İkinci Kadir Şeker olayında Tolga Daşkıran'a verilen cezaya itiraz

Güncelleme Tarihi:

İkinci Kadir Şeker olayında Tolga Daşkırana verilen cezaya itiraz
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 13, 2023 15:06

Eskişehir'de eşi ile kızını sokak ortasında bıçaklayan Afganistan uyruklu Abdulkadir Ahmadi'yi (62) engellemeye çalışırken bıçakla yaraladığı suçlamasıyla 5 yıl hapse çarptırılan Tolga Daşkıran'ın (19) cezasına hem savcı hem de avukatı itiraz etti.

Haberin Devamı

Afganistan uyruklu Abdulkadir Ahmadi, geçen yıl 5 Şubat'ta Odunpazarı ilçesine bağlı Emek Mahallesi Ertaş Caddesi'nde eşi Shannaz Nazari ve kızı Nasimgül Ahmadi'yi bıçakla yaraladı. Tolga Daşkıran (20) ile arkadaşı Hüseyin Şahin de kadınların çığlıklarını duyup, olaya müdahale etti. Bu sırada Ahmadi, kendisini yere düşüren Şahin'i bileğinden bıçakladı. Tolga Daşkıran ise çıkan arbedede Ahmadi'yi bıçakla yaraladı. Gözaltına alınıp, tutuklanan Tolga Daşkıran, 3 gün sonra adli kontrol şartı ile serbest bırakıldı. Abdulkadir Ahmadi ise 6 gün sonra taburcu edilip, tutuklandı. Eskişehir 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'ne açılan davanın karar duruşmasında; savcı mütalaada Tolga Daşkıran'ın 'meşru savunma' hükümleri çerçevesinde hareket ettiğini belirterek, tüm suçlamalardan beraat talebinde bulundu. Mahkeme heyeti ise Tolga Daşkıran'ı 'kasten öldürmeye teşebbüs' suçundan 'haksız tahrik' ve 'iyi hal' indirimleri ile 5 yıl hapis cezasına çarptırdı.

Haberin Devamı

SAVCI VE AVUKATI İTİRAZ ETTİ

Mahkemenin gerekçeli kararını açıklamasının ardından duruşma savcısı ile Tolga Daşkıran'ın avukatı Muhammed Serkan İleli, Ankara Bölge Adliye Mahkemesi'ne (istinaf) itirazda bulundu. Savcı itiraz dilekçesinde Tolga Daşkıran'ın 'meşru müdafaa' hükümleri çerçevesinde beraat etmesi gerektiğini yineleyerek, "Dosyadaki olay anına ilişkin görüntüler, şahısların kovalama istikameti ile markete ait kamera görüntüleri ve beyan içerikleri incelendiğinde, sanıkların Abdülkadir'in eşine yönelik eylemini sonlandırmak ve defetmek maksadıyla hareket ettiği zira Abdulkadir'in almış olduğu darbeler neticesinde eylemine son vererek kaçmaya başladığı ve bilgi sahibi beyanları ve görüntü içeriğine göre markete girdikten kısa bir süre sonra yere yığıldığı, market içerisi ve kaçış güzergahında sanıkların bıçakla yaralama eylemine ilişkin görüntü tespit edilememesi karşısında sanıkların üzerine atılı suçları 'meşru savunma' kapsamında işledikleri anlaşılmaktadır. Usul ve esas yönünden kanuna aykırı bulunduğundan kararın Tolga Daşkıran lehine istinafen kaldırılması arz olunur" denildi.

Haberin Devamı

'BAŞKASINA ZARAR VERMESİN VE KAÇMASIN DİYE KOVALADI'

Tolga Daşkıran'ın avukatı Muhammed Serkan İleli, "Müvekkilim kendisine karşı olmayan olayda gerçekleşen bir saldırıyı ayırmaya çalışmış. Bu sebeple saldırıyı defetmek amacıyla kendini savunmak zorunda kalmıştır. Somut olayda saldırı var, saldırıya karşı 'orantılı' şekilde savunma var; neticesinde ise meşru müdafaa söz konusudur. Ancak sayın mahkemece olay meşru müdafaa olarak değerlendirilmemiştir. Olayda müvekkilin yaralanmaması meşru müdafaanın şartlarını ortadan kaldırmaz. Müvekkile karşı gerçekleşen ya da gerçekleşebilecek eyleme ilişkin yapılan savunma da yaralanma kastı aranmaz. Burada müvekkilin yaralanmamış olması bahsettiğimiz gibi meşru müdafaayı etkilemez. Tanık beyanında da anlaşılacağı üzere müvekkilin sanık Ahmadi'nin peşinden gitmesi öldürme ya da yaralama kastı gütmeden daha fazla zarar vermemesi ve kaçmasını engellemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Söz konusu olayda orantılılık ilkesinin dikkate alınmadığı, bu sebeple müvekkile verilen cezanın hakkaniyete aykırı oldu düşüncesindeyiz" dedi.

Haberin Devamı

İKİNCİ KADİR ŞEKER OLAYI

Konya'da 5 Şubat 2020'de Piri Reis Parkı'nda Özgür Duran'ın (32), sevgilisi Ayşe Dırla'yı (35) dövdüğü sırada müdahale eden Kadir Şeker (22), çıkan arbedede Duran'ı bıçaklayarak öldürmüştü. Eskişehir'de de Tolga Daşkıran, sokak ortasında eşini ve kızı öldürmeye çalışan Afganistan uyruklu şüpheliye engel olmasıyla; kamuoyunda ikinci 'Kadir Şeker' olayı olarak biliniyor. (DHA)

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!