İkinci ayda 2 Murat’tan da haber yok

Güncelleme Tarihi:

İkinci ayda 2 Murat’tan da haber yok
Oluşturulma Tarihi: Ekim 08, 2013 11:20

THY pilotları Murat Akpınar ve Murat Ağca’nın İstanbul-Beyrut seferini yaptıktan sonra kalacakları otele giderken kaçırılmalarının ardından yarın itibarıyla iki ay geçmiş olacak.

Haberin Devamı

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ile Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun olaydan sonra pilotların kısa sürede serbest kalacaklarını umut ettiklerine dair açıklamalarına rağmen şu an nerede tutuldukları bile net olarak bilinmiyor.

TATMİN EDİCİ BİLGİ YOK

Türkiye, Beyrut Büyükelçiliği kanalıyla Lübnan makamları nezdinde pilotların Kurban Bayramı’ndan önce serbest kalmaları için yoğun diplomatik girişimde bulunsa da şu ana kadar rahatlatıcı ve tatmin edici bir bilgi alamadı. Ankara’nın elindeki tek somut bilgi, pilotların sağlıklarının yerinde olduğuna dair. Türk yetkililer, pilotlarla ilgili herhangi bir gelişme olup olmadığı sorusuna da “Bu işlerde sabırlı olmaktan başka çare yok” yanıtından öteye bir değerlendirmede bulunmuyorlar.

GİRİŞİMLER SONUÇSUZ

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Lübnanlı mevkidaşı Mişel Süleyman, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da Lübnanlı meslektaşı Adnan Mansur, Lübnan Meclis Başkanı Nebih Berri ve Başbakanı Necip Mikati ile defalarca görüşmelerine rağmen herhangi bir sonuç alamadı. Türkiye olaydan sonra misilleme olarak Lübnan’la ilgili seyahat uyarısı yayınladı, ancak bu da Lübnan makamlarının, pilotların serbest bırakılması için gereken çabayı göstermesine yetmedi.

Şİİ HACILARA KARŞILIK

Geçen 9 Ağustos’ta THY personelini Beyrut’taki havalimanından otele götüren servis aracını durduran silahlı kişiler Akpınar ve Ağca’yı kaçırmış, eylemin sorumluluğunu “İmam Rıza’nın Ziyaretçileri” adlı grup üstlenmişti. Örgüt, pilotlara karşılık Suriye’de rehin tutulan Lübnanlı Şii hacıların serbest kalmasını istiyor. Pilotlar en son 29 Ağustos’ta LBC televizyonunda görülmüş, 27 Eylül’de de tutuldukları yer oldukları iddia edilen Beyrut’un güneyinde bulunan Dahiye mahallesinden alınarak bilinmeyen bir yere götürüldükleri ileri sürülmüştü.

Haberin Devamı

NE DEMİŞLERDİ?

ARINÇ, 20 Ağustos günü pilotların durumuyla ilgili şu açıklamayı yapmıştı:
“Ümit ediyorum ki , bugünü bilmem ama en yakın zamanda kendilerine kavuşacağız. Güvenli bir şekilde arkadaşlarımıza ulaştık, nerede oldukları da az çok biliniyor. Hayatta olduklarını, huzur ve rahat içinde olduklarını biliyoruz.”
Davutoğlu da Eylül ortasında Türk pilotların aileleriyle görüştü. Basına kapalı 2 saatlik görüşmenin ardından aileler adına, Beyrut’ta kaçırılan kaptan pilot Murat Akpınar’ın kardeşi İrfan Medet Akpınar yaptığı açıklamada, Davutoğlu’nun kendilerine uzun bir bilgilendirme yaptığını belirterek, “İstihbarat birimlerinden gelen bilgiler de bize aktarıldı. Bugün sıcak, güncel ve aktüel bilgiler aldık. Daha umutluyuz. İnancımız daha da güçlü” demişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!