenecek bir proteinin amino asit dizisine karşılık gelen kimyasal şifreyi taşıyan bir moleküldür. mRNA, bir DNA kalıptan transkripsiyon yoluyla sentezlenir ve protein sentez yeri olan ribozomlara, protein kodlayıcı bilgiyi taşır.

 

SİNOVAC VE BİONTECH İNAKTİF Mİ?

Sinovac inaktif, BioNTech ise MRNA aşısıdır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!